Gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi ve şiddetli preeklampsi tanısı alan gebe hastalarda AST-APRI, ALT-APRI, AAR ve AARPRI değerlerinin incelenmesi.
Investigation of AST-APRI, ALT-APRI, AAR and AARPRI values in patients diagnosis of gestationalhypertension, preeclampsia and severe preeclampsia
- Tez No: 941296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHMİ ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Alanin Transaminaz, Aspartat Transaminaz, Ağır Preeklampsi, Eklampsi, Gebelik, Hipertansiyon, Preeklampsi, Platelet, Alanine Transaminase, Aspartate Transaminase, Eclampsia, Hypertension, Preeclampsia, Pregnancy, Platelet, Severe Preeclampsia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Non-invaziv karaciğer fibrozis indeksleri olarak kullanılan AST-APRI, ALT- APRI, AAR ve AARPRI değerlerinin karaciğer hastalıklarında hastalığın durumu hakkında fikir verdiği düşünülmektedir. Özellikle preeklampsinin karaciğer enzimlerinde artışa sebebiyet verebileceği bilinmektedir. Çalışmamızda da bu değerlerin gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi ve şiddetli preeklampsi tanısını değerlendirmede bir belirteç olup olmadığını göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Hastanemize başvurarak hipertansif gebe, preeklampsi ve şiddetli preeklampsi tanısı almış, hipertansiyona eşlik eden diyabeti, kolestazı, karaciğer hastalığı olmayan ve kronik hipertansif gebe olmayan gebe hastaların, hastanemiz bilgisayar sistemi üzerindeki kayıtları ve laboratuvar tetkikleri incelenerek, hastaların gravida ve parite bilgileri, preeklampsi semptomları varlığı, kaçıncı gebelik haftasında doğum yaptıkları, doğumun sezaryenle mi, vajinal doğumla mı gerçekleştiği, bebeklerin APGAR skorları, doğum ağırlıkları, anneye postpartum yoğun bakım takibi gerekip gerekmediği, 24 saatlik idrarda protein tetkiki sonuçları, spot tam idrar tahlilinde proteinüri varlığı, kreatinin, AST, ALT, platelet değerleri ile ilgili tüm veriler tarandı. Bu verilerden yola çıkılarak hastalar hipertansif, preeklampsi ve ağır preeklampsi şeklinde grupları ayrıldı. AST-APRI, ALT-APRI, AAR, AARPRI ve verilerin toplanması esnasında aynı verilerle hesaplanabileceği fark edilen FIB-4 (Fibrosis-4 Index) ile mFIB-4 (modified Fibrosis-4 Index) oranları hesaplandı. İstatistiksel analizler SPSS 29.0 programı yardımıyla uygun testler kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: AST-APRI ve ALT-APRI skorları, özellikle ağır preeklampsi grubunda anlamlı düzeyde artış göstermiştir (AST-APRI: 0,32; ALT-APRI: 0,21) (p0,05). Sonuç: Bu çalışma preeklampsi ve ağır preeklampsi olgularında noninvaziv karaciğer fibrozis indekslerinin anlamlı düzeyde arttığını ve bu indekslerin hastalık şiddetinin değerlendirilmesinde yardımcı olabileceğini göstermektedir. AST-APRI, ALT-APRI ve FIB-4 özellikle tanısal anlamda öne çıkmakta ve yüksek özgüllük oranları ile dikkat çekmektedir. AAR, AARPRI ve mFIB-4'ün literatürde gebeliğin hipertansif hastalıklarında incelendiği ilk çalışma özelliğini taşımaktadır. Bu bulgular, preeklampsinin erken tanı, risk sınıflaması ve olası organ hasarı izleminde bu indekslerin destekleyici olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: AST-APRI (aspartate transaminase/platelet ratio index), ALT-APRI (alanine transaminase/platelet ratio index), AAR (aspartate transaminase/alanine transaminase ratio) and AARPRI (ast/alt-to-platelet ratio index) values used as non- invasive liver fibrosis indexes are thought to provide an idea about the status of the disease in liver diseases. It is known that preeclampsia in particular can cause an increase in liver enzymes. In our study, we aimed to show whether these values are a marker in evaluating the diagnosis of gestational hypertension, preeclampsia and severe preeclampsia. Materials and Methods: The records and laboratory tests of pregnant patients who applied to our hospital and were diagnosed with hypertension, preeclampsia and severe preeclampsia, who did not have diabetes, cholestasis, liver disease accompanying hypertension and who were not chronic hypertensive pregnant women were examined in our hospital computer system and all data regarding the patients' gravida and parity information, presence of preeclampsia symptoms, the gestational week of delivery, whether the delivery was by cesarean section or vaginal delivery, the babies' APGAR scores, birth weights, whether the mother required postpartum intensive care follow-up, the results of 24-hour urine protein test, the presence of proteinuria in spot complete urine analysis, creatinine, AST, ALT, and platelet values were scanned. Based on these data, the patients were divided into groups as hypertensive, preeclampsia and severe preeclampsia. AST-APRI, ALT-APRI, AAR, AARPRI and FIB-4 (Fibrosis-4 Index) and mFIB-4 (modified Fibrosis-4 Index) ratios, which were realized to be calculated with the same data during data collection, were calculated. Statistical analyses were performed using appropriate tests with the help of SPSS 29.0 program. Results: AST-APRI and ALT-APRI scores increased significantly, especially in the severe preeclampsia group (AST-APRI: 0.32; ALT-APRI: 0.21) (p0.05). Conclusion: This study shows that noninvasive liver fibrosis indices are significantly increased in preeclampsia and severe preeclampsia cases and that these indices can be helpful in assessing disease severity. AST-APRI, ALT-APRI and FIB- 4 are particularly prominent in terms of diagnosis and attract attention with their high specificity rates. This is the first study in the literature to examine AAR, AARPRI and mFIB-4 in hypertensive diseases of pregnancy. These findings show that these indices can be used as supportive in the early diagnosis, risk classification and monitoring of possible organ damage in preeclampsia.