British foreign policy towards the middle east 1945-1960: Transition from an imperial to a national power status
İngiltere'nin Ortadoğu politikası 1945-1960: Emperyal bir güçten ulusal bir güç konumuna geçiş süreci
  1. Tez No: 94027
  2. Yazar: NUR KÖPRÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NURİ YURDUSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Britanya, Ortadoğu, Süveyş Kanalı, Nasır, Arap Milliyetçiliği, Bağdat Paktı, İran'ın Petrolü Millileştirme Yasası, Bağlantısızlar, Süveyş Bunalımı, Eisenhower Doktrini, 1958 Irak Devrimi. VI, Britain, Middle East, Suez Canal, Nasser, Arab nationalism, Baghdad Pact, Iranian Oil Nationalization Act, Non-Alignment, Suez Crisis, Eisenhower Doctrine, 1958 Iraqi Revolution. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz İNGİLTERE'NİN ORTADOĞU POLİTİKASI 1945-1960: 'EMPERYAL BİR GÜÇTEN ULUSAL BİR GÜÇ KONUMUNA GEÇİŞ SÜRECİ" Köprülü, Nur Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev Aralık 1999, 154 sayfa Bu tezde Britanya İmparatorluğu'nun Ortadoğudaki geleneksel rolünü ve buna mukabil Britanya'nın ani bir şelilde dünya politikasında başat statüsünün azalmasını inceler. Britanya İmparatorluğu yaklaşık olarak kırk yıl bu bölgede egemenliğini tartışmasız şekilde devam ettirebilmiştir. Britanya İmparatorluğu gelenkesel başat güç konumunu İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan anti-sömürge sürecinde kaybetmeye başlamıştır. Özellikle Süveyş Kanalının millileştirilmesi, Britanya'nın dünya politikasmda arayışlara girmesine neden olmuştur. İngiliz Dış Politikasındaki değişen rüzgarın sebepleri olarak, bölgedeBirleşik Devletlerin müdahalesini artırması, ve ayni zamanda Avrupa Entegrasyon 'unun uzun vadede sağlayacağı yararlar göz önünde bulundurulmalıdır. Böylece 1945-1960 dönemi, İngiliz siyasi tarihinde önemli bir dönüm noktası teşkil eder. 1960'lı yılların sonunda ve onu takip eden yıllarda İngiliz Dış Politikasında Churchill tarafından 1945'in sonunda ortaya atılan üç temel stratejik prensip geçersiz olmaya başlamıştır. Değişen uluslararası sistem İngiltere'nin Ortadoğu'da oluşturduğu tarihsel varlığına izin vermemekteydi ve bu süreç İngiltere'nin gerek Avrupa içerisinde politik olarak daha aktif olmasına, gerekse Birleşik Devletlerle 'özel ilişkiler' kurmasına neden oluştur. Sonuç olarak bu dönem çok net bir şekilde gösteriyor ki, İngiliz Dış Politikası emperyal bir güçten ulusal bir güce doğru kendisine yeni bir rol ve statü belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BRITISH FOREIGN POLICY TOWARDS THE MIDDLE EAST 1945-1960:“TRANSITION FROM AN IMPERIAL TO A NATIONAL POWER STATUS”Köprülü, Nur M.S., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev December 1999, 154 pages The aim of this thesis is to examine the demise of traditional British role in the Middle East which is then followed by Britain's radical decline in world power status. Britain had for a long time been the paramount power in the Middle East by concluding considerable arrangements with Arab Middle Eastern countries and pursued an unshakeable role for almost forty years in the region. British traditional pre-dominance has depicted such a dramatic decline after the Second World War through the process of decolonization. Particularly the nationalization of the Suez Canal led Britain to search for a new role in world politics departing from her Empire Circle. This process of“wind of change”in British mForeign Policy had also its roots both in the United States' intervention into the region; and the realization of long-term benefits of the European integration. Therefore, the years between 1945-1960 have been the most significant period, or in one sense, a turning point in British political history. Towards the end of the 1960s and onwards, one of the main pillars of the three circle strategy which was developed by Churchill towards the end of 1945, completely became invalid in British foreign policy making. The change in the international system did not allow Britain to keep its historical position in the Middle East and her Empire circle; and she increasingly tended to acquire a European role and to turn to her special relationship with the United States. Therefore, this time period best illustrates the transition of British foreign policy from an imperial to a national power status.