Ergenlerin sosyal duygusal öğrenme becerileri ile okul tükenmişliği arasındaki ilişkide akademik öz yeterliğin aracı rolü
The mediating role of academic self-efficacy in the relationship between adolescents' social-emotional learning skills and school burnout
  1. Tez No: 940618
  2. Yazar: HALİL ERTEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BUĞRA ÖZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: akademik öz yeterlik, sosyal duygusal öğrenme, okul tükenmişliği, ergenlik, academic self-efficacy, social-emotional learning, school burnout, adolescence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı ergenlerin sosyal duygusal öğrenme becerileri ile okul tükenmişliği arasındaki ilişkide akademik öz yeterliğin aracı rolünün araştırılmasıdır. Ayrıca bu araştırmada ergenlerin okul tükenmişlik düzeyleri; cinsiyet, yaş, ailenin sosyo-ekonomik durumu, akademik başarı algısı ve sınıf düzeyi değişkenlerine bağlı olarak da değerlendirilmiştir. Yöntem: Araştırma nicel araştırma yaklaşımlarından yordayıcı korelasyonel araştırma modeline göre yapılandırılmıştır. Araştırma için 2023-2024 eğitim- öğretim yılında Erzurum ili Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerinde bulunan farklı türdeki resmi liselerde öğrenim görmekte olan 814 öğrenci örneklem olarak alınmıştır. Araştırma kapsamında veri toplamak için; Kişisel Bilgi Formu, Maslach Tükenmişlik Envanteri- Öğrenci Formu (MTE-ÖF), Ergenlerde Sosyal ve Duygusal Öğrenme Ölçeği (SDÖÖ) ve Akademik Öz yeterlik Ölçeği (AÖYÖ) olmak üzere dört ölçme aracı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda ergenlerin okul tükenmişlik düzeylerinin sosyal duygusal öğrenme becerileri ve akademik öz yeterlik düzeyleri ile istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönde bir ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Dahası araştırma kapsamında yapılan analizler ile sosyal duygusal öğrenme becerileri ile okul tükenmişliğinin alt boyutları olan duygusal tükenme, inancını kaybetme ve öz yetkinlik düzeyleri arasındaki ilişkide akademik öz yeterlik düzeyinin kısmi aracılık rolüne sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmanın bulgularına bir bütün olarak bakıldığında, çalışma grubunda yer alan lise öğrencilerinin okul tükenmişlik düzeylerinin sosyal duygusal öğrenme becerileri ve akademik öz yeterlik düzeyleri ile yakından ilişkili olduğu anlaşılmaktadır. Diğer yandan ergenlerin okul tükenmişlik düzeylerinin cinsiyete, yaşa, akademik başarı algısına ve sınıf düzeyine göre anlamlı bir biçimde farklılaştığı; sosyo-ekonomik düzeye göre ise farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sosyal duygusal öğrenme becerileri ile okul tükenmişliği arasında akademik öz yeterliğin aracı rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The main aim of this study is to investigate the mediating role of academic self-efficacy in the relationship between adolescents' social-emotional learning skills and school burnout. In addition, adolescents' school burnout levels were evaluated according to the variables of gender, age, socio-economic status of the family, perception of academic success, and grades. Method: The study was structured according to the predictive correlational research model, which is a quantitative research approach. The study sample included 814 students from different types of public high schools in the Aziziye, Palandöken, and Yakutiye districts of the Erzurum province in the 2023-2024 academic year. Four measurement tools were used to collect data within the scope of the study: a Personal Information Form, the Maslach Burnout Inventory-Student Survey (MBI-SS), the Adolescent Social-Emotional Learning Scale (SELS), and the Academic Self-Efficacy Scale (ASES). Findings: As a result of the research, it was determined that the school burnout levels of adolescents had a statistically significant negative relationship with their social-emotional learning skills and academic self-efficacy levels. Also, the analyses conducted within the scope of the research indicated that the academic self-efficacy level had a partial mediating role in the relationship between social-emotional learning skills and emotional exhaustion, loss of faith, and self-efficacy, which are the sub-dimensions of school burnout. Conclusions: When the findings of this research were examined as a whole, it was understood that the school burnout levels of the high school students in the study group were closely related to their social-emotional learning skills and academic self-efficacy levels. Additionally, it was determined that the school burnout levels of adolescents differed significantly according to gender, age, perception of academic success, and grade but did not vary by socio-economic levels. Moreover, it was found that academic self-efficacy had a mediating role between social-emotional learning skills and school burnout.