The Construct validity of the 1998 secondary school institutions student selection and placement test
1998 yılı orta öğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme sınavının yapısal geçerliği
  1. Tez No: 94026
  2. Yazar: ÖZCAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Geçerlik, Çapraz Geçerlik vı, Construct Validity, Cross Validation IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz 1998 YILI ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVININ YAPISAL GEÇERLİĞİ Aslan, Özcan Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray Berberoğlu Aralık 2000, 99 sayfa Bu çalışmanın amacı 1998 Yılı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın yapısal geçerliğini ve cinsiyetler arası çapraz geçerliği testin bütünü ve alt testleri de ayrı ayrı ele alarak faktör yapı analizlerini dikkate alıp araştırmaktır. Örneklem, on şehirden seçilen 3034 erkek ve 2558 kız öğrenciden oluşmaktadır.1998 Yılı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Smavı'nın ve alt testlerinin faktör yapılarını incelemek amacıyla Temel Bileşen Faktör Etkileşimi kullanılmıştır. Bulgular, 1998 Yılı Orta Öğretim Kurumlan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın testin bütünü ve alt testler incelendiğinde geçerli bir ölçüm aracı olduğunu ortaya koymuştur. Yine testin bütünü ve alt testler dikkate alındığında, cinsiyetler arasında faktör yapıları açısından fark bulunmadığı görülmüştür. Bu bulgular, 1998 Yılı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın çapraz geçerliğini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CONSTRUCT VALIDITY OF THE 1998 SECONDARY SCHOOL INSTITUTIONS STUDENT SELECTION AND PLACEMENT TEST Aslan, Özcan M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Giray Berberoğlu December 2000, 99 pages The purpose of this present study is to investigate the construct validity of 1998 Secondary School Institutions Student Selection and Placement Test through factorial structure analysis of the whole scale and the subscales and to examine the cross validation of the test across gender groups. The sample included 3034 male and 2558 female examinees who were selected from ten cities. mIn order to evaluate the factorial structures of the 1998 Secondary School Institutions Student Selection and Placement Test, whole scale and subscales, the principle component analysis was used. The findings indicated that 1998 Secondary School Institutions Student Selection and Placement Test is quite a valid measure of student performances based on the factorial structures obtained in the whole scale and in subscales. When the factorial structures of the whole scale and subscales are considered there is not much differences between gender groups. Having similar factorial structure across the gender groups are very supportive findings for the cross validity of 1998 Secondary School Institutions Student Selection and Placement Test.