2021-2024 tarihleri arasında dahili yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların mortalite ile trombosit indekslerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of mortality and platelet indices in patients admitted to the internal intensive care unit between 2021 and 2024
  1. Tez No: 940345
  2. Yazar: AHMET UTKU EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE ÜNAL ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Intensive Care Unit, Mortality, Platelet Index, Prognostic Biomarkers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
2021-2024 Tarihleri Arasında Dahili Yoğun Bakım Ünitesinde Yatan Hastaların Mortalite ile Trombosit İndekslerinin Retrospektif Değerlendirilmesi Amaç; bu çalışmanın amacı, dahili yoğun bakım hastalarında trombosit indekslerinin mortalite üzerindeki etkisini değerlendirmek ve bu parametrelerin prognostik bir belirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır. Materyal ve Metot; Çalışmaya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan 11.12.2024 tarih ve 2024-178 sayılı etik kurul onayı ile başlanmıştır. Retrospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular; Çalışmaya toplamda 325 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %57'si (n=185) kadın, %43'ü (n=140) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 72,76±15,39 (19-98) yıl saptanmıştır. Çalışmada ileri yaş (p=0,001), uzun yatış süresi (p=0,002), komorbidite varlığı (p=0,022), düşük pH (p=0,001) ve HCO3 (p=0,001), yüksek WBC (p=0,008) ve nötrofil (p=0,009), PLT düşüklüğünün (p=0,046) yüksek CRP (p=0,035), GFR düşüklüğü (p=0,011) ve üre seviyesinin yüksek olması (B=0,006, OR=1,006, p=0,001) düşük kalsiyum düzeyleri (p=0,040), AST yüksekliği (p=0,039), LDH yüksekliği (p=0,025), D-dimer yüksekliği (p=0,001) total bilirubin yüksekliği (p=0,012), INR artışı (p=0,011) düşük Sao2 seviyeleri (p=0,011) ve düşük GKS'nin (p=0,001) mortalite riskini anlamlı derecede artırdığı görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma, dahili yoğun bakım hastalarında yaş, uzun yatış süresi, düşük GKS skoru, asidoz, inflamatuar belirteçlerin yüksekliği, hematolojik ve böbrek fonksiyon bozuklukları ile karaciğer ve koagülasyon parametrelerindeki değişimlerin mortalite ile anlamlı ilişkili olduğunu göstermiştir. Elde edilen bulgular, mortalite tahmini için çok yönlü biyobelirteçlerin değerlendirilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler; Yoğun Bakım, Mortalite, Trombosit indeksi, Prognostik Biyobelirteçler.
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation of Mortality and Platelet Indices in Patients Admitted to the Internal Intensive Care Unit Between 2021 and 2024 Objective: The aim of this study is to evaluate the effect of platelet indices on mortality in internal intensive care unit (ICU) patients and to investigate the usability of these parameters as prognostic indicators. Materials and Methods: The study was initiated with the approval of the Çanakkale Onsekiz Mart University Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee, dated 11.12.2024 and numbered 2024-178 This is a retrospective descriptive study. Results: A total of 325 patients were included in the study, of whom 57% (n=185) were female and 43% (n=140) were male. The mean age of the patients was 72.76±15.39 years (range: 19-98). The study found that advanced age (p=0.001), prolonged ICU stay (p=0.002), presence of comorbidities (p=0.022), low pH (p=0.001) and HCO₃ (p=0.001), high WBC (p=0.008) and neutrophil counts (p=0.009), low PLT levels (p=0.046), high CRP (p=0.035), low GFR (p=0.011), elevated urea levels (B=0.006, OR=1.006, p=0.001), low calcium levels (p=0.040), high AST (p=0.039), high LDH (p=0.025), elevated D-dimer (p=0.001), high total bilirubin (p=0.012), increased INR (p=0.011), low SaO₂ levels (p=0.011), and low GCS scores (p=0.001) were significantly associated with increased mortality risk. Conclusion: This study demonstrated that age, prolonged ICU stay, low GCS scores, acidosis, elevated inflammatory markers, hematological and renal dysfunctions, as well as alterations in liver and coagulation parameters, were significantly associated with mortality in internal ICU patients. The findings highlight the importance of evaluating multiple biomarkers for mortality prediction.