Yeni tanı Tip 2 Diyabet hastalarında anjiyopoietin benzeri protein 8 düzeylerinin antropometrik ve biyokimyasal parametrelerle ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of the relationship between angiopoietin-like protein 8 levels and anthropometric and biochemical parameters in newly diagnosed Type 2 Diabetes patients
  1. Tez No: 941324
  2. Yazar: HASAN MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE PEYNİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: T2DM, ANGPTL-8, C-peptid, antropometrik, T2DM, ANGPTL-8, C-peptide, anthropometric
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Tip 2 Diyabetes Mellitus (T2DM) dünyada en yaygın metabolik bozukluklardan biridir. Mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonları başta olmak üzere pek çok organ sistemini tutan komorbiditelerle ilişkili olduğu bilinmektedir. Anjiyopoietin benzeri protein-8 (ANGPTL-8) lipid ve glukoz metabolizmasıyla ilişkili bir molekül olarak çeşitli metabolik bozukluklarda araştırılmıştır. Literatürde T2DM'de ANGPTL-8 düzeylerinin değerlendirildiği çalışmalar olmasına rağmen diyabet süresi ve metformin tedavisi gibi faktörlerden etkilenebildiğine işaret eden çelişkili sonuçlar izlenmektedir. Bu çalışmada anti-diyabetik tedavi almayan yeni tanı T2DM hastalarında serum ANGPTL-8 düzeyleri ile biyokimyasal ve antropometrik parametrelerin ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma hastanemiz Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniklerine 07.02.2024-31.12.2024 tarihleri arasında herhangi bir yakınma ile başvuran ve Amerikan Diyabet Cemiyeti (ADA) güncel klavuz önerilerine göre yeni tanı alan 142 T2DM hastası ile gerçekleştirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, sigara içicilik durumu, aile öyküsü, ek hastalıkları ve kullanmakta olduğu ilaçlar, çalışma durumu kaydedildi. Antropometrik ölçümler bir uzman diyetisyen tarafından stadiometre ve Inbody 270 model kas-yağ analiz cihazı kullanılarak ölçüldü ve kaydedildi. Ayrıca serum ANGPTL-8 düzeyi ve biyokimyasal parametreler değerlendirilerek ölçüldü. ANGPTL-8 düzeyi enzim bağlantılı immünsorbent test (ELISA) yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: ANGPTL-8 düzeyleri erkeklerde ve sigara içenlerde anlamlı daha yüksek bulundu (p0.2). düzeyleri, protein kütlesi ve iskelet kası kütlesi (p0.05). Sonuç: ANGPTL-8 düzeylerinin T2DM patogenezi ve seyrindeki rolü tam olarak netleştirilememiş olsa da; sonuçlarımız kronik böbrek hastalığı olmak üzere çeşitli metabolik bozukluklarda daha detaylı bir inceleme ihtiyacını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) is one of the most common metabolic disorders worldwide. It is known to be associated with comorbidities that affect many organ systems, particularly microvascular and macrovascular complications. Angiopoietin-like protein 8 (ANGPTL-8) has been studied in various metabolic disorders as a molecule related to lipid and glucose metabolism. Although there are studies in the literature evaluating ANGPTL-8 levels in T2DM, conflicting results suggest that levels may be influenced by factors such as diabetes duration and metformin therapy. This study aimed to investigate the relationship between serum ANGPTL-8 levels and biochemical and anthropometric parameters in newly diagnosed T2DM patients not receiving any antidiabetic treatment. Materials and Methods: The study was conducted with 142 newly diagnosed T2DM patients who presented to our hospital's Endocrinology and Metabolic Diseases outpatient clinics with various complaints between 07.02.2024 and 31.12.2024 and were diagnosed based on the current guidelines of the American Diabetes Association (ADA). Patients' age, sex, smoking status, family history, comorbidities, current medications, and employment status were recorded. Anthropometric measurements were taken and recorded by a certified dietitian using a stadiometer and the Inbody 270 body composition analyzer. Serum ANGPTL-8 levels and biochemical parameters were also evaluated and measured. ANGPTL-8 levels were measured using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Results: ANGPTL-8 levels were found to be significantly higher in males and smokers (p0.2), protein mass, and skeletal muscle mass (p0.05). Conclusion: Although the role of ANGPTL-8 in the pathogenesis and progression of T2DM has not yet been fully clarified, our findings emphasize the need for further investigation in various metabolic disorders, particularly chronic kidney disease.