8 yıllık (2016 - 2023) bazal hücreli karsinom olgularının klinikopatolojik verilerinin analizi
Analysis of clinicopathological data of basal cell carcinoma cases over an 8-year period (2016–2023)
  1. Tez No: 941348
  2. Yazar: ASIF BAYRAMOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DEMİRİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Bazal Hücreli Karsinom, Subtip, Lokalizasyon, Ülser, Basal Cell Carcinoma, Subtype, Localization, Ulcer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bazal hücreli karsinom (BHK) derinin en sık görülen malignitesidir ve insidansı giderek artmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, klinik verileri kullanarak BHK'un cinsiyet, yaş, histopatolojik subtip, lokalizasyona göre dağılımını incelemek ve ayrıca BHK'un subtiplerinin diğer epidemiyolojik parametrelerle ilişkisinin belirlenmesi ve anlamlık düzeylerinin saptanması, son Dünya Sağlık Örgütü Sınıflandırmasına (The 5th edition WHO Classification of Skin Tumors (2022)) göre revize edilmesi ve olguların tekrar gözden geçirilmesi, literatürdeki verilerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya, 8 yıllık (2016 - 2023) Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Laboratuarındaki 508 hastanın histopatolojik olarak BHK tanısı almış vakaları dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, lezyonların lokalizasyonu, histopatolojik sonuç verileri retrospektif olarak incelenerek; tümörler subtiplere, daha sonra düşük risk grupu ve yüksek risk grupu olarak gruplanarak karşılaştırılıp risk analizi yapıldı. Çalışmamızda hastaların yaş dağılımına göre, tümör çoğunlukla yaşlı popülasyonda görülmektedir. En sık görülen subtipler sırasıyla nodüler, yüzeyel ve sklerozan/morfeik subtipler olduğu görüldü. Lezyonlar anatomik bölgelere göre gruplandırıldığında en fazla baş-boyun bölgesinde; en sık burunda görüldü. Yaşlı hastalarda tümör çapı ve kalınlığı anlamlı derecede daha büyük bulunmuştur. Yaşlı hastalarda“TIL”artışı tespit edilmiştir. Yaşlı hastalarda ülser görülme oranı belirgin derecede yüksek görülmüştür. Yüksek rekürrens riskli BHK subtiplerinde (sklerozan/morfeik, infiltratif) ülser görülme sıklığında artış saptanmıştır. Ayrıca, büyük çap ile kalınlığa sahip tümörlerde ülser görülme sıklığında artış görülmüştür. Bu çalışma, BHK olgularının demografik özellikler ile histopatolojik çeşitlilik profillerini sistematik biçimde inceleyerek, klinikopatolojik davranış dinamiklerine ışık tutmaktadır. Çalışma özellikle, ülser varlığı ve ileri yaş faktörlerinin, tümörün lokal agressiv davranışı üzerinde anlamlı bir korelasyon gösterdiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar, özellikle yüksek risk kategorisindeki tümör subtiplerinde, tarama protokollerinin optimize edilmesi ve cerrahi rezeksiyon sırasında negatif sınır güvenliğinin multidisipliner yaklaşımlarla sağlanması gerekliliğini verilerle desteklemektedir. Ayrıca,“TIL”ın prognostik belirleyici olarak klinik kullanım potansiyeli, ileride yapılacak çalışmalarda daha ayrıntılı bir şekilde ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Basal cell carcinoma (BCC) is the most common malignancy of the skin and its incidence is increasing. The main purpose of this study was to examine the distribution of BCC according to gender, age, histopathological subtype, and localization using clinical data, and also to determine the relationship between BCC subtypes and other epidemiological parameters and to determine their significance levels, to revise the cases according to the latest World Health Organization Classification (The 5th edition WHO Classification of Skin Tumors (2022)), and to compare them with the data in the literature. This study included the histopathologically diagnosed BCC cases of 508 patients in the Medical Pathology Department Laboratory of Gülhane Faculty of Medicine, University of Health Sciences for 8 years (2016 - 2023). The demographic characteristics of the patients, the localization of the lesions, and the histopathological result data were retrospectively examined; The lesions were grouped into subtypes, then into low-risk and high-risk groups, and compared, and risk analysis was performed. In our study, according to the age distribution of the patients, the tumor is mostly seen in the elderly population. The most common subtypes were seen as nodular, superficial and sclerosing/morpheic subtypes, respectively. When the lesions were grouped according to anatomical regions, they were most frequently seen in the head and neck region; most frequently in the nose. Tumor diameter and thickness were found to be significantly larger in elderly patients. An increase in“TIL”was detected in elderly patients. The rate of ulcers was significantly higher in elderly patients. An increase in the frequency of ulcers was detected in BCC subtypes with a high recurrence risk (sclerosing/morpheic, infiltrative). In addition, an increase in the frequency of ulcers was observed in tumors with large diameters and thicknesses. This study systematically examines the demographic characteristics and histopathological diversity profiles of BCC cases, shedding light on the clinicopathological behavioral dynamics. The study particularly reveals that the presence of ulcers and advanced age factors show a significant correlation on the local aggressive behavior of the tumor. The results obtained support the necessity of optimizing screening protocols and ensuring negative margin safety during surgical resection with multidisciplinary approaches, especially in high-risk tumor subtypes. In addition, the potential for clinical use of“TIL”as a prognostic marker should be addressed in more detail in future studies.