Otizm spektrum bozukluğu tanılı çocukların sağlıklı kardeşlerinde kronotip ile depresyon, kaygı sorunları ve ebeveyn kaygı depresyon ilişkisinin değerlendirilmesi
The relationship between chronotype and depression, anxiety problems and parental anxiety, depression in healthy siblings of children with autism spectrum disorder
- Tez No: 941162
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBELNUR AVCİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: OSB, KardeĢleri, Kronotip, Depresyon, Kaygı, Ebeveyn, ASD, Siblings, Chronotype, Depression, Anxiety, Parent
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı OSB tanılı çocukların sağlıklı kardeşleri ile OSB tanılı kardeşi bulunmayan sağlıklı çocukların kronotipi ile kaygı ve depresyon düzeylerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi, bu bulguların ebeveyn depresyon, kaygı düzeyi ve OSB tanılı kardeşlerin otizm derecesiyle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 6-12 yaş arası psikopatolojisi olmayan OSB tanılı kardeşi olan 30 çocuk(olgu) ve OSB tanılı kardeşi olmayan 30 çocuk(kontrol) dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara psikopatolojilerin dışlanması amacıyla Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu(ÇDŞG-ŞY) uygulanmıştır. Katılımcılara kaygı ve depresyon düzeylerinin belirlenebilmesi amacıyla Çocukluk Çağı Anksiyete Tarama Ölçeği(ÇATÖ) ve Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği(ÇDÖ) verilmiş ve Sosyodemografik Veri Formu uygulanmıştır. Katılımcıların ebeveynlerinden çocuklarının kronotipinin belirlenebilmesi amacıyla Çocukluk Dönemi Kronotip Anketi(ÇDKA) ve ebeveynlerin depresyon ve kaygı düzeylerinin belirlenebilmesi Beck Depresyon Envanteri(BDE) ve Durumluk Kaygı Ölçeği(DKÖ) ve Sürekli Kaygı Ölçeğini(SKÖ) doldurmaları istenmiştir. Olgu grubunun kardeşlerine otizm şiddetinin belirlenebilmesi amacıyla Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği(CARS) uygulanmıştır. Bulgular: Gruplar arasında kronotip dağılımı ve ÇDKÖ puanı açısından fark saptanmamış, olgu grubu ÇATÖ ve ÇDÖ puanlarının kontrole kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. CARS puanı ile ÇATÖ, ÇDÖ, ÇDKA puanları arasında ilişki saptanmamıştır. Olgu grubu ebeveynlerinin BDE ve SKÖ skorları, anneye ait DKÖ skorlarının anlamlı yüksek olduğu saptanmış, baba DKÖ'de anlamlı farklılık olmadığı bulunmuştur. Bu skorların CARS puanı ilişkisi saptanamamıştır. ÇDÖ skorları ile anneye ait SKÖ puanları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğu bulunmuştur. ÇDÖ skorları ile ebeveynlere ait BDE, anneye ait DKÖ, babanın DKÖ, babaya ait SKÖ skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. ÇATÖ ve ÇDKA skoru ile ebeveyn BDE, SKÖ, DKÖ arasında ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Kronotip açısından gruplar arasında anlamlı bir fark görülmemiş olmasına rağmen OSB tanılı çocukların kardeşleri ve ebeveynlerinde daha yüksek depresyon kaygı düzeyleri görüldüğü, sağlıklı kardeşin depresyon skorlarının annenin sürekli kaygı düzeyinden etkilendiği ve OSB'nin, şiddetinden bağımsız olarak varlığı ile kardeşteki anksiyete ve depresyon düzeyini etkilediği göz önünde bulundurularak OSB tanılı bireylerin aileleri ve sağlıklı kardeşlerine yönelik erken müdahale, tanı ve tedavi planlarının yapılmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to comparatively examine the chronotype and anxiety and depression levels of healthy siblings of children diagnosed with ASD and healthy children without ASD siblings, and to evaluate the relationship of these findings with parental depression, anxiety levels and the degree of autism in ASD-diagnosed siblings. Method: The study included 30 siblings of children diagnosed with ASD aged 6-12 years (cases) and 30 healthy children aged 6-12 years without ASD (controls). All participants were administered the Affective Disorders and Schizophrenia Scale for School-Age Children-Present and Lifetime Version-Turkish Adaptation (K-SADS-PL-T) to exclude psychopathologies. The participants were given the Childhood Depression Inventory (CDI), Childhood Anxiety-Related Emotional Disorders (SCARED) to determine their anxiety and depression levels, and the Sociodemographic Data Form was administered by the clinician. The parents of the participants were asked to complete the Children's Chronotype Questionnaire (CCTQ) to determine the chronotype of their children included in the study and the Beck Depression Inventory (BDI), State-Trait Anxiety Inventory (STAI) to determine the depression and anxiety levels of the parents. The Childhood Autism Rating Scale (CARS) was administered by the clinician to determine the severity of autism in the siblings of the case group. Results: There was no difference found between the groups in terms of the type of chronotype and the CCTQ score. The case group had higher CDI and SCARED scores compared to the control group. No correlation was found between the CARS score and the scores of the CCTQ, CDI and SCARED scores. BDI and State Anxiety (A-state) scores of the case group parents and maternal Trait anxiety (A-trait) scores were found to be significantly higher, but there was no significant difference only in the paternal A-state, and no relationship between these scores and CARS score was found. It was found that there was a statistically positive and weak relationship between CDI scores and maternal A-state scores. There was no statistically significant relationship between the CDI scores and the BDI, maternal A-trait, paternal STAI scores of the parents. There was no correlation between the SCARED score and the BDI, STAI scores of the parents. There was no correlation between the CCTQ score and the BDI, STAI scores of the parents. Conclusion: Although there was no significant difference between the groups in terms of chronotype, Considering that siblings and parents of children diagnosed with ASD have higher levels of depression anxiety and depression scores of healthy siblings are affected by the mother's trait anxiety level,and the presence of ASD, regardless of its severity, affects the level of anxiety and depression in the sibling. it is thought that it is important to make early intervention, diagnosis and treatment plans for the families and healthy siblings of individuals diagnosed with ASD.