Gölge program, resmi program ve uygulanan program arasındaki etkileşimin incelenmesi
Examination of the interaction between the shadow curriculum, the official curriculum and the implemented curriculum
- Tez No: 940506
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY BÜMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Resmi program, Uygulanan program, Gölge program, Gölge eğitim, Özel ders, Official curriculum, implemented curriculum, shadow curriculum, shadow education, private tutoring
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Okul eğitimi dışında, genellikle öğrenmeyi desteklemek ve sınavlarda yüksek akademik performans göstermek için özel kurum ve kişiler tarafından bir ücret karşılığında sağlanan eğitim, gölge eğitim olarak tanımlanmaktadır. Bazı avantajların yanında, gölge eğitimin hem öğrencilere hem de velilere getirdiği yükler ve yarattığı sorunlar da tartışılagelmektedir. Uluslararası güncel araştırmalar, gölge eğitimin okullara yönelik etkilerini kısmen incelese de, Türkiye'deki çalışmaların sınırlı olduğu ve gölge program hakkında henüz bir çalışma yapılmadığı görülmüştür. Özellikle gölge programlarla resmi ve uygulanan programlar arasındaki etkileşim bilinmemektedir. Hem eğitim programları ve öğretim alanında çok yeni bir terim olan gölge program hakkında herhangi bir araştırma olmaması, hem de gölge program ile resmi ve uygulanan programlar arasındaki etkileşim hakkında bir bilgi bulunmaması nedeniyle, bu konuda yeni araştırmalara ihtiyaç vardır. Bu araştırmanın amacı, gölge programların okullardaki resmi ve uygulanan programlarla nasıl kesiştiğini öğretmen ve öğrencilerin bakış açılarıyla ortaya çıkarmaktır. Bu bağlamda şu sorulara yanıt aranmıştır: a) Öğretmenlerin ve öğrencilerin bakış açılarına göre, gölge program, resmi program ve uygulanan programlar birbirlerini nasıl desteklemektedir? b) Öğretmenlerin ve öğrencilerin bakış açılarına göre, okullardaki resmi ve uygulanan program ile gölge programın etkileşimi sonucunda oluşan ikilemler nelerdir? Nitel araştırma desenlerinden biri olan bütüncül çoklu durum çalışmasıyla yürütülen çalışmada, katılımcılar maksimum çeşitlilik ve ölçüt örneklemeyle, İzmir ilindeki Anadolu Liselerinde çalışan İngilizce öğretmenleri (n=3), gölge eğitimde çalışan İngilizce öğretmenleri (n=3), 12. sınıflarda öğretim gören ve gölge eğitime devam eden öğrencilerden (n=3) oluşturulmuştur. Veri toplamak üzere doküman incelemesi, ders gözlemleri, alan notları kullanılmış ve yüz yüze bireysel görüşmeler yapılmıştır. Tematik analiz yöntemiyle elde edilen bulgular, üç programın birbiriyle benzer yönleri olduğu kadar çelişkili yönlerine de işaret etmektedir. Her üç programda da aynı kazanım ve konuların temele alındığı, benzer ek kaynakların kullanıldığı ve deneme sınavları yapıldığı belirlenmiştir. Bununla birlikte üç programın birbirlerine ikilem yarattığı durumların daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Örneğin, sadece sınava yönelik konuların ele alınması, öğrenci merkezli öğretimin daha çok uygulanması, konulara ayrılan sürelerin daha fazla olması ve öğrenci seviyelerine göre ilerleme kaydedilmesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavındaki Yabancı Dil Testine (YDT) yönelik daha çok deneme sınavı yapılarak sık geri bildirim verilmesi, gölge programda öne çıkan unsurlardır. Ayrıca 12. Sınıfta gölge programın, resmi ve uygulanan programın hedeflerini, içeriğini ve ölçme değerlendirme sürecini domine ettiği belirlenmiştir. Özellikle uygulanan programda Mart sonundan itibaren tümüyle YDT sınavına hazırlığa odaklanıldığı; başka bir deyişle, resmi programın içeriğini gölge programdaki içeriğe terk ettiği tespit edilmiştir. Resmi program YDT sınavlarına hazırlık sağlamada yetersiz olduğundan uygulanan programda -yazılı yoklamalar haricinde- mümkün olduğunca çoktan seçmeli test ve deneme sınavlarına yer verilmekte; başka bir deyişle, gölge program ölçme değerlendirme açısından da resmi ve uygulanan programı domine etmektedir. Çalışmada, sonuçlara dayalı olarak yeni araştırmalara ve uygulamaya dönük öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Shadow education is defined as education provided for a fee by private institutions and individuals outside of school education, usually to support learning and to achieve high academic performance in exams. In addition to some advantages, the burdens and problems that shadow education imposes on both students and parents have also been debated. Although recent international studies have partially examined the effects of shadow education on schools, it has been observed that studies in Turkey are limited and no studies on shadow curriculum have been conducted yet. Especially, the interaction between shadow curricula and official and implemented curricula is unknown. Since there is no research on shadow curriculum, which is a very new term in the field of curriculum and instruction, and there is no information about the interaction between shadow curriculum and formal and implemented curricula, there is a need for new research on this subject. The aim of this study is to reveal how shadow curriculum intersects with official and implemented curricula in schools from the perspectives of teachers and students. In this context, the following questions were sought to be answered: a) From the perspectives of teachers and students, how do the shadow curriculum, the official curriculum and the implemented curriculum support each other? b) From the perspectives of teachers and students, what are the dilemmas that arise because of the interaction of the official and implemented curricula and the shadow curriculum? In the study, which was conducted with a holistic multiple case study, one of the qualitative research designs, the participants were composed of English teachers working in Anatolian High Schools in Izmir province (n=3), English teachers working in shadow education (n=3), and 12th grade students attending shadow education (n=3) by maximum diversity and criterion sampling. Document analysis, lesson observations, field notes and face-to-face individual interviews were used to collect data. The findings obtained through thematic analysis indicate that the three curricula have similar aspects as well as contradictory aspects. It was determined that all three curricula were based on the same learning outcomes and subjects, similar resources were used and mock exams were conducted. However, it has been determined that there are more circumstances where the three curricula create dilemmas for each other. For example, addressing only exam-oriented subjects, implementing more student-centered teaching, allocating more time to subjects and making progress according to student profiles, and giving frequent feedback by conducting more mock exams for the Foreign Language Test (YDT in Turkish) in the Higher Education Institutions Examination are the prominent elements in the shadow curriculum. It was also found that in Grade 12, the shadow curriculum dominated the objectives, content and assessment of the official and implemented curriculum. Specifically, in the implemented curriculum, from the end of March onwards, the focus was entirely on preparing for the YDT exam. In other words, the content of the official curriculum was abandoned to the content of the shadow curriculum. Since the official curriculum is insufficient to prepare for the YDT exams, the shadow curriculum includes multiple-choice tests and mock exams as much as possible, except for written exams; in other words, the shadow curriculum dominates the official and implemented curricula in terms of assessment. Recommendations for new research and practice are presented based on the findings of the study.