Lateral dirsek tendinopatisinde kan akımı kısıtlamalı eğitimin etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficacy of blood flow restricted training in lateral elbow tendinopathy
  1. Tez No: 941054
  2. Yazar: FULYA DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ANALAY AKBABA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lateral Dirsek Tendinopatisi, Kan Akımı Kısıtlaması, Multimodal Tedavi, Egzersiz, Lateral elbow tendinopathy, blood flow restriction, multimodal therapy, exercise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Potansiyel etkileri açısından literatürde dikkat çekici olan kan akımı kısıtlama (KAK) metodu, kas-iskelet sistemi problemlerinde kullanımı artan güncel bir uygulamadır. Çalışmamızın amacı, LDT'li olgularda multimodal tedavi programına ilave edilen KAK uygulamasının ağrı, fonksiyon, yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmak ve multimodal tedavi programının sonuçları ile karşılaştırmaktır. Çalışmaya LDT tanısı alarak fizyoterapiye yönlendirilen ve dahil edilme kriterlerine uyan 69 katılımcı dahil edildi ve randomize edilerek iki gruba ayrıldı. Egzersiz grubuna multimodal bir tedavi programı uygulanırken, deney grubuna multimodal tedaviye ek olarak KAK metodu uygulandı. Tedavi, 8 hafta, haftada 2 seans uygulandı. Değerlendirmeler tedavi öncesi, tedavinin 4. haftası, tedavi sonrası ve 4 haftalık takipte 4 kez yapıldı. Sonuç ölçümleri olarak; demografik bilgiler, hasta alışkanlıkları, eklem hareket açıklığı, Görsel Analog Skala (GAS), basınç algı eşiği, ağrısız kavrama kuvveti, Hasta Bazlı Tenisçi Dirseği Değerlendirme (PRTEE), Kısa Form Yaşam Kalitesi Değerlendirme Ölçeği (SF-12) ve Hasta Memnuniyet Ölçeği (GRC) kullanıldı. Verilerin analizinde SPSS programı kullanıldı, p0,05). Çalışmamız sonucu hem multimodal tedavi programının hem de multimodal tedaviye ek uygulanan KAK metodunun, lateral dirsek tendinopatili hastalarda ağrıyı ve hastalık semptom şiddetini azaltmada, basınç algı eşiğini, eklem hareket açıklığını, ağrısız kavrama kuvvetini, yaşam kalitesini arttırmada etkili olduğu görüldü. Bu veriler ışığında, KAK metodunun kuvvetlendirme egzersizleri sırasında hedeflenen yükü tolere edemeyen hastalara, benzer oranda mekanik stres oluşturmak için kullanılabilecek alternatif bir tedavi yöntemi olarak tercih edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The blood flow restriction (BFR) method, which has gained attention in the literature for its potential effects, is an emerging approach increasingly used in musculoskeletal disorders. This study aimed to examine the effects of BFR combined with a multimodal treatment approach on pain, function, and quality of life in patients with LET and to compare the outcomes with those of a standard multimodal treatment program. A total of 69 participants diagnosed with LET and referred for physiotherapy, meeting the inclusion criteria, were enrolled in the study and randomly assigned into two groups. While the control group received a multimodal treatment program, the experimental group underwent an additional BFR intervention alongside multimodal therapy. The treatment program was administered twice per week for 8 weeks. Assessments were conducted at baseline, the 4th week of treatment, post-treatment, and at a 4th week follow-up. Outcome measures included demographic data, patient habits, joint range of motion (ROM), Visual Analog Scale (VAS), Pain-Free Grip Strength, the Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation (PRTEE), the Short Form-12 Health Survey (SF-12), and the Global Rating of Change (GRC) scale. Data analysis was performed using SPSS, and a significance level of p0.05). Our findings suggest that both multimodal therapy and the addition of BFR to multimodal therapy are effective in reducing pain and symptom severity, improving pressure pain threshold, joint ROM, pain-free grip strength, and quality of life in patients with LET. Based on these results, we propose that the BFR method could serve as an alternative therapeutic approach for patients who are unable to tolerate the mechanical load of strengthening exercises while still providing comparable mechanical stress.