2. trimester tıbbi gebelik sonlandırma işlemlerinde misoprostol kullanımının retrospektif olarak değerlendirilmesi
A retrospective analysis of misoprostol administration for second trimester medical termination of pregnancy
- Tez No: 940326
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMET SAĞOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Misoprostol, abortus, terminasyon, 2. Trimester, Misoprostol, abortion, termination, second trimester
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmada 2017 yılında FİGO tarafından yayımlanan doz yönergelerine göre Misoprostol (PGE1-Cytotec®) kullanımının etkinlik ve güvenilirlik açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmamızda farklı misoprostol uygulama yolunun klinik sonuçlar üzerindeki etkilerini retrospektif bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktayız. Yöntem: Bu çalışma ile 2020-2024 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD'ye başvurmuş 2. Trimesterda (13.-26. Gebelik haftası) olup maternal veya fetal sebepler kaynaklı olarak terminasyon kararı alınan 118 hasta değerlendirmeye alınmıştır. Hastalar dosya bazından taranarak çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara misoprostol; 2017 yılında FİGO tarafından yayınlanan öneriler çerçevesinde sublingual veya vajinal yoldan 3 saatte bir 400 mcg uygulandı. Ayrıca abort eden hastaların arşivden taranan dosyalarından yaş, gravida, parite, abortus öyküsü, sezaryen öyküsü ve mevcut gebelik haftası kaydedildi. Her hasta için terminasyona kadar geçen süre, verilen toplam misoprostol dozu, misoprostolün uygulanma yolu kaydedilmiştir. Buna göre misoprostolün uygulama yolu ile klinik sonuçları arasında bağlantı olup olmadığı değerlendirildi. Bulgular: Gebelik terminasyonu amacı ile kullanılan misoprostolün vajinal ve sublingual uygulamaları arasında 24 ve 48 saatteki başarı oranları, terminasyona kadar geçen ortalama süre açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir. Sonuç: Sonuç olarak misoprostolün hem vajinal hem de sublingual uygulama yollarının ikinci trimester gebelik sonlandırmalarında benzer ve yüksek etkinliğe ve güvenirliliğe sahip olduğu belirledik.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study aims to evaluate the efficacy and safety of Misoprostol (PGE1-Cytotec®) in accordance with the 2017 dosage guidelines published by FIGO. Additionally, we seek to retrospectively analyze the effects of different misoprostol administration routes on clinical outcomes. Methods: This study retrospectively evaluated 118 patients who presented to the Department of Obstetrics and Gynecology at Ege University Faculty of Medicine between 2020 and 2024, undergoing second trimester (13th–26th gestational weeks) pregnancy termination due to maternal or fetal indications. Patients were identified through medical record screening and included in the study. In accordance with the 2017 FIGO guidelines, patients received misoprostol at a dose of 400 mcg every 3 hours, administered via either the sublingual or vaginal route. For patients who underwent termination, medical records were retrospectively reviewed to extract the following parameters: maternal age, gravidity, parity, history of abortion, prior cesarean delivery, and current gestational age. For each patient, the time elapsed until termination, the total dose of misoprostol administered, and the route of misoprostol administration were recorded. Accordingly, whether there was an association between the route of misoprostol administration and clinical outcomes was evaluated. Results: No statistically significant difference was observed between vaginal and sublingual administration of misoprostol for pregnancy termination in terms of success rates at 24 and 48 hours or the mean time elapsed until termination. Conclusion: In conclusion, we determined that both vaginal and sublingual routes of misoprostol administration demonstrate similar and high efficacy and reliability for second-trimester pregnancy termination.