Van otlu peynirinde kullanılan sirmo (Allium atroviolaceum Boiss.), siyabo (Ferula rigidula Dc.) ve mendi (Chaerophyllum crinitum Boiss.) bitkilerinin bazı patojen bakteriler üzerine antmikrobiyal etkisi
Antimicrobial effect of sirmo (Allium atrovioleceum Boiss.), siyabo (Ferula rigidula Dc.) and mendi (Chareophyllum crinitum Boiss.) used in Van herby cheese on some patojen bacteria
  1. Tez No: 168596
  2. Yazar: DUYGU ALPASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAFİ ÇOKSÖYLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal, mikroorganizma, Van otlu peyniri, 10 (Allium atrovioleceum Boiss), siyabo (Ferula rigidula DC.) ve mendi areophyllum crinitum Boiss.), Antimicrobial, microorganizm, herby cheese, sirmo (Allium jioleceum Boiss), siyabo (Ferula rigidula DC. ) and mendi (Chareophyllum 'turn Boiss.) Ill
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET AN OTLU PEYNİRİNDE KULLANILAN SIRMO {Allium atroviolaceum ISS.), SİYABO (Ferula rigidula DC.) ve MENDİ (Chaerophyllum crintium BOISS.) BİTKİLERİNİN BAZI PATOJEN BAKTERİLER ÜZERİNE ANTMİKROBİYAL ETKİSİ ALPASLAN, Duygu Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmam: Prof. Dr. Nafî ÇOKSÖYLER Haziran 2005, 26 sayfa Sirmo (Allium atroviolaceum Boiss.), siyabo (Ferula rigidula DC.) ve idi (Chareophyllum crinitum Boiss.)bitkileri Van ve çevresinde yaygın olarak itilmektedir. Bu otlar özellikle Van Otlu peynirine katılarak kullanılmaktadır. Bu ;mada, bu bitkilerin Bacillus cereus, Staphylococcus aureus ve Escherichia 'ye karşı antimikrobiyal aktiviteleri agar difüzyon metodu ile test edildi, ilerin organik ekstraktlarının (metanol, etanol ve aseton) kullanılan her üç erinin gelişmesini inhibe ettiği gözlendi. Çalışmada pozitif kontrol olarak anılan tetrasiklin her üç mikroorganizmaya karşı yüksek antimiktobiyal aktivite erirken şahit olarak kullanılan organik solventler her üç mikroorganizmada bisyon zonu oluşturmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANTIMICROBIAL EFFECT OF SIRMO (Allium atrovioleceum OISS.)» SİYABO (Ferula rigidula DC. ) AND MENDİ (Chareophyllum nitum BOISS.) USED IN VAN HERBY CHEESE ON SOME PATOJEN BACTERIA ALPASLAN, Duygu Msc, Food Engineering Sciene Supervisor: Prof. Dr. Nafı ÇOKSÖYLER June 2005, 26 pages Sirmo (Allium atroviolaceum Boiss.), siyabo (Ferula rigidula DC.) and di (Chareophyllum crinitum Boiss.) are widely consumed herbs in Van, Turkey. ' are especially used in Van Herby Cheese. In this study, antimicrobial activities hese herbs are tested by agar diffusion method on Bacillus cereus, hylococcus aureus and Escherichia coli. Organic extracts (methanol, ethanol, acetone) of this herbs inhibited growth of all of the three bacteria. Tetracycline as positive control showed very high activity but organic solvents (methanol, uol and acetone) used as negative control did not produce inhibition zone at all carried out with this microorganisms.