Turunçgil üreticilerinin bitki besleme ürünlerini satın alma davranışları ve bu davranışlarüzerindeki sosyal medya etkisi: adana ili örneği
Citrus producers' purchasing behaviors of plant nutrition products and the effect of social media on these behaviors: the example of adana province
- Tez No: 941159
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK EMEKSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Adana, Turunçgil üreticileri, Satın alma davranışları, Adana, Citrus producers, Purchasing behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmanın amacı, Adana ili turunçgil üreticilerinin bitki besleme ürünü tercih ederken tüketici davranışlarının neler olduğu, bu davranışlarda dijital pazarlama yönteminin ve sosyal medyanın etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Son yıllarda tüm dünyada yaşandığı gibi ülkemizde de pazarlama alanı birçok gelişmeye sahne olmuştur. Değişen tüketici profili, satın alma davranışlarını ve alışkanlıklarını fazlasıyla etkilemiştir. Bunun sonucu olarak yeni pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi kaçınılmaz olmuştur. Bununla birlikte geleneksel pazarlama anlayışı yerine, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına göre belirlenen stratejilerden oluşan modern pazarlama anlayışı piyasaya hakim olmuştur. Bu çalışma, Adana ili Turunçgil üreticileri ile yüz yüze anket yöntemi ile yapılmıştır. Çalışma sonucunda sosyal medyanın, bitki besleme ürünlerinin tercih edilmesinde etkisinin olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine what are the consumer behaviors of citrus producers in Adana province when choosing plant nutrition products and whether social media, a digital marketing method, has an impact on these behaviors. In recent years, the field of marketing has witnessed many developments in our country as it has been experienced all over the world. The changing consumer profile has greatly affected purchasing behaviors and habits. As a result, it has been inevitable to develop new marketing strategies. However, instead of the traditional marketing approach, the modern marketing approach consisting of strategies determined according to the demands and needs of consumers has dominated the market. This study was conducted by face-to-face survey method with citrus producers in Adana province. As a result of the study, it was revealed that social media has an effect on the preference of plant nutrition products.