Bipolar bozuklukta fibroblast büyüme faktörü-2 (FGF-2) ve fibroblast büyüme faktörü-9 (FGF-9) düzeyleri
Levels of fibroblast growth factor-2 (FGF-2) and fibroblast growth factor-9 (FGF-9) in bipolar disorder
- Tez No: 941003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KULAKSIZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, İki Uçlu Duygudurum Bozukluğu, Fibroblast Büyüme Faktörü (FGF), FGF-2, FGF-9, Bipolar Disorder, Mood Disorder, Fibroblast Growth Factor (FGF), FGF-2, FGF-9
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bipolar bozukluk (BB); akut duygudurum dönemleri (manik, hipomanik, depresif veya karma) bulunan ve akut dönemler arası şikayetlerin olmadığı veya eşik altı belirtilerin bulunduğu kronik, ataklarla seyreden psikiyatrik bir hastalıktır. Fibroblast Büyüme Faktörlerinin (FGF'lerin) duygudurum bozukluklarındaki rolüne olan ilgi, ölüm sonrası insan örneklerindeki gözlemlere dayanarak 10 yıldan fazla bir süre önce başlamıştır. O zamandan beri, hem insan çalışmalarında hem de hayvan modellerindeki çok sayıda kanıt bir araya gelerek FGF ailesinin birçok nöropsikiyatrik hastalığa sebep olabileceğini düşündürmüştür. Çalışmamızın amacı, Bipolar Bozukluk (BB) ile takipli hastalarda FGF-2 ve FGF-9 düzeylerinin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması ve bu moleküllerin atak için (manik/depresif) bir biyobelirteç olup olamayacağının ortaya koyulmasıdır. Çalışmaya, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği ve Polikliniği'ne başvuran ve DSM-5 tanı ölçütlerine göre BB tanısı almış 121 hasta (47 ötimik, 37 manik, 37 depresif) dahil edilmiştir. Hastalarla benzer sosyodemografik özelliklere sahip 67 sağlıklı kontrol alınmıştır. Sosyodemografik veri formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ) ve DSM-5 Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme-Klinik Versiyonu (SCID-5-CV) uygulanmıştır. Tüm katılımcılardan 8-12 saat açlık sonrası FGF-2 ve FGF-9 düzeyleri için periferik kan alınmıştır. Hastaların yaş ortalaması 41,11±12,05 yıl, sağlıklı kontrollerin yaş ortalaması 41,12±9,18 yıldır. Hastaların %55,4'ü, sağlıklı kontrollerin %58,2'si kadındır. Hasta atak (manik+depresif) grubunda FGF-2 düzeylerinin, hem ötimik hasta grubuna göre, hem de kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük düzeylerde olduğu, buna karşın ötimik hasta grubu ve kontrol arasındaki farkın anlamlı olmadığı saptanmıştır. Hasta atak (manik+depresif) grubunda FGF-9 düzeylerinin, ötimik hasta grubuna göre anlamlı derecede düşük düzeylerde olduğu, kontrol grubuna göre yine düşük düzeyde olsa da istatistiksel olarak anlamlı bir farkın bulunmadığı, ötimik hasta grubu ve kontrol grubu arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır. Manik hastalarda ve depresif hastalarda FGF-2 ve FGF-9 düzeyleri benzer saptanmıştır. ROC analizi yapıldığında; atak grubunda (depresyon+mani) FGF-2 için kesim (cut-off) değeri ≤26,83 pg/mL, sensitivite %56,8, spesifite %74,6, PPD %71,2, NPD %61,0, ROC eğrisi altındaki alan±standart hata=0,646±0,046 olarak saptanmıştır. FGF-9 için ise kesim (cut-off) değeri ≤24,15 pg/mL, sensitivite %71,6, spesifite %50,7, PPD %61,6, NPD %61,8, ROC eğrisi altındaki alan±standart hata 0,599±0,048 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak FGF-2 ve FGF-9'un BB'da depresif ya da manik atak için bir biyobelirteç olabileceği, özellikle belli kesim noktalarında atak tahmini için kullanılabileceği söylenebilir. Çalışmamız BB grubunda FGF-2 ve FGF-9'u birlikte değerlendiren ilk çalışma olup, FGF'lerin BB etiyolojisindeki yerini belirlemek için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Bipolar Disorder (BD) is a chronic psychiatric illness characterized by episodic mood disturbances—including manic, hypomanic, depressive, or mixed episodes—with either symptom-free intervals or the presence of subthreshold symptoms between acute episodes. Interest in the role of Fibroblast Growth Factors (FGFs) in mood disorders began more than a decade ago, based on observations in postmortem human brain samples. Since then, a growing body of evidence from both human studies and animal models has suggested that the FGF family may be involved in the pathogenesis of various neuropsychiatric disorders. This study aimed to compare serum FGF-2 and FGF-9 levels in patients with BD under follow-up and in healthy controls and to evaluate whether these molecules may serve as biomarkers for mood episodes (manic or depressive) in BD. A total of 121 patients diagnosed with BD according to DSM-5 diagnostic criteria (47 euthymic, 37 manic, and 37 depressive) who presented to the Psychiatry Clinic and Outpatient Unit of Akdeniz University Faculty of Medicine were included in the study. Additionally, 67 healthy controls with similar sociodemographic characteristics were recruited. A sociodemographic data form, the Hamilton Depression Rating Scale, the Young Mania Rating Scale, and the Structured Clinical Interview for DSM-5 Disorders – Clinical Version were administered. Peripheral blood samples were collected from all participants after an 8-12 hours of fasting period for the assessment of serum FGF-2 and FGF-9 levels. The mean age of patients was 41.11±12.05 years, and that of healthy controls was 41.12±9.18 years. Women comprised 55.4% of the patient group and 58.2% of the control group. FGF-2 levels in the acute episode group (manic + depressive) were significantly lower than those in both the euthymic group and the control group; however, no significant difference was observed between the euthymic and control groups. FGF-9 levels were significantly lower in the acute episode group compared to the euthymic group, but the difference compared to the control group, although lower, was not statistically significant. No significant difference was found between the euthymic and control groups. FGF-2 and FGF-9 levels were similar between manic and depressive subgroups. In the ROC analysis for the acute episode group (mania + depression), the cut-off value for FGF-2 was determined as ≤26.83 pg/mL, with a sensitivity of 56.8%, specificity of 74.6%, positive predictive value of 71.2%, negative predictive value of 61.0%, and an area under the curve ± standard error of 0.646±0.046. For FGF-9, the cut-off value was ≤24.15 pg/mL, with a sensitivity of 71.6%, specificity of 50.7%, positive predictive value of 61.6%, negative predictive value of 61.8%, and an area under the curve ± standard error of 0.599±0.048. In conclusion, FGF-2 and FGF-9 may be potential biomarkers for identifying manic or depressive episodes in BD, particularly at specific cut-off points for predicting acute episodes. This study is the first to evaluate FGF-2 and FGF-9 concurrently in a BD sample, and further research is warranted to clarify the role of FGFs in the etiology of bipolar disorder.