Wireless power transfer for electric vehicles with ANFIS base MPPT for solar PV system
Güneş enerjisi sistemi için ANFIS tabanlı MPPT ile elektrikli araçlar için kablosuz güç aktarımı
- Tez No: 941502
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABBAS UĞURENVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz Güç Transferi, Elektrikli Araçlar, ANFIS, Maksimum Güç Noktası Takibi, Solar PV Sistemi, Wireless Power Transfer, Electric Vehicles, ANFIS, Maximum Power Point Tracking, Solar PV System
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Elektrikli Araçlar (EV'ler) için Kablosuz Güç Aktarımı (WPT), fiziksel bağlantı ihtiyacını ortadan kaldırarak verimli ve kullanışlı EV şarjına yönelik devrim niteliğinde bir yaklaşımı temsil eder. WPT, PV ile çalışan bir şarj sistemiyle entegre edildiğinde, geleneksel enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltarak ve yenilenebilir enerji kullanımını teşvik ederek gelişmiş sürdürülebilirlik sunar. Bu çalışma, PV panellerden toplanan enerjiyi optimize etmek için Maksimum Güç Noktası Takibi (MPPT) için Uyarlanabilir Nöro-Bulanık Çıkarım Sistemi (ANFIS) kullanan yenilikçi bir güneş enerjisi tabanlı kablosuz şarj sistemi tanıtmaktadır. ANFIS tabanlı MPPT sistemi, değişen ışınım ve çevre koşullarına dinamik olarak uyum sağlayarak PV panellerinin maksimum verimlilikte çalışmasını ve optimum güç çıkışı sunmasını sağlar. Bu akıllı kontrol mekanizması, önerilen sistemin değişken güneş ve çevre koşulları altında bile istikrarlı ve güvenilir bir kablosuz şarj çıkışını korumasını sağlar. ANFIS'in şarj sistemine entegrasyonu, geleneksel MPPT yöntemlerinin performansını aşarak enerji aktarım verimliliğini önemli ölçüde artırır. Simülasyon sonuçları, önerilen sistemin üstün verimliliğini ve sağlamlığını doğrulayarak EV'ler için ideal şarj koşullarını koruma yeteneğini ortaya koyuyor. Bu ileri teknoloji, temiz enerjinin elektrikli araçlara fiziksel bağlantılara ihtiyaç duymadan sorunsuz bir şekilde aktarılmasını kolaylaştırarak hem şebekeden bağımsız kırsal alanlarda hem de yoğun nüfuslu kentsel ortamlardaki uygulamalar için son derece uygun hale getiriyor. Gelecekteki çalışmalar, sistemin gerçek zamanlı uygulanmasına ve çeşitli çevresel faktörlerin çeşitli coğrafi ve operasyonel bağlamlarda şarj verimliliği üzerindeki etkisinin araştırılmasına odaklanacak. Bu yenilikçi çözüm, elektrikli araç şarjına yönelik sürdürülebilir ve verimli enerji çözümlerinin geliştirilmesi konusunda önemli umut vaat ediyor.
Özet (Çeviri)
Wireless Power Transfer (WPT) for Electric Vehicles (EVs) represents a revolutionary approach to efficient and convenient EV charging, eliminating the need for physical connections. When integrated with a PV-powered charging system, WPT offers enhanced sustainability by reducing reliance on conventional energy sources and promoting the use of renewable energy. This study introduces an innovative solar-based wireless charging system that employs an Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS) for Maximum Power Point Tracking (MPPT) to optimize energy harvested from PV panels. The ANFIS-based MPPT system dynamically adjusts to varying irradiance and environmental conditions, ensuring the PV panels operate at their maximum efficiency and deliver optimal power output. This intelligent control mechanism enables the proposed system to maintain a steady and reliable wireless charging output, even under fluctuating solar and environmental conditions. The integration of ANFIS into the charging system significantly improves energy transfer efficiency, surpassing the performance of traditional MPPT methods. Simulation results validate the superior efficiency and robustness of the proposed system, demonstrating its ability to preserve ideal charging conditions for EVs. This advanced technology facilitates the seamless transfer of clean energy to EVs without the need for physical connections, making it highly suitable for applications in both off-grid rural areas and densely populated urban environments. Future work will focus on real-time implementation of the system and exploring the impact of diverse environmental factors on charging efficiency across various geographical and operational contexts. This innovative solution holds significant promise for advancing sustainable and efficient energy solutions for electric vehicle charging.