Tek merkezde izlenen meme kanseri hastalarının adjuvan sistemik tedavi sonuçlarının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of adjuvant systemic therapy results in breast cancer patients, single center study
  1. Tez No: 574571
  2. Yazar: EDA OTMAN AKAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM GÖKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Kemoterapi, Endokrin Tedavi, Breast Cancer, Chemotherapy, Endocrine Therapy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Meme kanseri dünyada, kadınlarda cilt kanserleri hariç tutulduğunda en sık görülen kanserdir. Tarama ve tedavi modalitelerindeki gelişmelerle sıklığı azalmakla birlikte, meme kanseri kadınlarda görülen en sık kanser olmaya devam etmektedir. Dünyada ve ülkemizde meme kanseri ile ilgili birçok çalışma bulunmaktadır. Ancak ülkemiz literatürüne baktığımızda kemoterapi modalitelerini birebir karşılaştıran yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu alanda çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır. Biz de meme kanserli hastalara uygulanan adjuvan sistemik tedavilerin rekürren hastalık ve mortaliteye olan etkisini incelemeyi; ayrıca kliniğimizde takip edilen hastaların tedavi yanıtlarını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2010-2013 tarihlerinde, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi/Medikal Onkoloji polikliniğine başvuran meme kanseri tanısı olan 2000 hastanın dosyaları geriye yönelik tarandı. Adjuvan tedavi almış olan 502 hastanın verileri kaydedildi. Bilateral meme kanseri olanlar ve erkek hastalar analizlere dahil edilmedi. Geriye kalan 486 hasta üzeriden analizler yapıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 50.9 ±11; %44.7'si tanı sırasında premenopozaldi. Patolojik tanılarına baktığımızda hastaların %84.8'i İDK , %5.1'i İLK , %4.9'u IDK+ILK tanısı almış ve bunların %81.1'i hormon reseptör pozitif , %69.7'sinin ise ki67 değeri yüksek (≥%14) idi. Hastaların %10'u sadece taksan içeren kemoterapi rejimi , %17.3'ü sadece antrasiklin, %72.7'si ise hem taksan hem de antrasiklin içeren kemoterapi almıştı. Hastaların, ortalama 68.4 ±20 ay takip süresi sonrası %10.1'inde metastaz gelişmiş, %7.2 'si ise exitus olmuştu. Literatürden farklı olarak, sadece antrasiklin alan grubun genel sağkalım ve hastalıksız sağkalımı, antrasiklin ve taksan alan gruba göre daha iyi bulundu. Premenopozal hastalara sadece tamoksifen verilmesi ile tamoksifen ve LHRH agonisti verilmesi arasında sağkalım açısından anlamlı fark saptanmadı. Postmenopozal hastalarda, sadece aromataz inhibitörü alan grup ile ardışık tedavi (tamoksifen sonrası aromataz inhibitörü) alan grup arasında sağkalım açısından anlamlı fark saptanmadı; sadece aromataz inhibitörü alan grup ile sadece tamoksifen alan grup arasında da sağkalım farkı saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma ile kliniğimizde izlenen meme kanseri hastalarının rekürens ve mortalite oranlarının literatürle karşılaştırma şansımız oldu ve genel olarak literatürle benzer sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
Objectives: Breast cancer is the most commonly diagnosed cancer worldwide, except skin malignancies. Despite of improved breast cancer screening and adjuvant therapy, breast cancer is still the most commonly diagnosed cancer . There are a lot of trials about breast cancer from all over the World and also from Turkey. Unfortunately , there is not enough trial which comparing treatment regimens, and more trials are needed in this area. We aimed to identify the effect of adjuvant systemic therapy on the recurrency of the disease and mortality, and also assesment of treatment results of the patients who admitted to our clinic. Materials and methods: 2000 patients who admitted to Medical Oncology department of Internal Medicine of Ege University Faculty of Medicine were assesed and their hospital records were reviewed retrospectively. 502 patients records were saved. Male patients, and patients who has diagnosed bilateral breast cancer were excluded. We analyzed records of 486 patient. Results: Mean age was 50.9 ±11 years for 486 patients. 44.7 % of patients were premenopausal. The distribution of IDC, ILC , IDC+ILC were respectively 84.8% , 5.1% and 4.9 % .81.1 % of patients was identified as positive for hormone receptors. 69.7 % of patients had high ki67 (≥%14) values. Patients were categorized according to administered chemotherapy into three groups, taxan group , anthracycline group , taxan and anthracycline combined group which respectively consist of 10 %, 17.3 % and 72.7% of patients. After 68.4 ±20 months ,which is the mean follow-up time ,mortality was 7.2 %,and metastasis was 10.1 % of patients. Overall survival and disease free survival were better with anthracyclyne therapy than combined anthracycline and taxan chemothrapy. There was no difference between tamoxifen only or tamoxifen and LHRH agonist therapy among the premenopausal patients. Also, it was determined that aromatase inhibitory drugs and consecutive therapy (tamoxifen followed by aromatase inhibitors) had similar overall survival and disease free survival ; there was no survival difference between aromatase inhibitors and tamoxifen therapy too. Conclusion: As conclusion, we have had the chance to compare treatment results of our clinic with literatures, and it was determined we have similar metastasis and mortality rates with literatures.