Adjuvan endokrin tedavi alan hormon pozitif meme kanseri hastalarında HER2 negatif ve HER2 düşük ekspresyonu olan gruplar arasındaki prognostik farklılıklar
Prognostic differences between HER2 negative and HER2 low expression groups in hormone positive breast cancer patients receiving adjuvant endocrine therapy
- Tez No: 940265
- Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM ÇABUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, HER2, sağkalım, Breast cancer, HER2, survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç : Bu çalışmada, hormon reseptör pozitif meme kanseri hastalarında HER2 negatif ve HER2 düşük ekspresyonlu gruplar arasındaki prognostik farklılıkların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem : Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde Ocak 2016 - Aralık 2023 tarihleri arasında takip edilen, hormon reseptör pozitif, HER2 negatif meme kanseri tanılı 837 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların demografik, klinik ve patolojik özellikleri ile sağkalım verileri analiz edilmiştir. Bulgular : Medyan takip süresi içerisinde 51 ölüm olayı gerçekleşmiş ve tüm hasta grubunda ortalama genel sağkalım süresi 195 ay olarak hesaplanmıştır. HER2 negatif grupta ortalama genel sağkalım süresi 192 ay, HER2 düşük ekspresyonlu grupta 171 ay olarak saptanmış, ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,402). Hastalıksız sağkalım açısından da gruplar arasında anlamlı fark gözlenmemiştir (146,6 aya karşı 147,9 ay, p=0,686). Çok değişkenli analizde Ki67 yüzdesi, tümör boyutu, lenf nodu tutulumu ve ilk 2 yılda relaps gelişimi bağımsız prognostik faktörler olarak belirlenmiştir. İlk 2 yılda relaps gelişen hastalarda mortalite riskinin 23,5 kat arttığı saptanmıştır. Sonuç : Çalışmadan elde edilen veriler ışığında, özellikle ilk 2 yıllık takip döneminin kritik önemi göz önünde bulundurularak hastaların bu dönemde daha yakın takip edilmesi önerilmektedir. Ki-67 değeri yüksek olan hastaların daha sık izlenmesi ve endokrin tedavi seçiminde hasta bazlı değerlendirme yapılması önem taşımaktadır. Gelecekte, çok merkezli ve daha geniş hasta popülasyonlarını içeren prospektif çalışmaların planlanması, ayrıca moleküler alt tiplere göre HER2-low ekspresyonunun prognostik değerinin araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective : The aim of this study was to evaluate the prognostic differences between HER2 negative and HER2 low expression groups in hormone receptor positive breast cancer patients. Materials and Methods : We retrospectively evaluated 837 patients with hormone receptor positive, HER2-negative breast cancer who were followed up in the Medical Oncology Clinic of Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital between January 2016 and December 2023. Demographic, clinical and pathological characteristics and survival data were analyzed. Results : During the median follow-up period, 51 deaths occurred and the median overall survival time was calculated as 195 months in the entire patient group. The mean overall survival time was 192 months in the HER2 negative group and 171 months in the HER2 low expression group, but there was no statistically significant difference between the groups (p=0.402). No significant difference was observed between the groups in terms of disease-free survival (147 months versus 148 months, p=0.686). In multivariate analysis, Ki67 percentage, T stage, N stage and relapse in the first 2 years were determined as independent prognostic factors. The mortality risk increased 23.5-fold in patients with relapse in the first 2 years. Conclusion : In the light of the data obtained from the study, it is recommended that patients should be followed up more closely in this period, especially considering the critical importance of the first 2-year follow-up period. It is important to follow up patients with high Ki-67 values more frequently and to perform patient-based evaluation in the selection of endocrine therapy. In the future, it is recommended to plan prospective multicenter studies involving larger patient populations and to investigate the prognostic value of HER2-low expression according to molecular subtypes.