Yumuşak doku enfeksiyonu tanısıyla yatan çocuk hastaların demografik, klinik ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi, tedavi ve izlem sürecinin araştırılması
Evaluation of demographic, clinical and laboratory findings of children hospitalized with soft tissue infection diagnosis,investigation of their treatment and follow-up process
  1. Tez No: 941322
  2. Yazar: AYŞENUR SENA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: yumuşak doku enfeksiyonu, çocuk, antibiyoterapi, Soft tissue infection, child, antibiotherapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Çocuklarda yumuşak doku enfeksiyonları (YDE) önemli bir hastaneye yatış nedenidir. Kapsamlı bir öykü, fizik muayene, laboratuar tetkikleri YDE için yol göstericidir. Dokunun tutulumunun derecesine göre geniş bir şekilde sınıflandırılabilir. Yüzeyel olarak değerlendirilen selülit, apse, preseptal selülit gibi alt tanı tipleri hastaneye yatışı ve parenteral antibakteriyel tedaviyi gerektirebilir ve zamanında uygun tedavi edilmezse ciddi morbiditeye neden olabilen nekrotizan enfeksiyonlara yol açabilir. Biz bu çalışmada, YDE tanısı ile takip ettiğimiz hastaların demografik özelliklerini, risk faktörlerini, klinik, tedavi ve yatış süreçlerini inceleyerek literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 2013-2024 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Çocuk Enfeksiyon Kliniği'nde yatan, YDE tanısı almış 1 ay -18 yaş arası 277 hastayı kapsayan retrospektif bir klinik araştırmadır. Hastaların demografik bilgileri, laboratuvar sonuçları, klinik semptomları, kültür sonuçları, görüntüleme verileri ve tedavi bulguları, hastane işletim sistemi (PANATES) aracılığıyla geriye dönük olarak elektronik dosya kayıtlarından elde edilerek, uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda 277 olgunun %64'ü erkek (n=178), %36'sı (n=99) kız olup medyan 3 yaş (olguların %46'sı( n=127) 2 yaş altı) olarak bulunmuştur. Tanılar arasında selülit en sık görülmüş %35 (n=96) , preseptal selülit %30 (n=82) ile ikinci sırada yer almış, perianal apse %19 (n=53) oranında saptanmış ve bu alt tanı tiplerinde de erkek cinsiyet; tanılar arasında sadece subkutan apse tanısında kız cinsiyet baskın görülmüştür. Yerleşim yeri olarak baş bölgesi %46,6 (n=129) ile öne çıkmıştır. Hiperemi %98,9(n=274) ve şişlik %98,2 (n=272) olgularda en sık görülen klinik bulgular olup, lokal ısı artışı %88,8'inde (n=246) saptanmıştır; buna karşın ≥38°C ateş yalnızca %26,7'sinde (n=74) görülerek YDE'de sistemik bulgunun geri planda kaldığı görülmüştür. Hastaların laboratuar değerlerinde akut faz reaktanları için anlamlı olan total lökosit sayısı (WBC) ve C-reaktif protein (CRP) sırası ile; ortanca 12,440; çeyrekler arası aralık 9,770-16,650 × 103/μL olup olguların %32'sinde (n=89) lökositoz, ortanca değeri 14 mg/L (4-58) olan %70'inde (n=195) viii CRP değeri 5 mg/L ve üzerinde saptanmıştır. Olguların %18'inde (n=49) yara yeri kültüründe üreme saptanmış olup, en sık izole edilen patojen Esherichia coli (E.coli) (%6,5) iken bunu metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) (%3,6) izlemiştir. Hastalara yatışında ampirik olarak başlanan en sık antibiyoterapi intravenöz (iv) ampisilin sulbaktam taburculukta verilen oral antibiyotik ise amoksisilin klavulonik asit olarak saptanmıştır. Tanı grupları arasında hastanede kalış süreleri genellikle 5–7 gün arasında değişmiş ve ortanca yatış süresi 5 gün, taburculuk sonrası ortalama 5 gün oral antibiyotik kullanımı olan hastaların toplam tedavi süreleri ortalama 10 gün olarak görülmüştür. Sonuç: Son on bir yılda kliniğimizde yumuşak doku enfeksiyonu tanısı ile yatarak izlenen 277 çocuk hastanın demografik yapıları, klinik bulguları, laboratuvar sonuçları ve tedavi yaklaşımları analiz edilmiştir. Olgularımızda erkek cinsiyetin baskın olduğu ve YDE alt tiplerinden en sık tanının selülit olduğu görülmüştür. Ampirik tedavide beta laktam antibiyotikler(ampisilin-sulbaktam) en sık tercih edilen antimikrobiyal ajan olmuştur ve sınırlı sayıda hastada ampirik olarak başlanan tedavi değiştirilmek durumunda kalınmıştır. Ülkemizde toplum kaynaklı MRSA prevalansının % 1'in altında bildirildiği dikkate alındığında tedavi sonuçlarımız beta- laktam antibiyotiklerin ampirik tedavide güvenle kullanılabileceğini düşündürmektedir. Cerrahi drenaj gereksinimi