Betonarme kirişsiz döşeme sistemlerinin zımbalama dayanımı üzerinde düşük lif hacmi ve mikro lif tipinin etkisi
The effect of low-volume fiber and micro fiber type on the punching strength of RC flat slab systems
- Tez No: 940875
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düşük hacimde hibrit lif takviyesi, mikro lif tipi, kendiliğinden yerleşen beton, zımbalama dayanımı, büyük ölçekli döşeme-kolon birleşim elemanı, kesme kaması, Low volume hybrid fiber reinforcement, micro fiber type, self-compacting concrete, punching strength, large-scale slab-column connection element, shear wedge
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kirişsiz döşeme-kolon birleşim elemanları estetik ve kullanışlı olması, kalıp maliyetlerinin azalması, betonun daha rahat yerleştirilmesi gibi avantajlara sahipken kirişsiz yapıların zımbalama etkisinden meydana gelen göçmelerin de yaşanabileceği bilinmektedir. Bu tez çalışması kapsamında kirişsiz teşkil edilen döşemelerin zımbalama dayanımı performansının arttırılması amacıyla farklı zımbalama tedbirleri (herhangi bir zımbalama tedbiri içermeyen kontrol, kesme kaması, tekli lifli ile, ikili ve üçlü hibrit lifli KYB) içeren büyük ölçekli döşeme kolon birleşim elemanlarının test edilmesini içeren deneysel çalışma programı yürütülmüştür. Bu amaçla; lifsiz KYB (Kontrol ve kesme kamalı numuneler için), bir adet sadece makro çelik lifli KYB ile makro ve farklı tip mikro lifler (6mm ve 13 mm mikro çelik lif ile polipropilen (PP) lif) içeren üç adet ikili ve iki adet üçlü hibrit lifli KYB karışımı olmak üzere 7 adet KYB karışımı tasarlanmıştır. Bu tasarlanan lifsiz ve lifli KYB karışımları için EFNARC 2005 esas alınarak çökme yayılma, J-halkası ve V- hunisi işlenebilirlik deneyleri gerçekleştirilmiştir. Daha sonra elde edilen karışımlardan basınç, yarmada çekme ve eğilmede çekme dayanımı testleri için numuneler üretilip 7, 28 ve 56 gün kür edildikten sonra bu numuneler üzerinde bahsi geçen dayanım testleri gerçekleştirilmiştir. Daha sonra taze ve sertleşmiş beton özellikleri belirlenmiş olan lifsiz ve lifli KYB karışımlarından toplam 8 adet büyük ölçekli döşeme-kolon birleşim elemanları üretilmiştir. 56 gün kür edildikten sonra büyük ölçekli döşeme-kolon birleşim elemanları büyük çerçeve test düzeneği kullanılarak deplasman kontrollü olarak test edilmiştir. Testten elde edilen yük-sehim verileri kullanılarak numunelere ait yük taşıma kapasitesi, yük-sehim davranışı, tokluk ve süneklik değerlerinin hesaplanmasının yanı sıra numunelerin alt kısmında oluşan çatlak dağılımları çizilmiştir. Sonuçta hacimce toplamda %0.75 lif içeren ikili hibrit çelik lif takviyeli karışımlar (6 mm ve 13 mm mikro çelik lif içeren) ile üretilen döşeme-kolon birleşim elemanlarının zımbalama dayanımı, tokluk ve süneklik indeksi değerlerinin tüm numuneler içerisinde en iyi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
While flat slab systems have advantages such as being aesthetic and useful, reducing formwork costs, and placing concrete more easily, it is known that flat slab systems may also experience collapses due to the punching effect. Within the scope of this thesis, an experimental study program was carried out to test large-scale slab column connection elements containing different punching measures (control without any punching measure, shear wedge, single fiber, double and triple hybrid fiber SCC) in order to increase the punching resistance performance of slabs formed without beams. For this purpose; 7 SCC mixtures were designed, including one fiber-free SCC (for control and shear wedge samples), one SCC with only macro steel fibers, and three binary and two triple hybrid fiber SCC mixtures containing macro and different types of micro fibers (6 mm and 13 mm micro steel fibers and polypropylene (PP) fiber). For these designed non-fibrous and fibrous SCC mixtures, slump flow, J-ring and V-funnel workability tests were carried out based on EFNARC 2005. Then, samples were produced from the obtained mixtures for compression, splitting tensile and bending tensile strength tests, and after curing for 7, 28 and 56 days, the mentioned strength tests were performed on these samples. Then, a total of 8 large-scale floor-column connection elements were produced from non-fibrous and fibrous SCC mixtures, whose fresh and hardened concrete properties were determined. After 56 days of curing, the large-scale floor-column connection elements were tested with displacement control using a large frame test setup. Using the load-deflection data obtained from the test, the load-carrying capacity, load-deflection behavior, toughness and ductility values of the samples were calculated, as well as the crack distributions in the lower part of the samples were drawn. In conclusion, it was found that the punching strength, toughness and ductility index values of the slab-column connection elements produced from, in a total of 0.75% by volume, binary hybrid steel fiber reinforced mixtures containing 6 mm and 13 mm micro steel fiber were the best among all samples.