Proksimal femoral çivi cerrahilerinde düşük doz spinal anesteziye eklenmiş perikapsüler sinir bloğu ya da intratekal opioid uygulanmış hastalarda analjezik etkinliğin karşılaştırılması
Comparison of analgesic efficacy in patients undergoing proximal femoral nailing surgery with low dose spinal anesthesia combined with either a peng block or intrathecal opioid
  1. Tez No: 940507
  2. Yazar: SEVDA GÖKÇE GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük doz lokal anestezik, PENG, intratekal fentanil, kalça kırığı, Low dose local anesthetic, PENG, intrathecal fentanyl, hip fracture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada kalça kırığı sebebi ile yapılacak proksimal femoral çivileme (PFN) cerrahilerinde düşük doz spinal anesteziye eklenmiş perikapsüler sinir bloğu (PENG) ya da intratekal opioid uygulanmış hastaların postoperatif dönemdeki blok etkinliği, motor ve duyusal blok süresi, postoperatif analjezi ve opioid yan etkileri açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz etik kurul onayı ve hastaların kliniğimizde aydınlatılmış yazılı onamları alındıktan sonra, ASA I-II-III ve 18-85 yaş aralığındaki 60 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar bilgisayar destekli randomizasyon yapılarak 30'u PENG blok, diğer 30'u ise İntratekal fentanil grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Veriler anestezi kayıtlarından elde edilmiş ve hasta izlem formu ile takip edilmiştir. İntraoperatif hemodinamik veriler, motor ve duyusal blok maksimum seviye, motor ve duyusal blok regresyon zamanı, yan etkiler ve cerrahi memnuniyet kaydedilmiştir. Pinprik testi, düz bacak kaldırma testi ve Bromage skalası kullanılmıştır. Bulgular: Gruplardaki hastalar yaş, cinsiyet, boy, kilo, VKI, Frailty ve ASA skorları bakımından karşılaştırıldı. Hastaların demografik özellikleri iki grup arasında benzerdi. Her iki grupta yer alan hastaların vücut kitle indeksi dağılımı ile Frailty ve ASA skorlarının oranları arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Preoperatif ve postoperatif hemoglobin dağılımları ve kanama miktarı oranları bakımından gruplar arası anlamlı fark bulunmadı. Ancak efedrin, pozisyon ağrısı ve bulantı/kusma gözlenme oranları intratekal fentanil grubunda PENG grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. İki grup kıyaslandığında kaşıntı görülmesi açısından istatiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. İntratekal fentanil grubunda spinal anestezi sırasında kalp hızı değeri, PENG grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Elde edilen bu bulgulara karşın iki grup arasında diğer değişkenler açısından anlamlı bir farklılaşma bulunmadı. Gruplar cerrahi süre olarak karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı. Hasta memnuniyeti skorları PENG grubunda intratekal fentanil grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. İstirahat sırasında ağrı skorlarına viii bakıldığında PENG blok grubunda operasyon sonrası 8., 12. ve 24. saat ağrı skorları anlamlı düzeyde daha düşük bulundu. Blok öncesine göre 8., 12. ve 24. saatlerdeki değişim PENG grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. Operasyon sonrası 8., 12. ve 24. saat ağrı skorları PENG grubunda anlamlı düzeyde daha düşük bulundu. PENG blok yapıldıktan sonraki 30. dakikada gruptaki 28 hastanın tamamının herhangi bir rahatsızlık ve ağrı duymadan 15 lik açı düzeyinde düz bacak kaldırma ve dizi fleksiyona getirme hareketini yapabildiği görüldü. Gruplar arasında spinal anestezi başlangıcından Bromage 0'a kadar geçen süre dakika olarak karşılaştırılmış olup aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. Postoperatif dönemdeki analjezik gereksinimi intratekal fentanil grubunda PENG grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Çalışmaya dahil edilen hiçbir hastada lokal anestezik toksisitesi, alerjik reaksiyon ve vasküler enjeksiyon gelişmedi. Sonuç: PFN cerrahisi yapılacak kalça kırığı hastalarında düşük doz lokal anesteziğe eklenmiş PENG blok uygulaması ile intraoperatif dönemde hemodinaminin korunduğu ve postoperatif dönemde de ek analjezik tüketiminin azaldığı, ağrı kontrolünün daha kolay sağlandığı, erken mobilizasyon ve erken taburculuğa olanak sağladığı görüldü. Sonuç olarak PFN cerrahilerinde düşük doz lokal anestezik ile kalça kırığı hastalarında