Postpartum dönemdeki kadınlarda annelik hüznü ve emzirme öz-yeterlilik algıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between maternity grief and breastfeeding self-efficacy perceptions in women in the postpartum period
  1. Tez No: 941074
  2. Yazar: HATİCE KOCAOĞLU ÇARKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDA ARZU ABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum dönem, Annelik hüznü, Emzirme öz-yeterliliği, Postpartum period, Maternity blues, Breastfeeding self-efficacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Araştırma postpartum dönemdeki kadınlarda annelik hüznü ve emzirme öz-yeterlilik algıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemini Mayıs-Eylül 2022 tarihleri arasında Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Bozüyük ilçesinde 8 Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran postpartum dönemdeki 386 kadın oluşturmuştur. Araştırmanın verileri; Kişisel Bilgi Formu, Stein Blues Ölçeği (SBÖ) ve Emzirme Öz-yeterlilik Ölçeği (EÖYÖ) kullanılarak toplanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 29,17±6,68 olup; %39,9'unun lise mezunu, %50,5'inin ev hanımı ve %79,3'ünün gelir düzeyi orta düzey olarak belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre kadınların %55,7'sinin şiddetli annelik hüznü yaşadığı belirlenmiştir. Kadınların annelik hüznü düzeyini etkileyen faktörlerin yaş, eğitim durumu, meslekleri, eşlerinin meslekleri, sosyal güvence varlığı, gelir düzeyleri, planlı bir gebeliğin olması, düzenli gebelik takibi yaptırma, doğum şekli, emzirme eğitimi alma durumu, emzirme ve sosyal destek alma durumları olduğu bulunmuştur. Kadınların EÖYÖ'den aldıkları toplam puan 57,64±8,64 olarak bulunmuştur. Emzirme öz-yeterliliği düzeylerini etkileyen faktörlerin ise yaş, gebelik sayısı, doğum sayısı, yaşayan çocuk sayısı, emzirme deneyimi, emzirme eğitimi alma durumu olduğu bulunmuştur. Postpartum dönemdeki kadınların annelik hüznü düzeyleri ile emzirme öz yeterlilik düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to determine the relationship between maternal blues and breastfeeding self-efficacy perceptions in women in the postpartum period. The research sample consisted of 386 women in the postpartum period who applied to 8 Family Health Centers in Bozüyük district of Bilecik Provincial Health Directorate between May and September 2022. Data of the research; The Personal Information Form was collected using the Stein Blues Scale (PSS) and the Postpartum Breastfeeding Self-Efficacy Scale (PBSS). The average age of the participants was 29.17±6.68; 39.9% were high school graduates, 50.5% were housewives and 79.3% had a medium income level. According to the results of the research, it was determined that 55.7% of women experienced severe motherhood blues. It has been found that the factors affecting women's level of motherhood sadness are their age, education level, profession, their spouse's profession, presence of social security, income level, having a planned pregnancy, regular pregnancy follow-up, type of birth, receiving breastfeeding education, breastfeeding and receiving social support. The total score women received from EÖÖS was found to be 57.64±8.64. It was found that the factors affecting breastfeeding self-efficacy levels were age, number of pregnancies, number of births, number of living children, breastfeeding experience, and receiving breastfeeding education. There was no statistically significant relationship between the motherhood sadness levels of women in the postpartum period and their Breastfeeding Self-Efficacy perception levels.