Küçürek öykü okuma çalışmalarının 8. Sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonu ve okuma tutumuna etkisi.
The effect of short story reading activities on 8th grade students' reading motivation and reading attitude
  1. Tez No: 940616
  2. Yazar: İPEK DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLHAK HALİM ULAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: küçürek öykü, okuma motivasyonu, okuma tutumu, micro-fiction, reading motivation, reading attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmada, küçürek öykü okuma çalışmalarının 8. sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonuna ve okuma tutumuna etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada, deneysel modellerden ön test son test çalışma gruplu deneysel desen uygulanması uygun görülmüştür. Bu doğrultuda öğrencilere, sekiz hafta boyunca günde ikişer saat olmak üzere küçürek öykü okuma çalışması uygulanmıştır. Uygulamadan önce ve uygulamadan sonra çalışma grubundaki öğrencilerin okuma motivasyonunu ölçmek için Wigfield ve Guthrie tarafından geliştirilen, Durmuş (2014) tarafından Türkçeye uyarlanan“Okuma Motivasyonu Ölçeği”, okuma tutumunu belirlemek için ise McKenna, Conradi, Lawrence, Jang ve Meyer tarafından geliştirilen, Keskin ve Baştuğ (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan“Okuma Tutumu Ölçeği”ön test ve son test şeklinde uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, küçürek öykü okuma çalışmalarının 8. sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonu ve okuma tutumu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmadan elde edilen bulgulardan hareketle küçürek öykü okuma çalışmalarının, 8. sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonu ve okuma tutumu üzerinde kısa vadede (8 hafta) anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Ancak, okuma motivasyonu son test puanında gözlenen küçük artış, küçürek öykü okuma çalışmalarının okuma motivasyonu üzerinde olumlu bir etki yaratma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Daha uzun süreli ve daha geniş örneklemli çalışmalarla, bu potansiyel etkinin ortaya konulması mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose and Scope: This study a imsto determine the effect of micro-fiction on there ading motivation and reading attitudes of eighth-grade students. Methods: In this research, aquasi-experimental design with pre-test and post-test was determined to be appropriate. Accordingly, student sparticipated in micro-fiction reading activities for two hours daily over eight weeks. Before and after the sessions, the“Reading Motivation Scale”developed by Durmuş (2014) was used to measure there ading motivation of the students in the study group, and the“Adolescent Reading Attitude Scale”that adapted to Turkish by Keskin and Baştuğ (2013) was used to determine reading attitudes, both as pre-test and post-test. Findings: According to the findings reached from the research, it is found out that micro- fiction reading activities statistically did not make a significant difference on 8th grade students' reading motivation and reading attitude. Conclusions: In consideration of the findings reached from the research, it shows that micro-fiction reading activities have no significant effect on 8th grade students' reading motivation and reading attitude in the short term (8 weeks). However, the slight increase observed on point of last reading motivation test points out that micro-fiction reading activities have potential positive effect on reading motivation. This potential effect is possible to be revealed with further long-term and extended-sampling activities.