Trigliserid/glukoz (TyG) indeksi ile polikistik over sendromu arasındaki ilişki
The relationship between triglyceride/glucose (TyG) index and polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 941210
  2. Yazar: HİLAL KEVSER BAYCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT EKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Trigliserid glukoz indeksi, insülin direnci, polikistik over sendromu, HOMA-IR, fenotip, Triglyceride glucose index, insulin resistance, polycystic ovary syndrome, HOMA-IR, phenotype
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Polikistik Over Sendromlu Türk kadınlarında insülin direncini (IR) saptamada trigliserid/glukoz (TyG) indeksinin performansını analiz etmeyi ve farklı PKOS fenotipleri arasındaki değişkenliğini araştırmayı amaçladık. Bu çalışma PKOS ve fenotiplerinde TyG indeksinin IR ile ilişkisini, çeşitli hormonal ve metabolik belirteçlerle olan korelasyonlarını kapsamlı bir şekilde ortaya koymayı hedefledi. Gereç ve Yöntem: Ocak 2024-Ocak 2025 tarihleri arasında takip edilen, Rotterdam kriterlerine göre tanı almış 18-35 yaş aralığında 100 PKOS hastası (her fenotipten 25 hasta) dahil edildi. Hastalara ait kaydedilmiş demografik ve klinik bilgilerle birlikte açlık kan glukozu, trigliserid, detaylı hormonal ve metabolik parametrelerinin kayıtları alındı. TyG indeksi, HOMA-IR ≥2,5 değerinde insülin direnci varlığı tanımlanarak hesaplandı. TyG'nin tüm hastalarda ve fenotiplerde parametrelerle ilişkisinde istatistiksel p8,12, duyarlılık %72,3, özgüllük %66), ancak ortalama TyG değerleri fenotipler arasında istatistiksel anlamlı bir farklılık göstermedi (p>0,05), tüm gruplarda belirlenen kesme değerine yakın seyretti. Tüm PKOS grubunda TyG, HOMA-IR, açlık kan şekeri, açlık insülin, total kolesterol, LDL ve trigliserid ile pozitif, HDL ile negatif yönde anlamlı korelasyon gösterirdi. Fenotip bazlı analizlerde, TyG ile trigliserid arasında tüm fenotiplerde güçlü pozitif korelasyon izlendi ancak A ve B fenotiplerinde TyG, daha fazla sayıda metabolik parametreyle (TG, HOMA-IR, açlık insülin ile pozitif, HDL ile negatif) anlamlı korelasyon sergiledi. Aksine, TyG ile VKİ, LH/FSH, AMH, FAI, DHEA-S, SHBG total ve serbest testosteron arasında genel grupta ve çoğu fenotipte anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç: Bu öncü çalışma, Türk PKOS'lu kadınlarda TyG indeksinin IR değerlendirmesinde pratik ve maliyet etkin bir alternatif olabileceğini göstermiştir. TyG, IR tanısında orta düzeyde performans sergilemiş ve lipid/glisemik parametrelerle de anlamlı ilişkiler sunmuştur. Fenotipler arasında genel TyG farkı olmasa da spesifik korelasyonlar izlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aims: We aimed to analyze the performance of the triglyceride/glucose (TyG) index in detecting insulin resistance (IR) in Turkish women with Polycystic Ovary Syndrome and to investigate its variability among different PCOS phenotypes. This study aimed to comprehensively reveal the relationship of the TyG index with IR and its correlations with various hormonal and metabolic markers in PCOS and its phenotypes. Materials and Methods: 100 PCOS patients aged 18-35 years (25 patients from each phenotype) who were followed between January 2024 and January 2025 and diagnosed according to the Rotterdam criteria were included. Recorded demographic and clinical information of the patients, along with their fasting blood glucose, triglyceride, detailed hormonal, and metabolic parameter records, were obtained. The TyG index was calculated by defining the presence of insulin resistance at a HOMA-IR ≥2.5. Statistical p8.12, sensitivity 72.3%, specificity 66%), but the mean TyG values did not show a statistically significant difference between phenotypes (p>0.05), and remained close to the determined cut-off value in all groups. In the entire PCOS group, TyG showed significant positive correlations with HOMA-IR, fasting blood glucose, fasting insulin, total cholesterol, LDL, and triglyceride, and a significant negative correlation with HDL. In phenotype-based analyses, a strong positive correlation was observed between TyG and triglyceride in all phenotypes, but in phenotypes A and B, TyG showed significant correlations with a greater number of metabolic parameters (positive with TG, HOMA-IR, fasting insulin; negative with HDL). Conversely, no significant relationship was found between TyG and BMI, LH/FSH, AMH, FAI, SHBG, DHEA-S, total and free testosterone, and in the general group and most phenotypes. Conclusion: This pioneering study has shown that the TyG index can be a practical and cost-effective alternative in the evaluation of IR in Turkish women with PCOS. TyG exhibited a moderate performance in the diagnosis of IR and offered significant relationships with lipid/glycemic parameters. Although there was no general TyG difference between phenotypes, specific correlations were observed.