Exploring target learning outcomes in university preparatory classes: a comparative study of students' and teachers' perspectives
Üniversite hazırlık sınıflarında hedeflenen öğrenim çıktılarının incelenmesi: öğrenci ve öğretmen görüşlerinin karşılaştırılmalı bir çalışması
- Tez No: 940636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL FIRAT ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: hedef öğrenme çıktıları, İngilizce hazırlık programları, öğrenci-öğretmen algı farkı, yapılandırmacı hizalanma, öğrenme çıktısı algısında demografik farklılıklar, algılanan önem sıralaması, target learning outcomes, english preparatory programs, student-teacher perception gap, constructive alignment, demographic variation in outcome perception, perceived importance ranking
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de bir üniversitenin İngilizce hazırlık programında, beceri temelli hedef öğrenme çıktılarının öğrenci ve öğretmen algıları arasındaki uyumu incelemektedir. Karma yöntem araştırma deseni benimsenerek, 170 B düzeyinde öğrenci ve 13 öğretmenden yapılandırılmış anketler ve yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla veri toplanmıştır. Katılımcılardan her bir temel dil becerisi (okuma, dinleme, yazma, konuşma) için belirlenmiş altı öğrenme çıktısını algıladıkları öneme göre sıralamaları istenmiştir. Nicel veriler Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, Dunn'ın post hoc testi ve Kendall'ın W katsayısı gibi parametrik olmayan testlerle analiz edilirken, nitel veriler tematik analiz yoluyla katılımcıların sıralamalarına yönelik gerekçeleri ortaya koymak amacıyla değerlendirilmiştir. Bulgular, öğrenme çıktılarının önemine ilişkin algılarda hem örtüşme hem de ayrışmalar olduğunu ortaya koymuştur. Akademik yazma ve okuduğunu anlama gibi bazı çıktılar her iki grup tarafından da yüksek önemde değerlendirilmişken, eleştirel düşünme ve sözlü akıcılık gibi üst düzey çıktılarda belirgin farklılıklar gözlemlenmiş; bu farklılıkların cinsiyet, öğretim deneyimi ve İngilizce öğrenme geçmişi gibi demografik değişkenlerle ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu çalışma, yapılandırmacı hizalanma kuramı bağlamında EFL programlarına katkı sunmakta; müfredat tasarımı, öğretmen eğitimi ve öğrenci desteğine yönelik pratik çıkarımlar önermektedir. Nicel ve nitel verilerin bütüncül olarak ele alınması, hazırlık programlarının hem öğretmen önceliklerini hem de öğrenci beklentilerini dikkate alacak şekilde yeniden yapılandırılması gereğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the alignment between students' and teachers' perceptions of skill-based target learning outcomes in a university English preparatory program in Turkey. Adopting a mixed-methods research design, the study collected data from 170 B-level students and 13 instructors through structured surveys and semi-structured interviews. Participants ranked six learning objectives for each core language skill—reading, listening, writing, and speaking—based on their perceived importance. Quantitative data were analyzed using non-parametric tests (Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, Dunn's post hoc, and Kendall's W), while qualitative data underwent thematic analysis to capture participants' reasoning behind their rankings. The findings revealed both convergence and divergence in the perceived importance of learning outcomes. While certain objectives, such as academic writing and reading comprehension, were valued by both groups, notable differences emerged across skill areas and were shaped by demographic variables such as gender, teaching experience, and English learning background. Teacher and student perceptions often diverged on higher-order outcomes such as critical thinking and oral fluency, suggesting potential mismatches in instructional focus. The study contributes to the literature on constructive alignment in EFL contexts and offers practical implications for curriculum design, teacher training, and learner support. By triangulating quantitative and qualitative perspectives, the study highlights the need for more responsive and differentiated preparatory programs that consider both instructor priorities and learner expectations.