Türkiye'de aile hekimlerinin ultrasonografi kullanımına yaklaşımı: Tanımlayıcı çalışma
Approach of family physicians to the use of ultrasonography in Türkiye: A descriptive study
- Tez No: 941055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Birinci basamak, Ultrasonografi, Hasta başı test, Family practice, Primary Care, Ultrasonography, Point of care test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ultrason cihazlarının maliyetlerinin azalması ve erişilebilirliğinin artmasıyla birlikte birçok tıbbi uzmanlık dalı, Yatak Başı Ultrasonografi (Point-of-Care Ultrasonography, POCUS) uygulamasını klinik pratiğe entegre etmeye ve uzmanlık eğitimi müfredatlarına dahil etmeye başlamıştır. Aile hekimliği de bu branşlardan biridir. Ancak, aile hekimliği alanında POCUS uygulamasının hayata geçirilmesinde çeşitli zorluklar devam etmektedir. Bu çalışma, Türkiye'de aile hekimlerinin ultrasonografi eğitim durumu, ultrasonografi kullanma istekliliği ve bu konudaki algılarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Tanımlayıcı türdeki bu çalışma, Google Forms aracılığıyla çevrimiçi anket yöntemiyle yürütülmüştür. Hedef kitleyi aile hekimliği uzmanlık öğrencileri ve fiilen çalışan aile hekimleri oluşturmuştur. Veriler Mayıs–Ağustos 2024 tarihleri arasında toplanmış, analizler IBM SPSS Statistics sürüm 30.0 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya toplam 516 aile hekimi katılmıştır (%66,9'u kadın; medyan yaş: 30). Katılımcıların yalnızca 27'si (%5,2) daha önce ultrasonografi eğitimi aldığını, sadece 6'sı (%1,1) ise klinik pratiğinde ultrasonografi kullandığını bildirmiştir. Katılımcıların 411'i (%79,6) ultrasonografi eğitimi almak istediğini belirtmiş, 337'si (%65,3) ise bu eğitimin uzmanlık eğitimi sırasında verilmesinin gerekli olduğunu ifade etmiştir. Ancak sadece 14 katılımcı (%2,3) mevcut klinik koşullarında POCUS uygulamasına zaman ayırabildiğini bildirmiştir. POCUS uygulamasının önündeki en sık bildirilen engel, artan sorumluluk ve ek iş yükü olmuştur. Hekimlerin ultrasonografi eğitimine yönelik yüksek ilgisine karşın bu eğitimin yaygınlaştırılması ve uygulamaya geçirilmesinde önemli yapısal engellerin bulunduğunu ortaya koymaktadır. Aile hekimleri arasında formal ultrasonografi eğitimi almış olanların sayısı oldukça sınırlıdır; ancak bu alanda güçlü bir talep mevcuttur. POCUS'un aile hekimliği pratiğine etkin bir biçimde entegre edilebilmesi için politika yapıcıların eğitim olanaklarının artırılması, ekipman temini, geri ödeme mekanizmaları ve iş yükü planlaması gibi yapısal sorunlara çözüm üretmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
With the decreasing costs and increased accessibility of ultrasound devices, many specialties have begun implementing Point of Care Ultrasonography (POCUS) into their clinical practices and incorporating it into residency training programs. Family medicine is among these specialties. However, several challenges remain in the implementation of POCUS within family medicine. This study aims to evaluate ultrasonography training, willingness to utilize ultrasonography, and perceptions regarding ultrasonography among family physicians in Türkiye. In this descriptive study, an online survey via Google Forms was administered to family medicine residents and practicing family physicians. Data were collected from May 2024 to August 2024 and analyzed using IBM Statistical Package for Social Sciences (SPSS) version 30.0. A total of 516 family physicians (66.9% female, median age: 30 years) participated in this study. Of the participants, 27 (5.2%) had previously received ultrasonography training, while only 6 (1.1%) had implemented ultrasonography in their clinical practice. Additionally, 411 (79.6%) participants expressed interest in receiving ultrasonography training, and 337 (65.3%) believed ultrasonography training was essential during residency. Only 14 (2.3%) family physicians believed they had sufficient time to implement POCUS. The most frequently identified barrier to the implementation of POCUS was increased responsibility and additional workload. Very few participants had received formal ultrasonography training. The majority of our participants expressed a strong interest in receiving ultrasonography training and considered it essential for residency programs. We suggest that policymakers should address reimbursement issues, provision of equipment, and scheduling adjustments, as well as other challenges highlighted in this study, to enhance the utilization of POCUS.