Edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesinde eklenecek değerler(TMK. m. 229)
Values to be added in the liquidation of the participation regime in acquired property(Turkish Civil Law Art.229)
  1. Tez No: 940191
  2. Yazar: ALEV GENÇCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE HAVUTCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Edinilmiş mallara katılma rejimi, mal rejiminin tasfiyesi, katılma alacağı, eklenecek değerler, edinilmiş mallarda karşılıksız kazandırmalar ve muvazaa, Regime of participation in the acquired property, liquidation of the matrimonial property regime, participation claim, values to be added, gratuitous transfer in acquired goods and collusion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Eşler, herhangi bir mal rejimi sözleşmesi yapmamışlarsa, yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olurlar. Bu rejimde eşler, malvarlıkları üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabilirler ve bu durum, diğer eşin katılma alacağı açısından bazı riskler doğurabilir. Kanun koyucu, bu riskleri göz önünde bulundurarak, katılma alacaklısı eşin alacağını koruma amacı güderek TMK'nın m. 229. maddesini düzenlemiştir. Bu madde, mal rejiminin sona erdiği ve katılma alacağının hesaplandığı tasfiye sürecinde tasfiyeye dahil edilen malvarlığı değerlerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar ve bir eşin diğer eşin katılma alacağına zarar vermek amacıyla gerçekleştirdiği karşılıksız kazandırma ve devirlerin, tasfiye sırasında farazi olarak eklenmesini sağlar. Eklenecek değerler yalnızca tasfiye hesaplamasında dikkate alınacak ve yapılan tasarrufların hukuki etkisi üzerinde herhangi bir değişiklik yaratmayacaktır. Bu çalışmada, doktrindeki görüşler ve yüksek mahkeme kararları çerçevesinde TMK m.229'un uygulanabilmesi için gerekli şartlar, eklenecek değerlerin özellikleri, tasfiyedeki etkisi ve ispatı gibi temel konular, ele alınarak detaylı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
If the spouses have not made any property regime agreement, they are subject to the acquired property participation regime, which is the legal property regime. In this regime, the spouses can freely dispose of their assets, and this may pose some risks in terms of the other spouse's participation claim. Considering these risks, the legislator has regulated Article 229 of the TMK with the aim of protecting the claim of the spouse who is the participation creditor. This article plays an important role in determining the asset values included in the liquidation process where the property regime ends and the participation claim is calculated, and ensures that the unrequited acquisitions and transfers made by one spouse in order to harm the participation claim of the other spouse are added hypothetically during the liquidation. The values to be added will only be taken into account in the liquidation calculation and will not create any change in the legal effect of the dispositions made. In this study, Article 229 of the TMK. Basic issues such as the conditions required for the application of 229, the characteristics of the values to be added, its effect on liquidation and its proof have been examined in detail within the framework of the opinions in the doctrine and the decisions of the high court.