özellikle dental, subkutan ve perianal apselerde öne çıkmış; yatış ve toplam tedavi sürelerinin tanı alt tiplerine göre farklılaştığı, en uzun sürenin lenf nodu apselerinde izlendiği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, yerel direnç paternleri ve klinik özellikler gözetilerek antibiyotik rejimlerinin belirlenebileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Soft-tissue infections (STIs) are a major cause of hospitalization in children. A thorough medical history, detailed physical examination, and relevant laboratory tests are essential for guiding their evaluation. Based on the depth of tissue involvement, pediatric STIs span a wide spectrum: seemingly superficial entities such as cellulitis, abscesses, and preseptal cellulitis may still necessitate admission and parenteral antibiotic therapy, while failure to treat them promptly can lead to severe necrotizing infections and significant morbidity. In this study, we aimed to contribute to the literature by examining the demographic features, risk factors, clinical profiles, treatments, and hospitalization courses of the pediatric patients we managed for soft-tissue infections. Materials and Methods: This retrospective clinical study included 277 patients aged 1 month to 18 years who were hospitalized with a diagnosis of soft tissue infection at the Department of Pediatrics, University of Health Sciences Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, between 2013 and 2024. Demographic data, laboratory findings, clinical symptoms, culture results, imaging records, and treatment details were retrieved retrospectively from electronic medical files using the hospital information system (PANATES). All collected variables were analyzed with appropriate statistical methods. Results: In our series of 277 children, 64 % were male (n = 178) and 36 % female (n = 99); the median age was 3 years, with 46 % (n = 127) younger than 2 years. Cellulitis was the most frequent diagnosis (35 %, n = 96), followed by preseptal cellulitis (30 %, n = 82) and perianal abscess (19 %, n = 53); male predominance was observed in these subgroups, whereas female predominance was seen only in subcutaneous abscesses. The head and neck region was the commonest site of infection (46.6 %, n = 129). Hyper-emia (98.9 %, n = 274) and swelling (98.2 %, n = 272) were the leading clinical signs, while local warmth was present in 88.8 % (n = 246); fever ≥ 38 °C occurred in only 26.7 % (n = 74), highlighting the relative paucity of systemic findings in pediatric STIs. x Laboratory evaluation showed a median white-blood-cell count of 12,440 × 103/μL (IQR 9,770–16,650), with leukocytosis in 32 % (n = 89); the median C- reactive protein was 14 mg/L (IQR 4–58), and 70 % (n = 195) had CRP ≥ 5 mg/L. Wound cultures were positive in 18 % (n = 49), most commonly isolating Escherichia coli (6.5 %), followed by MRSA (3.6 %) and Klebsiella pneumoniae (2.2 %). Intravenous ampicillin–sulbactam was the predominant empiric therapy at admission, whereas oral amoxicillin–clavulanate was most frequently prescribed at discharge. Median length of stay across diagnostic groups was 5 days (range 5–7 days); with a mean 5-day course of oral antibiotics post-discharge, the average total treatment duration was approximately 10 days. Conclusion: Over the past eleven years, we analysed the demographic characteristics, clinical findings, laboratory results and treatment approaches of 277 paediatric in-patients managed for soft-tissue infections. The cohort was male- predominant, and cellulitis emerged as the most frequent diagnostic subtype. β- Lactam antibiotics—chiefly ampicillin–sulbactam—were the preferred empiric agents; only a small proportion of patients required modification of the initial regimen. Given that community-acquired MRSA prevalence in Türkiye has been reported at under 1 %, our outcomes support the safe empiric use of β-lactams. Surgical drainage was required mainly for dental, subcutaneous and perianal abscesses. Lengths of stay and total treatment durations varied by diagnostic category, with the longest courses observed in lymph-node abscesses. Overall, the findings underscore that antibiotic regimens can be optimally tailored by integrating local resistance patterns with specific clinical features.