Bilgi işlemsel düşünmeye dayalı fen laboratuvarı uygulamalarının bilgi işlemsel düşünme ve girişimcilik becerileri ile tutuma etkisi
The effect of computational thinking-based science laboratory applications on computational thinking and entrepreneurship skills andattitude
- Tez No: 941245
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen öğretimi, bilgi işlemsel düşünme, girişimcilik, laboratuvar tutumu, fen laboratuvarı, Science Education, Computational Thinking, Entrepreneurship, Laboratory Attitude, Science Laboratory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Son yıllarda dijital teknolojilerin hızla gelişmesi ve dünya genelinde dijital dönüşümün etkisiyle, bilgi işlemsel düşünme (BİD), bireyler için önemli bir beceri haline gelmiştir. Günümüzde iş dünyasından eğitime kadar birçok alanda gerekli görülen bu beceri, öğrencilerin 21. yüzyıl yetkinliklerini geliştirmeleri açısından kilit bir rol oynamaktadır. Bu doğrultuda, BİD'in eğitim-öğretim süreçlerine, özellikle de bilgisayar bilimi dışındaki disiplinlere nasıl entegre edilebileceğine yönelik çalışmalar giderek artmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, bilgi işlemsel düşünme becerilerinin fen öğretimi süreçlerine nasıl entegre edilebileceğini araştırmaktır. Bu bağlamda, öğrencilerle yürütülen BİD temelli laboratuvar etkinliklerinin, adayların bilgi işlemsel düşünme becerileri, laboratuvar girişimciliği ve fen laboratuvarına yönelik tutumları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada yöntemsel olarak“Eşzamanlı İç İçe Geçmiş Karma Yöntem”deseni tercih edilmiş; bu kapsamda, nicel ve nitel veriler birbirini tamamlayacak şekilde eşzamanlı olarak toplanmıştır. Nicel boyutta, deneysel desenlerden kontrol grupsuz ön test-son test modeli kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında;“Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisine Yönelik Öz Yeterlik Algısı Ölçeği”,“Bilgi İşlemsel Düşünme Rubriği”,“Laboratuvar Girişimcilik Ölçeği”ve“Laboratuvar Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye'de bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesi bünyesinde Fen Bilgisi Öğretmenliği lisans programının dördüncü sınıfında öğrenim gören 31 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların belirlenmesinde, nitel araştırmalarda sıkça kullanılan amaçlı örnekleme yöntemi tercih edilmiş; bu yöntem gönüllülük esasına göre uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, BİD'e dayalı laboratuvar etkinlikleri, öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerilerinde anlamlı bir gelişim sağlamıştır. Ayrıca, bu etkinliklerin adayların laboratuvar girişimciliği becerileri ile fen bilimleri derslerine yönelik tutumları üzerinde de olumlu etkiler yarattığı görülmüştür. Bu bağlamda, BİD becerilerini geliştirmeye yönelik fen laboratuvar etkinliklerinin, öğrencilere etkili bir öğrenme ortamı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları, fen bilimleri öğretiminde bilgi işlemsel düşünme becerilerinin kazandırılmasında BİD temelli laboratuvar etkinliklerinin etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymakta ve bu yaklaşımın öğrenci gelişimine önemli katkılar sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, with the rapid advancement of digital technologies and the global impact of digital transformation, computational thinking (CT) has become an essential skill for individuals. This skill, which is increasingly regarded as necessary in various fields from business to education, plays a key role in developing students' 21st-century competencies. Accordingly, studies focusing on how CT can be integrated into educational processes—particularly in disciplines other than computer science—have been increasing. The primary aim of this study is to investigate how computational thinking skills can be integrated into science teaching processes. In this context, the effects of CT-based laboratory activities conducted with pre-service teachers on their computational thinking skills, laboratory entrepreneurship, and attitudes toward science courses were examined. Methodologically, a“Concurrent Nested Mixed Methods”design was employed, in which quantitative and qualitative data were collected simultaneously to complement each other. In the quantitative dimension, a one-group pretest-posttest model, one of the experimental designs, was used. Data were collected through the following instruments:“Computational Thinking Self-Efficacy Perception Scale,”“Computational Thinking Rubric,”“Laboratory Entrepreneurship Scale,”and“Laboratory Attitude Scale.”Qualitative data were obtained through a semi-structured interview form. The study group consisted of 31 pre-service teachers enrolled in the fourth year of the Science Education undergraduate program within the Faculty of Education at a state university in Turkey. For participant selection, purposeful sampling, commonly used in qualitative research, was applied on a voluntary basis. According to the findings of the research, CT-based laboratory activities led to a significant improvement in the pre-service teachers' computational thinking skills. Additionally, these activities positively affected the participants' laboratory entrepreneurship skills and their attitudes toward science courses. In this regard, it was concluded that science laboratory activities aimed at developing CT skills provide an effective learning environment for pre-service teachers. The results of the study reveal that CT-based laboratory activities are an effective method for fostering computational thinking skills in science education and that this approach makes significant contributions to student development.