2002'den 2023'e parlamenter elitler ve parlamenter elit değişimi: 1. Meclis'ten 27. Meclis'e karşılaştırmalı bir inceleme
Parliamentary elites and parliamentary elite transformation from 2002 to 2023: A comparative analysis from the 1st to the 27th parliament
- Tez No: 941237
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY UZUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Parlamenter elit, Toplumsal yapı, Elit değişimi, Siyasal elit, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Parliamentary elite, Social structure, Elite change, Political elite, Grand National Assembly of Turkey
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 562
Özet
2002'den 2023'e Parlamenter Elitler ve Parlamenter Elit Değişimi: 1. Meclis'ten 27. Meclis'e Karşılaştırmalı Bir İnceleme ÖZET Bu çalışma, 2002-2023 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görev yapan parlamenter elitlerin toplumsal bileşiminde meydana gelen değişimleri incelemektedir. Söz konusu dönüşüm; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim, yabancı dil bilgisi, meslek, partilere göre meslek dağılımı, önceki meclis üyeliği ve parlamento deneyimi gibi temel toplumsal göstergeler üzerinden analiz edilmiştir. Çalışma, 1920'den günümüze parlamenter elitlerin tarihsel dönüşümünü karşılaştırmalı bir bakış açısıyla ele alarak özellikle 2002 sonrası döneme odaklanmaktadır. Bu kapsamda, siyasal partilerin aday belirleme süreçleri, seçim sistemi değişiklikleri ve parlamenter elitlerin yeniden üretim mekanizmalarının yasama organının bileşimi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada, betimleyici ve karşılaştırmalı analizlerin yanı sıra, nicel çözümlemeler ile literatür ve belge taramasına dayalı karma bir yaklaşım benimsenmiştir. Veriler, TBMM arşivleri, TBMM Albümleri, Resmî Gazete, Türk Parlamento Tarihi serisi ve ilgili akademik çalışmalardan temin edilmiştir. 2002-2023 arası veriler ise doğrudan TBMM kaynaklarından derlenmiş; frekans analizi gibi temel istatistiksel tekniklerle değerlendirilmiş ve tablo ile grafikler aracılığıyla görselleştirilmiştir. Siyasal, toplumsal ve ekonomik gelişmeler ise kuramsal yaklaşımlar çerçevesinde ele alınmıştır. 2002-2023 döneminde parlamenter elitlerin toplumsal bileşiminde dikkat çekici değişimler gözlenmiştir. Eğitim düzeyindeki artış, siyasal partilerin temsil profillerindeki çeşitlenme, mesleki dağılımdaki dönüşüm (hukukçuların ağırlığını korumasıyla birlikte mühendis, akademisyen ve iş insanı kökenli milletvekili sayısındaki artış) ve parlamenter deneyim düzeyindeki dönemsel dalgalanmalar bu değişimlerin başlıcalarıdır. Çalışma, 2002 sonrası parlamenter elit yapısındaki dönüşümü tarihsel ve siyasal bağlamda ele alarak, bu değişimin siyasal sistem üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Parliamentary Elites and Parliamentary Elite Transformation from 2002 to 2023: A Comparative Analysis from the 1st to the 27th Parliament ABSTRACT This study examines the transformation in the social composition of parliamentary elites who served in the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) between 2002 and 2023. This transformation is analyzed through key social indicators such as gender, age, marital status, education, foreign language proficiency, profession, occupational distribution by party, previous parliamentary membership, and legislative experience. Adopting a comparative perspective on the historical evolution of parliamentary elites from 1920 to the present, the study particularly focuses on the post-2002 period. Within this scope, it evaluates the impact of political parties' candidate selection processes, changes in the electoral system, and the reproduction mechanisms of parliamentary elites on the composition of the legislative body. In this study, a mixed-method approach was adopted, combining descriptive and comparative analyses with quantitative methods as well as literature and document-based research. The data were obtained from the archives of the Grand National Assembly of Turkey (TBMM), TBMM Albums, the Official Gazette, the History of the Turkish Parliament series, and relevant academic studies. The data covering the years 2002–2023 were directly compiled from TBMM sources; they were analyzed using basic statistical techniques such as frequency analysis and visualized through tables and graphs. Political, social, and economic developments were examined within the framework of theoretical approaches. Remarkable changes were observed in the social composition of parliamentary elites during the 2002–2023 period. These changes include an increase in educational attainment, diversification in the representational profiles of political parties, a transformation in professional distribution—such as a rise in the number of deputies with backgrounds in engineering, academia, and business, while the dominance of legal professionals remained—and fluctuations in the level of parliamentary experience. The study aims to reveal the impact of these transformations on the political system by examining the post-2002 restructuring of parliamentary elites within their historical and political context.