Ciddi kaza geçiren çocuklarda kronotip ve uyku bozukluklarının ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between chronotype and sleep disorders in children who have experienced severe accidents
- Tez No: 940354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR TOPAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: kronotipi ve uyku bozuklukları, chronotype, sleep disorders
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş ve amaç: Kazalar, planlanmamış ve önlenebilir olup çocuklarda yaralanma ve ölüme yol açma riski daha yüksektir. 2030'a kadar hastalıklar içinde üçüncü sırada yer alması beklenen kazalar nedeniyle her yıl yaklaşık 830.000 çocuk hayatını kaybetmektedir. Uyku bozuklukları, sirkadiyen ritim bozuklukları ve kazalar arasında ilişki olduğu bilinmekle birlikte, çocuklara yönelik çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle çalışmamızda, çocuklardaki kronotip ile uyku bozuklukları ve kazalar arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Anket yöntemiyle yürütülen invaziv olmayan bu çalışma, literatürdeki eksiklikleri gidermeye katkı sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı: Bu çalışma 9-17 yaş arası kaza geçiren çocuklarda kronotip ve uyku bozukluklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kapsam ve Yöntem: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 94 çocuk çalışmaya dahil edilmiştir. Çocukluk Dönemi Kronotipi Anketi (ÇDKA) ve uyku bozuklukları anketi yüz yüze uygulanmıştır. Psikiyatrik bozukluk öyküsü olan ebeveynlerin çocukları ve darp-istismar vakaları dışlanmıştır. Bulgular: Kaza geçiren çocuklarda uyku huzursuzluğu ve uykuya dalma zorluğu daha yüksektir. Kaza sayısı arttıkça uyku memnuniyeti ve dinlendiriciliği artmıştır. Akşamlık kronotip grubunda uyku sorunları sabahlık gruba göre daha belirgindir. Boş günlerdeki uyku süresi ile kaza sayısı arasında negatif ilişki olsa da istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuçlar: Katılımcıların çoğu düşük gelirli ailelerden olup annelerin ev hanımı olduğu tespit edilmiştir. Haşlanma ve boğulma kazalarında uyku sorunları belirgin, sokak kazalarında ise uyku memnuniyeti yüksektir. Mevsimsel etkiler kazalar ve uyku bozukluklarını etkileyebilir. Literatürde kronotip ile kazalar arasında doğrudan ilişki bulunmasa da sabah tipi bireyler karar alma sürecinde avantajlıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Accidents are unplanned and preventable events, with a higher risk of injury and death in children compared to adults. It is expected that accidents will rank third among diseases by 2030, causing approximately 830,000 child deaths annually. While there is known to be a relationship between sleep disorders, circadian rhythm disturbances, and accidents, studies focusing on children are limited. Therefore, our study aims to investigate the relationship between chronotype, sleep disorders, and accidents in children. This non-invasive study conducted through surveys will contribute to addressing gaps in the literature. Purpose of the Study: This study was conducted to determine chronotype and sleep disorders in children aged 9-17 who have experienced accidents. Scope and Methodology: Ninety-four children from Muğla Sıtkı Koçman University Training and Research Hospital were included. The Childhood Chronotype Questionnaire (CCQ) and a sleep disorder questionnaire were administered face-to-face. Children with parents having psychiatric disorders or abuse histories were excluded. Results: Children who experienced accidents had higher sleep disturbances and difficulty falling asleep. As the number of accidents increased, sleep satisfaction and restorative sleep also improved. Sleep problems were more pronounced in the evening chronotype group. Although there was a negative correlation between sleep duration on rest days and accident frequency, it was not statistically significant. Conclusions: Most participants came from low-income families with homemaker mothers. Sleep issues were more common in scald and drowning accidents, while sleep satisfaction was higher in street accidents. Seasonal effects may impact accidents and sleep disorders. While no direct link between chronotype and accidents was found, morning chronotype individuals appear to have an advantage in decision-making.