Türkiye'de spor işletmeciliği üzerine yapılan çalışmalara yönelik kavramsal bir çözümleme
A conceptual analysis of studies on sports management in Turkey
- Tez No: 940615
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ARAÇ ILGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Spor, Economics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, İşletme, Spor İşletmeciliği, Pazarlama, Sport, Management, Sport Management, Marketing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de Spor İşletmeciliği alanında yapılan çalışmalar göz önüne alınarak, spor işletmeciliği ile ilgili kavramsal bir çözümlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, mevcut bulgular ve elde edilen sonuçlardan hareketle meta-sentez yöntemi benimsenmiştir. Hem nicel hem de nitel araştırma bulgularının bir arada değerlendirilmesi için nitel bir araştırma deseni olan meta-sentez yöntemi tercih edilmiştir. Spor İşletmeciliği hakkında yapılan çalışmalar arasından dahil etme ve hariç bırakma süreçlerine göre seçilen, bu meta çalışmanın amacını destekleyebilecek nitelikteki ya da nicelikteki 54 yüksek lisans ve 7 doktora tezinin ve 44 makalenin yayınlanması, 2004-2024 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Meta-Sentez içerisine aldığımız çalışmalar içeriği, amacı ve sonuçları bakımından 4 ana tema ve 19 alt tema ile gruplandırılmıştır. Buna ilişkin; Spor İşletmelerinde Yönetim temasında 17 çalışma ve 5 alt tema, Spor İşletmelerinde Hizmet Algısı temasında 38 çalışma ve 3 alt tema, Spor Hizmetlerinde Örgütsel Psikoloji Temasında 27 çalışma ve 6 alt tema, Spor İşletmelerinde Personel temasında 23 çalışma ve 4 alt tema yer almaktadır. Sonuç olarak, spor işletmeciliğinin geniş bir alan olduğu, bu alan belli başlı birçok sorun olduğu, bu sorunlardan en önemlisinin mali yönetim sorunlarının olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sorunların çözümü ancak ve ancak güçlü kriz yönetim planları ve sürdürülebilir finansal stratejiler geliştirilmesiyle mümkün olabilir. İnsan kaynakları süreçlerinde profesyonellik ve hizmet kalitesinin artırılması, işletmelerin müşteri memnuniyeti ve çalışan bağlılığı gibi kritik alanlarda daha başarılı olmasını sağlayabilir. 2025, x + 93
Özet (Çeviri)
This research aims to provide a conceptual analysis of sports management by considering the studies conducted in the field of Sports Management in Turkey. In the research, the meta-synthesis method was adopted based on the current findings and the results obtained. The meta-synthesis method, which is a qualitative research design, was preferred to evaluate both quantitative and qualitative research findings together. A total of 45 master's and 6 doctoral theses, selected according to the inclusion and exclusion processes among the studies conducted on Sports Management and with a quality or quantity that could support the purpose of this meta-study, were published between the years 2006-2024. The studies we included in the Meta-Synthesis were grouped into 4 main themes and 19 sub-themes in terms of their content, purpose and results. Regarding this; there are 17 studies and 5 sub-themes in the theme of Management in Sports Businesses, 38 studies and 3 sub-themes in the theme of Service Perception in Sports Businesses, 27 studies and 6 sub-themes in the theme of Organizational Psychology in Sports Services, 23 studies and 4 sub-themes in the theme of Personnel in Sports Businesses. As a result, it has been revealed that there are many problems in sports businesses, the most important of which is financial management problems. The solution to these problems can only be possible by developing strong crisis management plans and sustainable financial strategies. Increasing professionalism and service quality in human resources processes can enable businesses to be more successful in critical areas such as customer satisfaction and employee loyalty. 2025, x + 93