A new historicist analysis of Alan Ayckbourn's A Small Family Business and The Revengers' Comedies: Interrogating the British middle class within its socio-historical context
Alan Ayckbourn'un A Small Family Business ve The Revengers' Comedies adlı oyunları ışığında çağdaş İngiliz orta sınıf toplumunun bir analizi
- Tez No: 941730
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAĞAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alan Ayckbourn, orta sınıf, Yeni Tarihsellik, neoliberalizm kapitalizm, materyalizm, ahlak, kültür, toplumsal hayat, insan ilişkileri, Alan Ayckbourn, middle class, New Historicism, neoliberalism, capitalism, materialism, morality, culture, social life, human relations
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tez Alan Ayckbourn'un A Small Family Business ve The Revengers' Comedies adlı oyunları ışığında çağdaş İngiliz orta sınıf toplumunun bir analizini sunar. Bu çalışma en temelde modernleşen toplumun ahlaki, kültürel, sosyal ve politik anlamda yaşadığı değişimlere odaklanarak bunların insan ilişkilerindeki etkilerini ele alır. Çalışma, Ayckbourn'un çağdaş İngiliz orta sınıfının sosyal standartları ve insan davranışları ile ideolojisi, gücü ve direnişinin karmaşıklığına dair gözlemlerini daha kapsamlı bir perspektiften incelemek için Yeni Tarihselcilik yaklaşımını kullanacak ve bu eserleri tarihsel, kültürel ve biyografik bağlamlarına yerleştirecektir. Bu anlamda, çağdaş İngiliz orta sınıfının ahlaki, kültürel, sosyal ve politik değişimleri, Thatcher dönemine odaklanılarak bu yaklaşım bağlamında betimlenecektir. Her iki oyunda da orta sınıf toplumunun yaşadığı günlük sıradan olayların sosyal arka planları, ailevi ilişkileri, toplumsal beklentileri, içsel çekişmeleri, ev ortamı ve gelenekleri, kişisel arzu ve hedefleri, teknoloji ve modern hayatın etkileri, toplumsal değişimi ve gelişimi, karakterlerin davranışları, bakış açıları ve ilişkileri bağlamında alıntılanacak ve incelenecektir. Ayrıca karakterlerin olaylara karşı verdikleri tepkiler incelenerek çağdaş İngiliz orta sınıf toplumu çok boyutlu ele alınacak ve toplumun dinamiklerinin mizahi ve düşündürücü unsurlarla nasıl yansıtıldığı analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents an analysis of contemporary British middle-class society in the light of Alan Ayckbourn's plays A Small Family Business and The Revengers' Comedies. This study mainly focuses on the moral, cultural, social, and political changes in a modernising society and examines their effects on human relations. The study will use the New Historicism approach to examine Ayckbourn's observations of the social standards and human behaviour of the contemporary British middle class and the complexities of its ideology, power, and resistance from a more comprehensive perspective, placing these works in their historical, cultural, and biographical contexts. In this sense, the moral, cultural, social, and political changes of the contemporary British middle class will be depicted in the context of this approach by focusing on the Thatcher era. In both plays, the social backgrounds of the daily ordinary events experienced by middle-class society, family relations, social expectations, inner conflicts, home environment and traditions, personal desires and goals, the effects of technology and modern life, social change and development will be quoted and examined in the context of the characters' behaviours, perspectives, and relationships. In addition, by exploring the reactions of the characters to the events, the contemporary British middle-class society will be discussed in a multidimensional way, and it will be analysed how the dynamics of the society are reflected with humorous and thought-provoking elements.