Priştine-Belgrad diyaloğu: Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu'nun süreç içerisindeki rolü (2011-2024)
Pristina-Belgrade dialogue: The role of the European Union and the Russian Federation in the process (2011-2024)
  1. Tez No: 941733
  2. Yazar: FURKAN ERGÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORKHAN GAFAROV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Priştine-Belgrad Diyaloğu, Kosova, Sırbistan, Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu, Pristina-Belgrade Dialogue, Kosovo, Serbia, European Union, Russia Federation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma, 2011-2024 yılları arasında Kosova ve Sırbistan arasında gerçekleşen Priştine-Belgrad Diyaloğu'nda, AB arabuluculuğunda yaşanan gelişmeleri ve AB'nin etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Özellikle, Kosova'nın bağımsızlık ilanından sonra başlayan bu diyaloğun tarihsel sürecini, Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu'nun bu süreçteki rolünü ve dış politikaların nasıl şekillendiğini değerlendirerek, bölgesel barışın sağlanması adına önemli bir süreç olan bu diyaloğun başarıları ve karşılaşılan zorlukları ortaya koymayı hedeflemiştir. 2011 yılından itibaren gerçekleştirilen müzakereler, yapılan anlaşmalar ve dış aktörlerin, özellikle AB'nin, bu diyaloğa yaklaşımını analiz etmiştir. Ayrıca, bu süreçteki temel anlaşmazlıklar ve çözüm önerileri üzerinde durulmuş, AB'nin Kosova ve Sırbistan'a karşı uyguladığı politikalar değerlendirilmiştir. Çalışmada, içerik analizi yöntemini kullanılarak, Kosova-Sırbistan diyaloğuna ilişkin resmi belgeler, basın açıklamaları, medya raporları ve araştırma raporları gibi yazılı materyalleri incelenmiştir. Bu materyallerin analizi, AB'nin Kosova ve Sırbistan'a yönelik tutumlarını, söylemlerini ve politikalarını anlamaya yönelik yapılmıştır. Araştırmada, AB yetkililerinin söylemleri, medya haberleri, uluslararası kuruluş raporları ve kamuoyu araştırmalarından faydalanılmıştır. Verilerin toplanmasında amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmış, içerik analizi ve karşılaştırmalı analiz teknikleriyle bulgular değerlendirilmiştir. Priştine-Belgrad Diyaloğu'nun başlangıcından itibaren yapılan önemli anlaşmaları ve müzakereleri ortaya koyan bu çalışmada, 2013 Brüksel Anlaşması gibi önemli dönüm noktalarının ve AB'nin arabuluculuğunun rolü vurgulanmıştır. AB'nin Kosova ve Sırbistan'a karşı izlediği politikaların, Kosova'nın mağduriyetine rağmen Sırbistan'a yakın bir yaklaşım sergileyip sergilemediği, eleştirilen tarafsızlık algısı ve bu süreçteki eşitsiz tutumlar da detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırma, Priştine-Belgrad Diyaloğu'nun bölgesel barış ve istikrar açısından önemli bir süreç olduğunu ancak sürecin başarılı olabilmesi için Kosova ve Sırbistan arasında daha fazla güven inşa edilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, AB'nin bu diyaloğa dair tarafsızlık algısının, özellikle Kosova'nın mağduriyetine rağmen Sırbistan'ın taleplerine daha yakın bir yaklaşım sergilenmesi nedeniyle eleştirildiği, bu durumun sürecin ilerlemesine engel teşkil ettiği sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda, uluslararası aktörlerin eşit olmayan yaklaşımlarının, diyaloğun etkinliğini ve kalıcı barışın sağlanmasını zayıflattığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the developments in the Pristina-Belgrade Dialogue between Kosovo and Serbia between 2011-2024 under the mediation of the EU and the impact of the EU. In particular, by evaluating the historical process of this dialogue, which started after Kosovo's declaration of independence, the role of the EU in this process and how foreign policies were shaped, it aimed to reveal the successes and challenges of this dialogue, which is an important process for ensuring regional peace. Since 2011, it has analysed the negotiations, agreements and the approach of external actors, especially the EU, to this dialogue. In addition, the main disagreements in this process and the proposed solutions were analysed, and the EU's policies towards Kosovo and Serbia were evaluated. Using the content analysis method, the research analysed written materials related to the Kosovo-Serbia dialogue, such as official documents, press releases, media reports and research reports. These materials were analysed in order to understand the EU's attitudes, discourses and policies towards Kosovo and Serbia. EU officials' statements, media reports, international organisations' reports and public opinion surveys were used in the research. Purposive sampling method was used in data collection and the findings were evaluated through content analysis and comparative analysis techniques. The research presented the key agreements and negotiations since the beginning of the Pristina-Belgrade Dialogue. In particular, the role of important milestones, such as the 2013 Brussels Agreement, and the role of EU mediation are highlighted. The EU's policies towards Kosovo and Serbia, whether it has adopted a pro-Serbian approach despite Kosovo's victimisation, its perceived neutrality, which has been criticised, and the unequal treatment of Kosovo in this process are also examined in detail. The study revealed that the Pristina-Belgrade Dialogue is an important process for regional peace and stability, but for the process to be successful, more trust needs to be built between Kosovo and Serbia. It was also concluded that the EU's perception of neutrality in this dialogue has been criticised, especially due to the fact that the EU has taken a closer approach to Serbia's demands despite Kosovo's grievances, and that this has been an obstacle to the progress of the process. In this context, it is seen that the unequal approaches of international actors weaken the effectiveness of the dialogue and the achievement of lasting peace.