Designing natural skin care product formulations to activate vitamin D3 in the body
Vücuttaki D3 vitaminini aktive etmek için doğal cilt bakım ürünü formülasyonlarının tasarlanması
- Tez No: 940760
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT MEHMET OYMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: D Vitamini, UVB, Güneş ürünü, UV Blok, Vitamin D, UVB, Sun product, UV Block
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Güneş insan vücudu için çok önemlidir. Güneşin önemli katkılarından biri de vücutta D vitamini üretimidir. D3 vitamini üretiminin sağlanması için güneşin UVB ışınlarına ihtiyaç vardır. Güneş ürünleri göl ve denizlerde kullanılmakta, deniz ortamına sızarak deniz yaşamına zarar vermekte ve su kirliliği oluşturmaktadır. Bu nedenle formülasyon hazırlarken amacımız mümkün olduğunca doğal bileşikler ve daha az kimyasal kullanmaktı. Doğal renge sahip homojen bir formül olarak en uygun olanlar; Formül 1 (%70 aloe vera jeli-%30 hindistan cevizi yağı), Formül 8 (%90 aloe vera jeli-%10 kahve mate'i) ve Formül 10 (%80 aloe vera jeli-%20 kahve mate'i) idi. Yüksek spf faktörüne sahip güneş ürünleri esas olarak güneş yanığını önlemek için tasarlanmıştır ancak yüksek UV engelleme nedeniyle D vitamini üretimi için tasarlanmamıştır. Amacımız aynı zamanda kısmi güneş engelleme özelliğine sahip bir güneş ürünü tasarlamaktır. Bu nedenle tasarlanan formüller arasında (%20 kahve içeren) formül 9 iyi bir engelleme özelliği göstermiştir. Kahve çözeltisi yüzdesinin artmasıyla bloklama yeteneğinde bir artış gözlendi. Formül 9'un kullanılması UV İndeksini New York City için tüm yıl boyunca düşük ve orta seviyelere düşürdü.
Özet (Çeviri)
The sun is very important for the human body. One of the important contributions of the sun is the production of vitamin D in the body. UVB rays are needed to maintain vitamin D3 production. Solar products are used in lakes and seas, they leak into the marine environment and harm marine life, and water is prohibited. Therefore, our goal in preparing the formulation was to use as natural images and fewer chemicals as possible. The most suitable as a homogeneous formula with a natural color are; Formula 1 (70% aloe vera gel-30% coconut oil), Formula 8 (90% aloe vera gel-10% coffee mate) and Formula 10 (80% aloe vera gel-20% coffee mate). . Sun products with a high spf factor are primarily designed to prevent sunburn but are not designed for vitamin D production due to high UV blocking. Our goal is to design a solar product that also has partial sun blocking properties. Therefore, among the formulas, formula 9 (containing 20% coffee) has shown a good protection feature. An increase in blocking ability was observed with increasing percentage of coffee break. Using Formula 9 reduced the UV Index to low to moderate levels for New York City all year long.