intraoperatif dönemde hemodinami güvenle sağlanabilir ve kalçanın nöroanatomisi de göz önüne alındığında intratekal fentanil uygulamasına göre PENG blok daha etkin bir analjezi için seçenek olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In this study, we aimed to compare the patients who received pericapsular nerve block (PENG) or intrathecal opioid added to low-dose spinal anesthesia in proximal femoral nail (PFN) surgery to be performed due to hip fracture in terms of block efficiency, duration of motor and sensory blockade, postoperative analgesia and opioid side effects in the postoperative period. Materials and Methods: After the approval of the ethics committee of our hospital and the written informed consent of the patients in our clinic, 60 patients with ASA I-II-III and between the ages of 18-85 were included in the study. The patients were divided into 2 groups by computer-assisted randomization, 30 for PENG block and the other 30 for Intrathecal fentanyl group. Data were obtained from anesthesia records and followed up with a patient follow-up form. Intraoperative hemodynamic data, motor and sensory block maximal level, motor and sensory block regression time, side effects, and surgical satisfaction were recorded. Pinprick test, straight leg raise test and Bromage scale were used. Results: The patients in the groups were compared in terms of age, gender, height, weight, BMI, Frailty and ASA scores. The demographic characteristics of the patients were similar between the two groups. There was no statistically significant difference between the body mass index distribution and the ratios of Frailty and ASA scores of the patients in both groups. There was no significant difference between the groups in terms of preoperative and postoperative hemoglobin distributions and bleeding rates. However, the rates of ephedrine, position pain and nausea/vomiting were found to be statistically significantly higher in the intrathecal fentanyl group than in the PENG group. When the two groups were compared, no statistically significant difference was observed in terms of itching. The heart rate value during spinal anesthesia in the intrathecal fentanyl group was found to be significantly higher than in the PENG group. Despite these findings, no significant difference was found between the two groups in terms of other variables. When the groups were compared in terms of surgical time, no statistically significant difference was found. Patient satisfaction scores were found to be statistically significantly higher in the PENG x group than in the intrathecal fentanyl group. Considering the pain scores at rest, the postoperative 8th, 12th and 24th hour pain scores were found to be significantly lower in the PENG block group. The change in the 8th, 12th and 24th hours compared to the pre-block was significantly higher in the PENG group. Postoperative 8th, 12th and 24th hour pain scores were significantly lower in the PENG group. At 30 minutes after PENG block, it was observed that all 28 patients in the group were able to perform a 15 straight leg raising and knee flexion movement without any discomfort or pain. The time between the groups from the beginning of spinal anesthesia to Bromage 0 was compared in minutes, and no statistically significant difference was observed between them. The analgesic requirement in the postoperative period was found to be significantly higher in the intrathecal fentanyl group than in the PENG group. Local anesthetic toxicity, vascular injection and allergic reaction did not develop in any of the patients included in the study. Conclusion: In hip fracture patients who will undergo PFN surgery, it has been observed that hemodynamics is preserved in the intraoperative period, additional analgesic consumption is reduced in the postoperative period, pain control is provided more easily, and early mobilization and early discharge are allowed with the application of PENG block added to low-dose local anesthetic. As a result, in PFN surgeries, low-dose local anesthetic can safely provide hemodynamics in hip fracture patients in the intraoperative period, and considering the neuroanatomy of the hip, PENG block may be an option for more effective analgesia compared to intrathecal fentanyl administration.