The role of artificial ıntelligence in forecasting and demand planning in supply chain in food ındustries
Gıda endüstrisinde tedarik zincirinde tahmin ve talep planlamada yapay zekanın rolü
  1. Tez No: 940947
  2. Yazar: SALMAN ALAM KHAN
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. AYLİN ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Tedarik Zinciri, Gıda Endüstrisi, Tahmin, Talep Planlama, Tahmine Dayalı Analitik, Verimlilik, Artificial Intelligence, Supply Chain, Food Industry, Forecasting, Demand Planning, Predictive Analytics, Efficiency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tedarik Zinciri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Yapay zeka (AI), tahmin ve talep planlamasını geliştirerek gıda tedarik zincirini dönüştürüyor, doğruluk ve yanıt verme hızını artırmak için tahmine dayalı analitik ve makine öğrenimi gibi gelişmiş araçlar sunuyor. Bu çalışma, operasyonel verimlilik, tahmin doğruluğu ve değişken tüketici taleplerini karşılama yeteneği üzerindeki etkisine odaklanarak yapay zekanın gıda endüstrisinin tedarik zincirindeki zorlukları ele almadaki rolünü araştırıyor. Yapay zeka teknolojileri önemli faydalar sağlarken veri kalitesi, mevcut sistemlerle entegrasyon ve yüksek uygulama maliyetleri gibi konular kritik engeller olmaya devam ediyor. Bu araştırma, işletmelerin yapay zeka odaklı çözümleri nasıl benimsediğini ve kullandığını araştırıyor, başarılarını etkileyen faktörleri ve bu teknolojilerin tedarik zinciri süreçlerini ne ölçüde optimize ettiğini inceliyor. Çalışma, kuruluşlara, profesyonellere ve politika yapıcılara yapay zekayı stratejik olarak kullanma, rekabet avantajını ve tedarik zinciri esnekliğini artırma konusunda eyleme dönüştürülebilir bilgiler sağlamayı amaçlıyor. Yapay zekanın benimsenmesinin itici güçlerini ve zorluklarını belirleyerek bulgular, yapay zekanın tedarik zinciri yönetimine entegrasyonunda daha iyi karar almayı destekleyecektir. Veri toplama, gıda endüstrisinden yaklaşık 370 profesyonelle yapılan, onların yapay zeka teknolojileriyle ilgili deneyimlerini, algılanan faydalarını ve uygulama zorluklarını içeren anketleri içeriyor. Yapay zekanın tahmin ve talep planlaması üzerindeki etkisinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için hem niteliksel hem de niceliksel veriler analiz edilecek ve tablolar ve grafikler halinde sunulacaktır. Çalışma, gıda endüstrisi paydaşlarına yapay zeka teknolojilerinin etkin kullanımı yoluyla tedarik zinciri operasyonlarını optimize etme konusunda rehberlik etmeyi amaçlıyor.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence (AI) is transforming the food supply chain by enhancing forecasting and demand planning, offering advanced tools such as predictive analytics and machine learning to improve accuracy and responsiveness. This study explores the role of AI in addressing challenges within the food industry's supply chain, focusing on its impact on operational efficiency, forecasting accuracy, and the ability to meet fluctuating consumer demands. While AI technologies provide substantial benefits, issues such as data quality, integration with existing systems, and high implementation costs remain critical barriers. This research investigates how businesses adopt and utilize AI-driven solutions, examining the factors that influence their success and the extent to which these technologies optimize supply chain processes. The study aims to provide actionable insights for organizations, professionals, and policymakers to leverage AI strategically, enhancing competitive advantage and supply chain resilience. By identifying the drivers and challenges of AI adoption, the findings will support better decision-making in the integration of AI into supply chain management. The data collection involves surveys with approximately 370 professionals from the food industry, capturing their experiences with AI technologies, perceived benefits, and implementation challenges. Both qualitative and quantitative data will be analyzed and presented in tables and charts to provide a comprehensive understanding of the impact of AI on forecasting and demand planning. The study seeks to guide food industry stakeholders in optimizing their supply chain operations through the effective use of AI technologies.