Okul öncesi çocuğun sosyalleşmesinde 4-6 yaş Kur'an kurslarının rolü
The role of 4-6 age group Qur'an courses in the socialization of preshool children
  1. Tez No: 941455
  2. Yazar: ELİF UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, 4-6 Yaş Kur'an Kursları, Sosyalleşme, Religious Education, 4-6 Age Group Qur'an Courses, Socialization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu araştırma okul öncesi çocuğun sosyalleşmesinde 4-6 yaş Kur'an kurslarının rolünü konu edinmektedir. 4-6 yaş Kur'an kurslarıyla alakalı yapılan çalışmalara bakıldığında ilgili kurslarda eğitim ortamından, öğretici yetersizliklerinden kaynaklanan çeşitli sorunların olduğu görülmüştür. Bunlar öğrencinin sağlıklı sosyalleşmesine engel olabilir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya ilişkin veriler katılımlı gözlem ve görüşme tekniklerinden yararlanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Kayseri ili merkez Kocasinan ilçesinde bulunan altı 4-6 yaş Kur'an kursundan seçilen 11 öğrenci, söz konusu öğrencilerin velileri (11anne) ve hocaları (11 öğretici) oluşturmaktadır. Araştırmaya ilişkin veriler 2023-2024 eğitim yılında toplanmıştır. Bu kapsamda eğitim döneminin başında ve sonunda olmak üzere, 11 anne ve 11 öğretici ile görüşme yapılmış, bu görüşmelerde araştırma için özel olarak geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Ayrıca seçilen 11 öğrencinin eğitim gördüğü kurs ve sınıflarda yine dönem başında ve dönem sonunda olmak üzere katılımlı gözlemler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler araştırmanın problemleri çerçevesinde, belli tema ve kategorilere göre analiz edilmiş, alanla ilgili literatür ışığında yorumlanmaya ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. Görüşme ve gözlemlerden elde edilen veriler ışığında, öğrencilerin büyük çoğunluğunun eğitim döneminin başına kıyasla, eğitim döneminin sonunda sosyalleşme bakımından belli bir gelişme gösterdikleri anlaşılmıştır. Dolayısıyla 4-6 yaş Kur'an kurslarının çocukların sosyalleşmelerine katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, bazı öğrencilerin sözü edilen konuda beklenen gelişmeyi gösteremedikleri anlaşılmıştır. Bu durumda, öğrencilerin bireysel özelliklerinin, aile yapılarının, velilerin eğitim düzeyinin, anne-babanın çocuklarını gönderdikleri 4-6 yaş Kur'an kurslarıyla yeteri kadar iş birliği içinde olmamalarının, öğreticilerin 4-6 yaştaki görev süresinin, bazı öğreticilerin pedagojik formasyonlarının olmamasının ve bazı 4-6 yaş grubu Kur'an kursların fiziki ortam yetersizliklerinin etkili olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of 4-6 Age Group Qur'an Courses in the socialization of preschool-aged children. When reviewing previous studies on Qur'an courses for children in this age group, it becomes evident that various problems arise due to the educational environment and inadequacies of instructors. These issues may hinder the healthy socialization of the students. A qualitative research method was used in this study. The data were collected through participant observation and interview techniques. The study group consisted of 11 students selected from six 4-6 Age Group Qur'an Courses located in the Kocasinan district of central Kayseri, along with the students' parents (11 mothers) and their instructors (11 teachers). Based on the data obtained from interviews and observations, it was found that the majority of students showed a certain degree of improvement in terms of socialization by the end of the academic term compared to the beginning. However, it was also observed that some students did not show the expected level of progress in this area. It is considered that several factors may have influenced this outcome, including the students' individual characteristics, family structures, the educational background of the parents, insufficient cooperation between families and the Qur'an courses, the duration of instructors' experience with the 4–6 age group, lack of pedagogical training among some instructors, and the inadequate physical environments of certain Qur'an course facilities for this age group.