Akut lenfoblastik lösemili çocuklarda tanı anındaki vücut kitle indeksinin tedavi sırasında gelişen komplikasyonlara etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of body mass index at diagnosis on the development of complications during treatment in children with acute lymphoblastic leukemia
  1. Tez No: 941420
  2. Yazar: SELİN GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUBA HİLKAY KARAPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: akut lenfoblastik lösemi, vücut kitle indeksi, ALL tedavisinin komplikasyonları, çocukluk çağı, Acute lymphoblastic leukemia, body mass index, complications of ALL treatment, childhood
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Akut lenfoblastik lösemi, çocukluk çağında en sık görülen malignite türü olup hematopoetik sistemi etkileyen bir kanserdir. Gelişen tedavi yaklaşımları ile sağkalım oranları %80–85 gibi yüksek seviyelere ulaşmış olsa da hastalığın tedavi sürecinde gelişen komplikasyonlar mortalite ve morbidite açısından önemli bir problem oluşturmaktadır. Beslenme durumu, çocukluk çağı kanserlerinde tedavi sürecini etkileyebilen kritik bir faktördür. Vücut kitle indeksi (VKİ), hastaların genel sağlık durumunu ve beslenme durumunu değerlendirmede yaygın olarak kullanılan bir ölçüttür. Vücut kitle indeksinin yüksek veya düşük olması, lösemi gibi malignitelerde tedavi başarısı, yan etkiler ve komplikasyon gelişimi üzerinde etkili olabilmektedir. Vücut kitle indeksinin enflamasyon, immün yanıt, farmakokinetik ve tedavi toleransı gibi biyolojik süreçler üzerinde etkileri olduğu bilinmektedir. Ancak lösemi tanısı sırasındaki VKİ ile tedavi komplikasyonları arasındaki ilişki sınırlı sayıda çalışmada değerlendirilmiş ve sonuçlar genellikle heterojendir. Bu çalışmada tanı anında VKİ'nin lösemi tedavisi sürecinde gelişen komplikasyon sıklığına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: 1 Ocak 2010-31 Aralık 2024 tarihleri arasında hastanemiz Hematoloji Onkoloji Kliniğinde Öncül B Hücreli Akut Lenfoblastik Lösemi tanısı alarak takip edilmiş hastalar bu retrospektif çalışmaya dahil edildi. Hastaların tanı alma tarihi, tanı anında yaşı, cinsiyeti, boy ve kilosu, VKİ, boy ve kilo persentilleri ile lösemi tipine ait hematolojik ve genetik özellikleri kaydedildi. Tedavi sırasında gelişen komplikasyonlar (hiperglisemi, hiperlipidemi, hipertansiyon, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu, pankreatit, nöropati, kardiyopati, tromboz ve diğer), bu komplikasyonların görülme zamanları, hastaların ilerleyen dönemlerdeki relaps ve mortalite durumu kayıt altına alındı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 174 akut lenfoblastik lösemili çocuğun %81,6'sı zayıf-normal kilolu, %18,4'ü fazla kilolu-obezdi. Hastaların %96'sında en az bir tedaviye bağlı komplikasyon gelişti. Hiperlipidemi, pankreatit ve L-asparaginaz alerjisi fazla kilolu-obez hastalarda, nöropati ve böbrek fonksiyon bozukluğu ise zayıf-normal kilolu grupta daha sık izlendi. Relaps ve mortalite oranları VKİ grupları arasında benzer olup, mortal vakaların çoğu konsolidasyon döneminde meydana geldi. Vücut kitle indeksi ile bazı spesifik komplikasyonlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptandı. Sonuç: Çalışmada tanı anındaki vücut kitle indeksinin, çocukluk çağı ALL tedavisinde gelişen bazı komplikasyonlarla ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Vücut kitle indeksi, genel komplikasyon sıklığını ve mortaliteyi tek başına belirleyen bir faktör olmamakla birlikte, bazı nadir komplikasyonların fazla kilolu/obez hastalarda daha sık görülmesi dikkat çekicidir. Bu nedenle, yüksek VKİ'ye sahip hastalarda metabolik ve kardiyak toksisiteler açısından daha dikkatli ve bireyselleştirilmiş izlem önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acute lymphoblastic leukemia (ALL) is the most common malignancy in childhood and is a type of cancer that affects the hematopoietic system. With advances in treatment approaches, survival rates have reached high levels of 80–85%. However, complications that arise during the treatment process remain a significant problem in terms of both mortality and morbidity. Nutritional status is a critical factor that can influence the treatment process in childhood cancers. Body mass index (BMI) is a widely used measure to assess patients' overall health and nutritional status. Both high and low BMI levels can affect treatment success, side effects, and the development of complications in malignancies such as leukemia. BMI is known to have effects on biological processes such as inflammation, immune response, pharmacokinetics, and treatment tolerance. However, the relationship between BMI at the time of leukemia diagnosis and treatment-related complications has been evaluated in a limited number of studies, and the results are generally heterogeneous. This study aims to evaluate the impact of BMI at the time of diagnosis on the frequency of complications occurring during leukemia treatment. Materials and Methods: Patients diagnosed with Precursor B-Cell Acute Lymphoblastic Leukemia and followed up in our hospital's Hematology-Oncology Clinic between January 1, 2010, and December 31, 2024, were included in this retrospective study. The date of diagnosis, age at diagnosis, gender, height, weight, BMI, height and weight percentiles, as well as hematological and genetic characteristics related to the leukemia type, were recorded. Complications that developed during treatment (including hyperglycemia, hyperlipidemia, hypertension, liver and kidney dysfunction, pancreatitis, neuropathy, cardiopathy, thrombosis, and others) along with the timing of these complications, as well as patients' relapse and mortality status in later periods, were documented. Findings: The study included 174 pediatric patients diagnosed with acute lymphoblastic leukemia, of whom 81.6% were underweight/normal weight and 18.4% were overweight-obese. Treatment-related complications occurred in 96% of the patients. Hyperlipidemia, pancreatitis, and L-asparaginase allergy were more frequently observed in overweight/obese patients, while neuropathy and renal dysfunction were more common in the underweight/normal weight group. Relapse and mortality rates were similar between BMI groups; however, most mortality cases occurred during the consolidation phase. Statistically significant associations were found between BMI and certain specific complications. Results: The findings of this study suggest that body mass index at diagnosis may be associated with certain treatment-related complications in childhood acute lymphoblastic leukemia. Although BMI is not a sole determinant of overall complication frequency or mortality, the higher incidence of some rare complications in overweight or obese patients is noteworthy. Therefore, more careful and individualized monitoring is recommended for patients with high BMI, particularly in terms of metabolic and cardiac toxicities.