Sezaryen ile doğum yapan erken pospartum dönemdeki kadınlarda algılanan eş desteğinin annelik hüznü ile ilişkisi
The relationship between perceived spousal support and maternal sadness in early pospartum women who gave birth by caesarean section
- Tez No: 976021
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜŞRA CESUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebelik, Eş desteği, Midwifery, Spousal support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma sezaryen ile doğum yapan kadınlarda algılanan eş desteğinin annelik hüznü ile ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde sezaryen ile doğum yapan kadınlar oluşturmuştur. Veriler 01.03.2024-01.12.2024 tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemiyle Kişisel Bilgi Formu, Erken Lohusalık Sürecinde Kadınların Algıladıkları Eş Desteği Ölçeği ve Annelik Hüznü Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler IBM SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) 23.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre katılımcıların“Erken Lohusalık Sürecinde Algılanan Eş Desteği Ölçeği”toplam puan ortalaması 53,80±5,22 olarak saptanmış olup kadınların eşlerinden orta-üst düzeyde destek algıladıkları belirlenmiştir. Ölçel alt boyutları değerlendirildiğinde en yüksek puanın duygusal destek (X̄=28.51±4.74), en düşük puanın ise fiziksel destek (X̄=8.57±1.62) olduğu saptanmıştır. Çalışmada annelik hüznü ölçeği toplam puan ortalaması 48.80; 'anne öz bakım' alt boyut puan ortalaması 24.60; 'bebek bakım' alt boyut puan ortalaması 18.28; 'eş desteği' alt boyut puan ortalaması 5.91 olarak saptanmış olup kadınların orta düzeyde annelik hüznü yaşadıkları belirlenmiştir. Erken Lohusalık Sürecinde Kadınların Algıladıkları Eş Desteği Ölçeği ile Doğum Sonu Annelik Hüznü Değerlendirme Ölçeği toplam ve alt boyut puanları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde ELSKAEDÖ toplamı ile DSAHDÖ toplamı arasında negatif yönlü, zayıf düzeyde (r=0-0.29), anlamlı farklılık (r=-0.201; p=0.001) olduğu belirlenmiş olup erken lohusalık sürecinde kadınların algıladıkları eş desteği arttıkça doğum sonu annelik hüznünün azaldığı belirlenmiştir (p<0.05).
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine the relationship between perceived spousal support and maternal blues in women who gave birth by cesarean section. The sample of the study consisted of women who gave birth by cesarean section at Sivas Cumhuriyet University Gynecology and Obstetrics Hospital. Data were collected between 01.03.2024 and 01.12.2024 via face-to-face interviews using the Personal Information Form, the Scale of Perceived Spousal Support of Women in Early Postpartum, and the Maternity Blues Scale. The data obtained in the study were analyzed using the IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences ) 23.0 program. According to the results obtained from the research, the total mean score of the participants on the“Scale of Perceived Spousal Support during Early Postpartum”was determined as 53.80±5.22, and it was determined that the women perceived medium-high level support from their spouses. When the metrical sub-dimensions were evaluated, it was determined that the highest score was emotional support (X̄=28.51±4.74), and the lowest score was physical support (X̄=8.57±1.62). In the study, the total mean score of the maternity blues scale was 48.80; the mean score of the 'maternal self-care' sub-dimension was 24.60; the mean score of the 'baby care' sub-dimension was 18.28; and the mean score of the 'spousal support' sub-dimension was 5.91, and it was determined that the women experienced medium level of maternity blues. When the relationship between the total and sub-dimension scores of the Scale for Perceived Spousal Support of Women in the Early Postpartum Period and the Postpartum Maternal Sadness Assessment Scale was evaluated, it was determined that there was a negative, weak (r=0-0.29), significant difference (r=-0.201; p=0.001) between the total of the ELSKAPES and the total of the DSAHDS, and it was determined that as the perceived spousal support of women in the early postpartum period increased, postpartum maternal sadness decreased (p<0.05).