Türkçe alternatif ve destekleyici iletişim sistemi (TADİS) programının özel gereksinimli çocukların dil gelişimi üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examining the effectiveness of the Turkish alternative language communication systems program in improving the communication skills of children with special needs
- Tez No: 940135
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTAN GÖRGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Education and Training, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dil gelişimi, tadis, engelli bireyler, Language development, tadis, disabled individual
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, Türkçe Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemi (TADİS) özel gereksinimli çocukların dil becerileri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırma ön test – son test kontrol gruplu deneysel desenli bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 15-22 yaş aralığındaki orta-ağır düzeydeki otizm spektrum bozukluğu ve zihin engelli olan toplam 30 birey oluşturmuştur. Araştırmanın bağımsız değişkeni TADİS programı, bağımlı değişkeni ise dil becerileridir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Türkçe İletişim Gelişimi Envanteri I (TİGE I) (Fenson ve ark., 1993), kullanılmıştır. Uygulama haftada 2 ders saati olmak üzere 10 hafta devam etmiştir. Sonuçlar grup içi testlerde Wilcoxon testi ile gruplar arası ölçümlerde ise Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda ise TADİS uygulanan deney grubunun kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek dil puanları aldıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effect of the Turkish Alternative and Augmentative Communication System (TADIS) language skills of children with special needs. The study is an experimental design with a pre-test-post-test control group. The study group consisted of a total of 30 individuals with moderate-severe autism spectrum disorder and mental retardation between the ages of 15-22. The independent variable of the study was the TADIS program, and the dependent variable was language skills. In the study, the Turkish Communication Development Inventory I (TİGE I) (Fenson et al., 1993) was used as the data collection tool. The application continued for 10 weeks, 2 hours per week. The results were evaluated with the Wilcoxon test in intra-group tests and the Mann Whitney U test and Kruskal Wallis test in inter-group measurements. As a result of the study, it was determined that the experimental group to which TADIS was applied had significantly higher language scores than the control group.