Hegemonic or not? inter-societal economic communication between the Israeli and Palestinian societies since 1967
1967'den bugüne İsrail ve Filistin toplumları arasındaki ekonomik iletişimsel ilişkiler: Hegemonyal mı değil mi?
- Tez No: 94028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: iletişim, hegemonya, toplumlararası ekonomik iletişim, ekonomik iletişimsel yapı, hegemonya krizi, doğrudan ve dolaylı ekonomik iletişimsel etkinlik, ekonomik iletişimsel olay, intifada, Paris Protokolü, ekonomik öğrenme süreci. VI, inter-societal economic communication, hegemony, hegemonic crisis, Intifada, Paris Protocol, economic learning process, peaceful coexistence IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz 1967'DEN BUGÜNE İSRAİL VE FİLİSTİN TOPLUMLARI ARASINDAKİ EKONOMİK İLETİŞİMSEL İLİŞKİLER HEGEMONYAL MI DEĞİL Mİ ? Koldaş, Umut Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr.Meliha Altunışık Ocak 2000, 134 sayfa Günlük yaşamlarımızın parçalan haline gelen cep telefonlarına, internet cafelere, uydulara ve iletişim teknolojisindeki diğer tüm gelişmelere rağmen insanların birbirleriyle gerçek anlamda iletişim kurmakta, birbirlerini anlamakta, birbirlerinin birey dillerini öğrenmekte ve birbirlerinin iç dünyalarına yelken açmakta hala zorlandıkları 2000'lerin imge-egemen yapay iletişim dünyasında bu tez, yeryüzünün iletişimsel anlamda sorunlu bir bölgesindeki iki toplumu arasında oluşagelmiş iletişim sürecini sosyo-ekonomik bir bakış açısıyla irdelemeye çalışarak gelecekte olası bir eşitlikçi ekonomik iletişimsel ilişkinin oluşabilmesi için ipuçları sunmayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda İsrail ve Filistin toplumları arasındaki ekonomik iletişimsel ilişki, tarihsel gelişimi içinde iki ana dönemde ele alınarak iki toplumun kendi içlerinde ve diğer toplumla gerçekleştirdikleri mesaj oluşturma, aktarma, alma ve anlamlandırma süreçleri, bu toplumların ekonomik iletişimsel aktörlerinin emek, tarım, ticaret ve endüstri sektörlerinde ortaya koydukları ekonomik iletişimsel hareketler ve olaylardan yola çıkılarak karşılaştırmalı olarak inceleniyor.Bu bağlamda, 1967-1994 döneminde toplumlararası ekonomik iletişimsel ilişkinin İsrail'in baskı yanı ağır basan, uzlaşı yönü ise geri planda kalan hegemonyası altında monologu andıran bir iletişimsel yapı kapsamında şekillendiğini; 1987'de intifada ile bir krize girdiği 1994 Paris Protokolü sonrasında ise 1987'den beri süregelen bu hegemonya krizinin kendisini küresel iletişimsel değişimlere uydurarak devam mı edeceği, yoksa giderek daha eşitlikçi bir ekonomik iletişimsel yapıya mı ulaşılacağı sorusunu yanıtlayabilmek için erken olduğunu vurgulayan çalışma, toplumlararası sağlıklı bir iletişimin ekonomik iletişimsel öğrenme sürecinde eşitlikçi bir iletişim anlayışının oturmasıyla mümkün olabileceği inancıyla ikinci varsayımı destekleyen bazı öneriler sunarak sonlamyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEGEMONIC OR NOT? INTER-SOCIETAL ECONOMIC COMMUNICATION BETWEEN THE ISRAELI AND PALESTINIAN SOCIETIES SINCE 1967 Koldaş, Umut M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assist. Prof. Dr. Meliha Altunışık January 2000, 134 pages Within an image-dominated world of communication of 2000s in which people fail understanding each other, learning personal languages of each other and sailing in individual intra-high-seas of each other regardless of all those cellular phones, internet cafes, satellites and other technological improvements, this thesis aims to bestow some hints for a more equitable economic communicative relationship between the two societies of a communicatively problematic region of earth through a socio-economic analysis of the communicative processes taking place between these two societies by comparing the intra-societal and inter-societal economic message composition, sending, receiving and decoding processes of the two societies and their economic communicative acts and events within labor, agriculture, trade and industry sectors. Within this framework, it's argued that in 1967-1994 period inter-societal economic communicative relationship was shaped within the context of coercion-rich and consent-weak hegemony of Israeli communicative actors until they went in a“hegemonic crisis”with the outburst of Intifada, while it's early to guess whether the post-Paris Protocol period will witness the continuation of“hegemonic crisis”, reconstruction of hegemony through adaptation of global and regional m 'LC 's'üKSÜKO?RETîMKUMüLycommunicative changes for the sake of new hegemony or a more equitable economic communicative structure will be achieved in the future. Believing that a smooth functioning inter-societal communication may only be achieved through mutual economic communicative learning process, this thesis ends with presenting some proposals aiming to support a more equitable inter- societal economic communication in the future.