Otizm spektrum bozukluğu tanılı çocuklarda fonksiyonel gastrointestinal sistem hastalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of functional gastrointestinal system disorders in children diagnosed with autism spectrum disorder
- Tez No: 941303
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MERVE USTA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Gastrointestinal Hastalıklar, Otizm Spektrum Bozukluğu, Anksiyete, Functional Gastrointestinal Disorders, Autism Spectrum Disorder, Anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Otizm spektrum bozukluğu (OSB), sosyal etkileşim ve iletişim alanında belirgin yetersizlik, basmakalıp ve yineleyici davranışlar, sınırlı ilgi alanları ve kısıtlı işlevsellik ile kendini gösteren, nörogelişimsel bir bozukluktur. OSB'li çocuklarda fonksiyonel gastrointestinal hastalık (FGİH) sıklığının arttığı çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmada, OSB'li çocuklarda FGİH sıklığının ve alt tiplerinin değerlendirilmesi, ayrıca ebeveynlerdeki kaygı düzeyinin FGİH varlığıyla ilişkili olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Mayıs 2024- Mayıs 2025 tarihleri arasında hastanemiz çocuk gastroenteroloji, çocuk sağlığı, çocuk ve ergen ruh sağlığı polikliniklerine başvuran 4-18 yaş aralığındaki 113 OSB tanılı hasta çalışmaya alındı. Pediatrik Roma Komitesince 2016 yılında düzenlenen Roma IV kriterlerine göre FGİH tanımlamaları çocuklarda sorgulanarak belirtileri kaydedildi. Ebeveynlere ise anksiyete düzeyinin değerlendirilmesi amacıyla BECK anksiyete ölçeği uygulandı. Hastaların yaşı, cinsiyeti, antropometrik özellikleri ve özel eğitim alıp almadıkları kaydedildi. Bulgular: Otizm spektrum bozukluğu olan hastaların %40'ında (n=45) en az bir FGİH tespit edildi; %32'sinde bir, %8'inde ise iki FGİH vardı. En sık rastlanan alt tip fonksiyonel kabızlık (%23) olup, fekal inkontinans (%8,8), aerofaji (%5,3), irritabl bağırsak sendromu (%3,5), fonksiyonel karın ağrısı (%2,7), fonksiyonel bulantı (%1,8), fonksiyonel dispepsi (%1,8) ve ruminasyon (%0,9) daha az sıklıkla izlendi. Fonksiyonel kusma, karın migreni ve siklik kusma sendromuna rastlanmadı. FGİH varlığı ile yaş, cinsiyet ve antropometrik özellikler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Ebeveynlerin %35'inde anksiyete saptanmış olup, bu durumun FGİH ile ilişkisi anlamlı bulunmadı (p=0.438). Yaş gruplarına göre FGİH ve ailede anksiyete dağılımları da benzer bulundu (p>0.05). Sonuç: Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklarda FGİH görülme sıklığı %40 olarak saptanmış olup, en sık rastlanan formu fonksiyonel kabızlıktır. FGİH varlığı ile yaş, cinsiyet, beslenme durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. Ebeveynlerde anksiyete görülme sıklığı yüksek saptandı fakat 12 FGİH görülme sıklığı ile arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. FGİH, OSB'de sıklıkla görülen bir komorbiditedir ve OSB'li çocuklar erken dönemde FGİH açısından değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Autism spectrum disorder (ASD) is a neurodevelopmental difference that is usually recognized in the first years of life.Studies have shown an increased prevalence of functional gastrointestinal disorders (FGID) in children with ASD. The aim of this study was to evaluate the frequency and subtypes of FGID in children with ASD and to investigate whether parental anxiety levels are associated with the presence of FGID. Materials and Methods: Between May 2024 and May 2025, 113 children with ASD (aged 4–18) attending pediatric gastroenterology, general pediatrics, and child psychiatry clinics were included. According to Rome IV criteria, FGIH definitions were questioned in children and symptoms were recorded. The BECK anxiety scale was administered to the parents to evaluate the anxiety level. Age, gender, anthropometric characteristics and whether the patients received special education were recorded. Results: At least one FGID was detected in 40% (n=45) of patients with ASD; 32% had one and 8% had two FGIDs. The most common subtype was functional constipation (23%), followed by fecal incontinence (8.8%), aerophagia (5.3%), irritable bowel syndrome (3.5%), functional abdominal pain (2.7%), functional nausea (1.8%), functional dyspepsia (1.8%) and rumination (0.9%). Functional vomiting, abdominal migraine and cyclic vomiting syndrome were not observed. There was no statistically significant difference between the presence of FGIH and age, gender and anthropometric characteristics (p>0.05). Anxiety was found in 35% of the parents and this was not found to be significantly associated with FGIH (p=0.438). Conclusion: The prevalence of FGIH in children with ASD was found to be 40% and the most common one is functional constipation. The prevalence of anxiety in parents was found to be high, but no significant relationship was found between the prevalence of FGIH. FGIH is a common comorbidity in ASD and children with ASD should be evaluated for FGIH in the early period. 14