Gendered engineering culture in Turkey: Construction and transformation
Türkiye'de toplumsal cinsiyet temelli mühendislik kültürü
  1. Tez No: 399854
  2. Yazar: EZGİ PEHLİVANLI KADAYİFCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YILDIZ ECEVİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Temelli Mühendislik Kültürü, Türkiye, Dönüşüm, Mühendis, Kadın, Gendered Engineering Culture, Turkey, Transformation, Engineer, Women
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Bu çalışmada,“Toplumsal Cinsiyet Temelli Mühendislik Kültürü”kavramsal aracını kullanarak, yakın zaman Türkiye'sinde toplumsal cinsiyet temelli mühendislik kültürünün inşası ve dönüşümünü anlamaya çalıştım. Bu çalışmanın bulguları ışığında, mühendislik mesleğinin Türkiye'de saygın bir imajı olduğu savunulmaktadır. Söz konusu saygınlık, Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda yaşanan ekonomik ve siyasi değişimlere bağlı olarak dönüşmüştür. İkinci olarak bu çalışmada, Türkiye'de mühendislik mesleğinin toplumsal cinsiyet temelli kural ve idealler çerçevesinde inşa edildiği öne sürülmektedir. Bu toplumsal kodlar esasında erkek mühendis imgesini Türkiye'ye has bir erkeklik tanımı çerçevesinde idealize etmektedir. Bu tanım, matematiksel beceriklilik ve fiziksel dayanıklılığı ideal erkek mühendislik özellikleri olarak kurgulamaktadır. Ek olarak, bu çalışmanın sonuçları farklı yaş gruplarından gelen kadın katılımcıların toplumsal cinsiyet temelli mühendislik kültürünün değişimi hakkında farklı görüşleri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Son olarak bu çalışmada, toplumsal cinsiyet temelli mühendislik kültürünün mühendislerin iletişim biçimlerinde; küçümseyici şakalar, günlük dil, karikatürler, toplumsal cinsiyet temelli iş ilanları ve işyerinde yükselme stratejilerini belirleyen görevlerin dağılımında tezahür ettiği ortaya konulmaktadır. Söz konusu mesleki kültürün tezahür biçimleri, erkek ve kadın mühendisler için farklı etkiler yaratmaktadır. Bu çerçevede, kadınlar mühendislik alanında var olabilmek için erkeklerden daha çok çaba harcamak durumundadır.
Özet (Çeviri)
In this study, I aim to understand gendered aspects in professional culture of engineering and its transformation in contemporary Turkey by using a theoretical tool called“Gendered engineering culture”. Deriving from the results of this study, I argue that engineering profession has a prestigious image in Turkey's society. This image has transformed due to economic and political changes. Secondly, engineering profession in Turkey is based on gendered codes and ideals. These codes mainly adress male engineer as the ideal type. Yet, this definition of masculinity has certain limits peculiar to Turkey which values mathematical ability in addition to physical toughness. In addition, findings of this study provide constrasting perspectives from different cohorts of women engineers concerning the change in gendered structure of engineering profession in Turkey. Findings of this study also indicate that gendered engineering culture manifest in engineers' communication styles; belittling jokes, daily language, caricatures, also in gendered job ads, and segregation of certain tasks in work organization which finally affects promotion strategies. The ways gendered engineering culture manifest itself affects men and women engineers differently; women need to struggle more than men in order to survive in engineering environment.