Alanya'da yetiştirilen bazı tropikal meyvelerden üretilen yenilebilir kaplamaların çilek raf ömrü kalitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of edible coatings produced from some tropical fruits grown in Alanya on the shelf life quality of strawberry
  1. Tez No: 940341
  2. Yazar: ZEYNEP SERTBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN UZUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dikenli incir, Pomelo, Kumkuat, Yenilebilir kaplama, Yenilebilir film, Prickly pear, Pomelo, Kumquat, Edible coating, Edible film
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, halk arasında dikenli incir olarak bilinen Opuntia ficus-indica'nın kladodundan ekstrakte edilen müsilaj madde ile farklı kaplama yöntemleri (daldırarak ve film) kullanılarak kaplanan çilek meyvelerinin soğuk depolama koşullarında fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri incelenmiştir. Daldırarak kaplama da üç farklı deneme grubu (CAC, %1'lik A1B1, %1'lik PA1) ile kaplanan çilek meyveleri 4℃'de 14 gün depolanırken, film ile kaplanan çilek meyveleri 4℃'de 21 gün depolanmıştır. Kullanılan iki yöntemde de depolamanın ilk 14 gününde yapılan analizlerde, 4℃'de muhafaza edilen çilek örneklerinde mikrobiyolojik üreme gözlenmemiştir. Ancak film ile kaplanan çilek örneklerinde depolamanın 14. gününden itibaren toplam aerobik mezofilik bakteri ve maya/küf üremesi tespit edilmiştir. Depolama boyunca tüm örnek gruplarının pH ve ağırlık değerleri azalma göstermiştir. Tüketici tercihinde en önemli kalite parametresi olarak değerlendirilen CIE a* değeri açısından, film ile kaplamada CIE a* değerindeki azalma 21 günde %6.48 olur iken, daldırarak kaplanan çilek örneğinde 14 günde %8.14 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, doğrudan gıda olarak tüketemediğimiz dikenli incir, pomelo albedo ve kumkuat kabuğunun gıdaların muhafazasında ve bölgeye katkı sağlaması açısından kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the physicochemical and microbiological properties of strawberry fruits coated with mucilage extracted from the cladode of Opuntia ficus-indica, commonly known as the prickly fig, using different coating methods (dipping and film) were investigated under refrigerated storage conditions. Strawberry fruits coated with three different experimental groups (CAC, 1% A1B1, 1% PA1) in dip coating were stored at 4℃ for 14 days, while strawberry fruits coated with film were stored at 4℃ for 21 days. In the analyses performed in the first 14 days of storage in both methods used, no microbiological growth was observed in strawberry samples stored at 4℃. However, total aerobic mesophilic bacteria and yeast/mold growth was detected in strawberry samples coated with film starting from the 14th day of storage. pH and weight values of all sample groups decreased throughout storage. The CIE a* value, which is considered the most important quality parameter in consumer preference, was measured as, the decrease in CIE a* value was 6.48% in the film-coated strawberry sample in 21 days, while it was determined for dip-coated samples as 8.14% in 14 days. As a result, it is thought that prickly pear, pomelo albedo and kumquat peel, which we cannot consume directly as food, can be used in the preservation of food and to contribute to the region.