İnfraklaviküler brakiyal pleksus blok uygulamasında farklı bupivakain dozlarına deksametazon eklenmesinin motor ve duyusal blok üzerine etkisi
The effect of dexamethasone adjuvant to varying doses of bupivacaine on motor and sensory blockade in infraclavicular brachial plexus blockade
- Tez No: 940333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÖNDÜ GENÇ MORALAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Brakiyal Pleksus Bloğu, Deksametazon, Postoperatif Ağrı, Rejyonal Anestezi, Brachial Plexus Block, Dexamethasone, Postoperative Pain, Regional Anesthesia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş: Periferik sinir bloklarına deksametazon eklenmesinin blok süreleri ve kaliteleri üzerine olumlu etkileri olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Amaç: Bu çalışmada, infraklaviküler brakiyal pleksus bloğu uygulamasında farklı konsantrasyonlardaki bupivakain solüsyonlarına deksametazon eklenmesinin motor ve duyusal blok süreleri üzerine etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca, blok başlangıç zamanı, postoperatif ilk analjezik ihtiyacının zamanı, toplam tüketilen analjezik miktarı, istirahat ve dinamik ağrı skorları da değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize, kontrollü ve çift kör tasarıma sahip bu çalışmaya elektif el, el bileği, ön kol ve dirsek cerrahisi planlanan ASA I–II grubunda yer alan, 18–65 yaş arası toplam 140 hasta dahil edilmiştir. Hastalar kapalı zarf yöntemiyle dört gruba ayrılmıştır: 25 ml %0.5 bupivakain içeren grup, 25 ml %0.5 bupivakain + 4 mg deksametazon içeren grup, 25 ml %0.375 bupivakain + 4 mg deksametazon içeren grup ve 25 ml %0.25 bupivakain + 4 mg deksametazon içeren grup. İnfraklaviküler brakiyal pleksus blok lateral sagittal teknik kullanılarak ultrason ve sinir stimülatörü rehberliğinde uygulanmıştır. Motor ve duyusal blok düzeyleri, blok sonrası 30 dakika boyunca her 5 dakikada bir ve 48 saat boyunca aralıklı olarak değerlendirilmiştir. Postoperatif 48 saat süresince Numerik Derecelendirme Skalası (NRS) ile ağrı takibi yapılmış, ilk analjezik ihtiyacının zamanı ve toplam analjezik tüketimi kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 127 hastadan elde edilen veriler doğrultusunda, motor blok süresi, duyusal blok süresi ve blok başlangıç süresi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. En uzun motor ve duyusal blok süreleri 25 ml %0.5 bupivakain + 4 mg deksametazon içeren grupta sırasıyla 31,2 ± 9,11 saat, ve 30,2 ± 8,41 saat, en kısa ise 25 ml %0.5 bupivakain içeren grupta sırasıyla 23,23 ± 6,34 saat ve 22,07 ± 7,33 saat olarak izlenmiştir. En kısa duyusal blok başlangıç süresi 25 ml %0.375 bupivakain + 4 mg deksametazon içeren grupta 9,09 ± 4,23 dk, en geç ise 25 ml %0.5 bupivakain içeren grupta 13,83 ± 6,25 dk olarak gerçekleşmiştir. Postoperatif ilk analjezik zamanı ile ilk 48 saatlik parasetamol ve tramadol tüketimi açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Blok uygulaması sonrasında istirahat ve dinamik NRS değerleri tüm zamanlarda gruplar arasında benzer bulunmuştur. Sonuç: Bulgularımız, perinöral deksametazon uygulamasının motor ve duyusal blok sürelerini anlamlı olarak uzattığını ve blok başlangıç süresini kısalttığını göstermektedir. Ayrıca blok süreleri üzerinde bupivakain konsantrasyonunun belirleyici rol oynadığı ve daha yüksek konsantrasyonlarda blok süresinin belirgin şekilde arttığı tespit edilmiştir. İlk analjezik gereksinim zamanı ve toplam analjezik tüketiminde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmazken, tüm gruplarda düşük NRS skorları ve minimal analjezik ihtiyacı gözlenmiş, bu da uygulanan infraklaviküler bloğun etkinliğini desteklemiştir. Bu sonuçlar klinik uygulamada blok süresini ve postoperatif konforu optimize etmek amacıyla bupivakain konsantrasyonu ile deksametazon kombinasyonlarının dikkatle belirlenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Previous studies have demonstrated that the addition of dexamethasone to peripheral nerve blocks can enhance block duration and quality. Objective: This study aimed to compare the effects of adding dexamethasone to different concentrations of bupivacaine on the duration of motor and sensory blocks in patients undergoing infraclavicular brachial plexus block. Secondary objectives included assessment of block onset time, time to first postoperative analgesic requirement, total analgesic consumption, and rest/dynamic pain scores. Materials and Methods: This prospective, randomized, controlled, and double-blind study included 140 patients aged 18–65 years, classified as ASA I–II, who were scheduled for elective hand, wrist, forearm, or elbow surgery. Patients were randomly allocated into four groups using the sealed envelope method: 25 ml of 0.5% bupivacaine group, 25 ml of 0.5% bupivacaine + 4 mg dexamethasone group, 25 ml of 0.375% bupivacaine + 4 mg dexamethasone group, 25 ml of 0.25% bupivacaine + 4 mg dexamethasone group. Infraclavicular brachial plexus blocks were administered using the lateral sagittal approach under ultrasound and nerve stimulator guidance. Motor and sensory block levels were assessed every 5 minutes for 30 minutes post-block and intermittently over a 48-hour postoperative period. Pain was evaluated using the Numeric Rating Scale (NRS), and time to first analgesic use as well as total consumption of paracetamol and tramadol were recorded within the first 48 hours postoperatively. Results: Data from 127 patients were analyzed. Statistically significant differences were observed among the groups in terms of motor block duration, sensory block duration, and block onset time. The longest motor and sensory block durations were observed in the group receiving 0.5% bupivacaine + 4 mg dexamethasone (31.2 ± 9.11 hours and 30.2 ± 8.41 hours, respectively), while the shortest durations were in the 0.5% bupivacaine-only group (23.23 ± 6.34 hours and 22.07 ± 7.33 hours, respectively). The shortest sensory block onset time was noted in the 0.375% bupivacaine + dexamethasone group (9.09 ± 4.23 minutes), whereas the longest onset time was in the bupivacaine-only group (13.83 ± 6.25 minutes). No significant differences were found among the groups in terms of the timing of first analgesic administration or total 48-hour consumption of paracetamol and tramadol. Rest and dynamic NRS scores were similar at all time points across the groups. Conclusion: Our findings indicate that perineural dexamethasone significantly prolongs the duration of motor and sensory blocks and reduces the onset time. Additionally, bupivacaine concentration plays a key role in determining block duration, with higher concentrations yielding longer-lasting blocks. Although no differences were observed in analgesic requirements or consumption, consistently low NRS scores and minimal analgesic needs in all groups support the efficacy of the infraclavicular block technique used. These results suggest that careful selection of bupivacaine concentration combined with dexamethasone is essential to optimize block duration and enhance postoperative comfort in clinical practice.