Ahlâk hadisleri çerçevesinde sosyal medya kulanımı
Social media usage within the framework of ethical hadiths
  1. Tez No: 940296
  2. Yazar: ADİL ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ HOŞAB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, hadis, ahlâk, medya, sosyal medya, Prophet Muhammad, hadith, morality, media, social media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Hz. Muhammed (s.a.v.), Kur'an'da teşvik ve tavsiye edilen güzel ahlâkı beyan ve tatbik eden ekmel bir modeldir. O, bütün münasebat ve muamelâtını ahlâk üzerine bina etmiştir. Müslüman nesiller, günlük hayatlarında nasıl davranmaları gerektiğini teorik olarak Kur'an'dan; pratik olarak da ondan öğrenmişlerdir. Hz. Peygamber, yaşadığı dönemdeki iletişim araçlarını da etkili şekilde ve ahlâkî çerçevede kullanmıştır. Günümüzde, etki sahası geniş iletişim araçlarından birisi de sosyal medya uygulamalarıdır. Bu uygulamalarla fertler ve gruplar, kısa zamanda çok fazla sayıda insana ulaşabilmektedir. Dolayısıyla iyiliği veya kötülüğü temsil eden söz ve davranışlar, geniş bir sahaya hızla nüfuz etmektedir. Fakat bu mecrada üretilen içerik ve sunumlarla ilgili belirlenmiş kurallar olmadığından, birtakım kullanıcılar bilerek veya bilmeyerek, özellikle din ve ahlâk konularında, kitleleri yanıltabilmekte veya yanlışlara sürükleyebilmektedir. Bu araştırmada, söz konusu yanlışlara dikkat çekebilmek adına, sosyal medya mecralarındaki içerik üreticilerinin yaptıkları paylaşımların incelenmesi neticesinde tespit edilen gayri ahlâkî sunum ve paylaşımlar, Hz. Peygamber'in ahlâkla ilgili hadisleri çerçevesinden ele alınarak değerlendirildi. Sosyal medya kullanımlarındaki yanlışların tespitinin yanında, bunların doğruları teklif edildi. Araştırmada, sosyal medyada, muhtevasında Hz. Peygamber'in beyan ve uygulamalarının da yer aldığı İslâm ahlâk müktesebatı çerçevesinde ahlâkî, hukukî ve insani kaidelerden müteşekkil bir tanzimin zaruretine dikkat çekildi.
Özet (Çeviri)
Prophet Muhammad (PBUH) is the most perfect model who exemplified and practiced the good character that is encouraged and advised in the Qur'an. He based all of his relationships and interactions on moral principles. Muslim generations have learned how to behave in their daily lives theoretically from the Qur'an and practically from him. The Prophet effectively used the means of communication available in his time within a moral framework. Today, one of the most influential means of communication is social media applications. Through these platforms, individuals and groups can reach a large number of people in a short amount of time. Therefore, words and behaviors that represent goodness or evil can quickly spread across a wide area. However, since there are no established rules regarding the content and presentation on these platforms, some users either knowingly or unknowingly can mislead the masses or lead them into error, especially in matters related to religion and morality. In this study, to draw attention to such misguidance, immoral content and presentations identified through the examination of posts made by content creators on social media platforms are evaluated in light of the Prophet's hadiths related to morality. Alongside identifying these mistakes in social media usage, the correct approaches are also proposed. The study emphasizes the necessity of a regulatory framework in social media that is based on Islamic moral heritage, including the statements and practices of the Prophet, and comprised of moral, legal, and human principles.