Vincent Van Gogh ve Andy Warhol üzerinden yaşam-ölüm diyalektiğinde sandalye örneği
Chair example in life and death dialectic over Vincent Van Gogh and Andy Warhol
  1. Tez No: 941761
  2. Yazar: HÜLYA TOPAKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. NEVİN YAVUZ AZERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Life, Death, Vanitas, Existentialism, Chair, Pop Art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmada, insanın kendini ifade etme biçimi olan resim sanatında, orta çağdan başlayarak, yaşam ve ölüm teması, diyalektik ilişki içinde ele alınmış ve anlatılmaya çalışılmıştır. Öncelikle yaşam ve ölümün tanımları, dinlerdeki ve felsefedeki yeri, tarihsel süreçte resim sanatının, bahsi geçen konu dahilinde değişimi gözlemlenerek yorumlanmaya çalışılmıştır. Örnek olarak seçilen sanatçıların ve eserlerin, yaşam-ölüm karşıtlığına sanatsal açıdan yaklaşımları ve ifade etme biçimleri, betimsel analiz yöntemleri kullanılarak yorumlanmıştır. Ayrıca Van Gogh ve Andy Warhol'un sanatlarında, sandalye temalı eserleri, yaşam ve ölüm diyalektiği bağlamında ele alınıp incelenmiştir. Yaşam ve ölüm temasının iki farklı dönem ve iki farklı sanatçı tarafından, yine sanatsal bağlamda, nasıl algılandığı ve yorumlandığı, çözümlenmeye çalışılmıştır. Bu içerikler doğrultusunda yapılan tez çalışmasında önemli olan nokta, sanatçıların eserlerinde, bilinmeyen ve tecrübe edilemeyen yaşam-ölüm ilişkisinin farklı inançlar ve farklı felsefi görüşlerin yanında, varoluşçu düşünce bağlamında ele alınmış olması bakımından önemlidir. Yaşamın hareketliliği ve renkliliğine karşın, ölümün hiçliğinin, değişmezliğinin farkında olan sanatçılar, içerisinde bulundukları çağın sanatına uygun olarak, içsellerine dayanarak, yaşam ve ölüm temasını diyalektik bir ilişki içerisinde tuvallerine taşımışlardır. Yaşamın diyalektiğinde, varoluşun özünü oluşturan ölüm, varoluş kaygısı ve yok olma korkusu ile kendini göstermektedir. Sonlu varoluşumuzla birlikte duyumsal olarak algıladığımız ölüm, yaşamın temel dinamiği ve insanoğlunun değişmeyen alın yazısıdır. İlk çağlardan itibaren yaşam ve ölüm diyalektiği bağlamında ölümün bilinmezliğine karşı duyulan korku, insanların yaşamında her daim huzursuzluk yaratmıştır. Bundan dolayı insanlar ölümü yok sayarken, sanatçılar yaşam ve ölüm diyalektiğini eserlerine tema olarak kullanmaktan çekinmemişler ve eserleri yolu ile hayatın geçiciliğini hatırlatırken, ölümsüzlüğe ulaşmayı amaçlamışlardır. Anahtar Kelimeler; Yaşam, Ölüm, Vanitas, Varoluşçuluk, Sandalye, Pop Art
Özet (Çeviri)
This thesis study has tried to focus and explain the painting art which is the explanandum of human being in a dialectics relationship based on life and death themed from Middle Ages. First of all, definition of life and death and importance of them in religions and philosophy in the historical processes of painting art have been examined and tried to rendered. Artistic approach and render manner of sampled artists and art works have been examined based on life and death contrast with descriptive analysis. Moreover, art works of Van Gogh and Andy Warhol with chair theme have been adressed and rendered based on life and death dialectics. It has been attempted to analyze how the life and death theme has been perceived and interpreted in artistic context by two different periods and artists. The important point in this thesis study conducted above context is existentialist interpretation of unknown and unexperienced understandings of life and death relationship regarding different beliefs and philosophic approaches in the art works of artists. Artists who are aware of nothingness and immutability of death despite of the mobility and colorfulness have performed dialectic life and death relationship on their art works regarding their instant period art trend by believing their insights. Death - which constitutes the absence of existence - manifests itself with existential anxiety and extinction fear. Death – which is perceived with finite existence sensually is the basic dynamics of the life and unchangeable destiny of human being. Fear for obscurity of death have rumbled on human being since the early ages in the context of life and death dialectic. Hence, despite of the fact that human being has ignored the death, artists has been not beware of using life and death dialectic in their art works as a theme. Artists have reminded temporality of the life and tried to reach out immortality with their art works.