Farklı ruminant kazein ve peynir altı suyu protein hidrolizatlarının karakterizasyonu ve biyoaktif özelliklerinin karşılaştırılması
Characterization and bioactive properties comparison of different ruminant casein and whey protein hydrolysates
- Tez No: 940192
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazein hidrolizatları, Peynir altı suyu protein hidrolizatları, Amino asit bileşimi, Peptit molekül ağırlıkları, α-Amilaz, Lipaz, ACE inhibisyonu, Casein hydrolysates, Whey protein hydrolysates, Amino acid composition, Peptide molecular weights α-Amylase, Lipase, ACE inhibition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Tez çalışmasında, inek, manda, keçi ve koyun kazeinleri veya peynir altı suyu protein konsantrelerinin hidrolizatları, Neutrase ve Flavourzyme enzimleri ile muamele edilerek karşılaştırılmıştır. Sonuçlar Flavourzyme enziminin, peptitlerin ve serbest amino asitlerin oluşumunda Neutrase enzimine göre daha iyi performans verdiğini göstermiştir. En yüksek hidroliz derecesi KeKF örneğinde 166,76 mg tripton/g örnek, en düşük KePN örneğinde ise 10,95 mg tripton/g örnek olarak belirlenmiştir. Flavourzyme ile muamele edilen örnekler, neutrase ile muamele edilenlere kıyasla daha yüksek miktarda serbest amino asit içerdikleri tespit edilmiştir. Hidrolizatlardaki en yüksek peptit oranı 0,5 ila 2,5 KDa boyutundeki oligopeptitler olarak bulunmuş olup hidrolize kazein örnekleri için %67 ila 76,7 arasında ve hidrolize peynir altı suyu örnekleri için ise %39 ila 84 arasında değişme göstermiştir. FTIR spektrumları, kazein veya peynir altı suyu örneklerinde amide I ve II bantlarında değişiklikler olduğunu göstermiştir. İşlenmemiş kazein örnekleri, hidrolizatlarla karşılaştırıldığında, daha yüksek lipaz inhibisyon aktiviteleri sergilemiş iken, peynir altı suyu hidrolizatları ise, en yüksek lipaz inhibisyon aktiviteleri göstermiştir. α-Amilaz inhibisyonunda ise MaKF için %91,09, MaP için %87,24 ve MaPN için %87,1 inhibisyon değerleri elde edilmiştir. ACE inhibisyon aktivitesi en yüksek iki örnek olan KoPN ve İnPN için inhibisyon oranları sırasıyla %99,79 ve %92,60 olarak belirlenmiştir. Tez çalışmasında elde edilen sonuçlar 4 farklı ruminantın hidrolizatlarının geniş bir perspektifte biyoaktivite sergilediğini genel olarak hidrolizatlarda biyoaktivite sonuçlarının geliştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, hydrolysates of cow, buffalo, goat, and sheep casein or whey protein concentrate were treated with Neutrase and Flavourzyme enzymes and compared. The results showed that Flavourzyme outperformed Neutrase in the formation of peptides and free amino acids. The highest degree of hydrolysis was determined as 166,76 mg tryptone/g sample in KeKF sample, and the lowest was determined as 10,95 mg tryptone/g sample in KePN sample. Flavourzyme-treated samples had higher free amino acid levels than Neutrase-treated samples. The highest proportion of peptides in the hydrolysates were oligopeptides of 0,5 to 2,5 KDa, ranging from 67 to 76,7% for the enzyme-treated casein samples and 39 to 84% for the enzyme-treated whey samples. FTIR spectra showed changes in the amide I and II bands in casein or whey samples. Untreated casein samples exhibited higher lipase inhibition activities compared to the enzyme-treated hydrolysates, while whey hydrolysates showed the highest lipase inhibition activities. In α-amylase inhibition, inhibition values of 91.09%, 87.24%, and 87.1% were obtained for MaKF, MaP, and MaPN, respectively. Inhibition rates for the two samples with the highest ACE inhibition activity, CoPN and InPN, were 99.79% and 92.60%, respectively. The results obtained in the thesis study showed that hydrolysates of 4 different ruminants exhibited bioactivity in a broad perspective, and in general, the bioactivity results were improved in hydrolysates.