Ascophyllum nodosum'un mikrobiyal dental biyofilm üzerine etkisi
Effect of Ascophyllum nodosum on microbial dental biofilm
  1. Tez No: 941180
  2. Yazar: İPEK NEMUTLU BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF İNÖNÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ascophyllum nodosum, fukoidan, mikrobiyal dental biyofilm, ascophyllum nodosum, fucoidan, microbial dental biofilm
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dental Biyomalzemeler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dental Biyomalzemeler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma, kahverengi deniz yosunu Ascophyllum nodosum'dan elde edilen fukoidanın dental biyofilm oluşumunda rol oynayan Streptococcus mutans üzerine antimikrobiyal etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Literatürde doğal biyopolimerlerin oral patojenler üzerindeki etkisi giderek daha fazla araştırılmakta olup, özellikle sülfatlanmış polisakkaritler olan fukoidanların antimikrobiyal potansiyeli dikkat çekmektedir. Çalışmada, S. mutans suşu üzerine fukoidanın minimum inhibitör konsantrasyonu (MİK) klasik mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak belirlenmiş ve 1 mg/mL konsantrasyonunda bakteri üremesini baskıladığı tespit edilmiştir. Bu sonuç, fukoidanın düşük dozlarda bile biyolojik etkinliğe sahip olduğunu ve dental biyofilm kontrolünde doğal bir ajan olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir. Bulgular, literatürde bildirilen MİK değer aralıkları ile uyumlu olup; fukoidanın moleküler özellikleri, ekstraksiyon yöntemi ve test koşullarının antimikrobiyal etkiyi doğrudan etkilediği gözlemlenmiştir. Bu bağlamda, fukoidanın diş çürüğü etiyolojisinde yer alan patojenlerin baskılanmasında ve alternatif biyolojik ürün geliştirilmesinde potansiyel taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen veriler, ileride yapılacak in vivo çalışmalar, formülasyon geliştirme ve toksisite değerlendirmeleri için bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the antimicrobial effect of fucoidan extracted from the brown seaweed Ascophyllum nodosum on Streptococcus mutans, a key bacterium involved in dental biofilm formation. The growing interest in natural biopolymers has led to increased research into sulfated polysaccharides, particularly fucoidan, due to their promising antimicrobial potential. In this study, the minimum inhibitory concentration (MIC) of fucoidan against S. mutans was determined using the broth microdilution method and was found to inhibit bacterial growth at a concentration of 1 mg/mL. This result indicates that fucoidan exhibits biological activity even at low concentrations and could be considered a natural agent for dental biofilm control. The findings are consistent with MIC values reported in the literature and suggest that the molecular characteristics of fucoidan, its extraction method, and test conditions significantly influence its antimicrobial efficacy. In conclusion, fucoidan holds potential as a therapeutic agent in the suppression of cariogenic pathogens and in the development of alternative bio-based oral health products. The present data provide a basis for future in vivo studies, formulation development, and safety assessments.