Erken çocuklukta STEM eğitimi: Öğretmen yetkinliğinin 21. yüzyıl becerileri ve mesleki yeterlikle ilişkisi
STEM education in early childhood: Teacher competence in relation to 21st century skills and professional competence
- Tez No: 941729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZCAN ÇIĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM, Okul Öncesi, 21. Yüzyıl Becerileri, Mesleki Gelişim, STEM, Preschool, 21st Century Skills, Professional Development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, okul öncesi öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerilerine sahip olma algıları ve mesleki gelişim öz-yeterlikleri ile STEM farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkiyi inceleyen nicel bir çalışmadır. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Malatya ilindeki 202 okul öncesi öğretmeni, uygun örnekleme yöntemiyle belirlenen örnekleme dâhil edilmiştir. Veriler, FeTeMM Farkındalık Ölçeği, Mesleki Gelişim Öz-Yeterlikleri Ölçeği, 21. Yüzyıl Becerilerine Sahip Olma Algı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla toplanmıştır. Analiz sonuçları, öğretmenlerin kurum türü, öğrenim düzeyi ve daha önce STEM eğitimi alıp almama durumlarına göre STEM farkındalık düzeylerinin anlamlı farklılık gösterdiğini; yaş ve mesleki deneyim süresi ile farkındalık düzeyleri arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca, STEM farkındalık düzeyi ile mesleki gelişim öz-yeterliği ve 21. yüzyıl becerilerine sahip olma algıları arasında pozitif ve anlamlı korelasyon saptanmıştır. Çoklu regresyon analizine göre, 21. yüzyıl becerilerine sahip olma algısı STEM farkındalığının anlamlı bir yordayıcısı iken, mesleki gelişim öz-yeterliği anlamlı bir yordayıcı olarak bulunmamıştır. Bu bulgular, okul öncesi öğretmenlerinin STEM farkındalığını güçlendirmeye yönelik profesyonel gelişim programlarının tasarımına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This quantitative study examines the relationship between preschool teachers' perceptions of possessing 21st-century skills, their professional development selfefficacy, and their level of STEM awareness. The sample consisted of 202 preschool teachers working in Malatya during the 2023–2024 academic year, selected through a purposive sampling method. Data were collected using the STEM Awareness Scale, the Professional Development Self-Efficacy Scale, the Perceived 21st-Century Skills Scale, and a Personal Information Form. The analysis revealed that teachers' levels of STEM awareness differed significantly based on the type of institution, educational background, and whether they had received STEM training. However, no significant relationship was found between STEM awareness and either age or years of professional experience. In addition, a positive and significant correlation was identified between STEM awareness and both professional development self-efficacy and perceptions of 21st-century skills. According to multiple regression analysis, the perception of possessing 21st-century skills was a significant predictor of STEM awareness, whereas professional development self-efficacy was not. These findings may inform the design of professional development programs aimed at enhancing preschool teachers' awareness of STEM education.