İmmün trombositopenili çocuklarda trombosit/lenfosit oranı ile kronikleşme arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between thrombocytopenia and thrombocyte/lymphocyte ratio in children
  1. Tez No: 941323
  2. Yazar: İREM BOYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YILDIZ YILDIRMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İmmün trombositopeni, çocuk, PLR, trombosit-lenfosit oranı, biyobelirteç, Immune thrombocytopenia, child, PLR, platelet-to-lymphocyte ratio, biomarker
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmada, çocukluk çağı immün trombositopenisi (İTP) olan hastalarda, tanı anında ölçülen trombosit-lenfosit oranı (PLR) ile hastalığın prognozu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: Retrospektif olarak tasarlanan bu çalışmada, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde son 25 yılda İTP tanısı alan ve takipleri kurumumuzda sürdürülen, 0–18 yaş aralığındaki 210 hastaya ait veriler incelendi. Hastalar, trombositopeni sürelerine göre akut ve kronik İTP olarak gruplandırıldı. Başlangıçtaki PLR değerleri ile bu sınıflama arasındaki ilişki, istatistiksel olarak anlamlı karşılaştırmalar yapılabilmesi amacıyla yaş gruplarına göre analiz edildi. Bulgular: PLR değerleri, 0–3 ve 4–5 yaş gruplarında akut ve kronik İTP arasında anlamlı bir fark göstermedi. Ancak lenfosit sayılarındaki değişkenliğin daha düşük olması nedeniyle istatistiksel açıdan daha karşılaştırılabilir kabul edilen 6–18 yaş grubunda, kronik İTP tanısı alan olgularda PLR düzeyleri daha yüksek seyretti. Bu fark, istatistiksel anlamlılık sınırına oldukça yakın bir düzeyde bulundu (p=0,051). Sonuç: PLR, çocukluk çağı İTP hastalarında tanı anında elde edilen basit bir parametre olarak, kronikleşme eğilimini öngörmede potansiyel bir biyobelirteç olabilir. Ancak her yaş grubunun kendi içinde incelendiği, geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmalar, istatistiksel olarak daha anlamlı karşılaştırmalar yapılmasına olanak tanıyacak ve daha güçlü sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between the platelet- to-lymphocyte ratio (PLR), measured at the time of diagnosis, and disease prognosis in pediatric patients with immune thrombocytopenia (ITP). Materials and Methods: This retrospective study analyzed data from 210 patients aged 0–18 years who were diagnosed with ITP over the past 25 years and followed at the Pediatric Hematology and Oncology Clinic of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital. Patients were classified as having acute or chronic ITP based on the duration of thrombocytopenia. The relationship between initial PLR values and this classification was analyzed according to age groups to allow for statistically meaningful comparisons. Results: PLR values did not show a significant difference between acute and chronic ITP in the 0–3 and 4–5 age groups. However, in the 6–18 age group — considered more statistically comparable due to lower variability in lymphocyte counts — PLR levels were found to be higher in patients diagnosed with chronic ITP. This difference was very close to the threshold of statistical significance (p = 0.051). Conclusion: PLR may serve as a simple, readily available parameter at the time of diagnosis with potential value in predicting chronicity in pediatric ITP patients. However, larger prospective studies focusing on individual age groups are needed to enable more statistically robust comparisons and draw stronger conclusions.