Matematik öğretmen adaylarının topolojik kavramlarla ilgili etkinlik performanslarının incelenmesi
An investigation of prospective mathematics teachers' activity performances related to topological concepts
- Tez No: 941816
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ARZU ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çizge Teorisi, Euler Formülü, Geometri, Mobius Şeridi, Topoloji, Graph Theory, Euler's Formula, Geometry, Mobius Strip, Topology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırma, üniversitelerin eğitim fakültesi ilköğretim matematik öğretmenliği programında yer almayan, matematiğin anabilim dallarından biri olan Topoloji ile ilgili yapılan etkinliklerde matematik öğretmen adaylarının performansının incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya başlanıldığı yıl itibariyle Topoloji konuları örgün eğitimin hiçbir kademesinde yer almazken 2024-2025 eğitim öğretim yılında birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflardan başlanarak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında değiştirilen öğretim programlarında Topoloji konularından bahsetmek mümkün hale gelmiştir. Bu durum araştırmanın matematik öğretmen adaylarına yönelik yapılmasının önemini gösterdiği düşünülmektedir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 öğretim yılında Kocaeli ilinde bulunan bir devlet üniversitesinin İlköğretim Matematik Öğretmenliği programında öğrenim gören 25 matematik öğretmen adayı oluşturmaktadır. Durum çalışması olarak yapılan bu çalışma kapsamında matematik öğretmen adaylarına 7 hafta süren ve topolojinin farklı alt konularını içeren 5 etkinlik yapılmıştır. Yapılan etkinliklerden sonra matematik öğretmen adaylarına etkinlik performans ölçekleri uygulanmıştır. Araştırma verileri bu etkinlik performans ölçekleri ile toplanmış olup her bir ölçek hazırlanan bütünsel dereceli puanlama ölçeği ile değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda matematik öğretmen adaylarının gerçekleştirilen topolojik konuları içeren etkinlikler kapsamında performansı ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the performance of prospective mathematics teachers in the activities related to Topology, which is one of the departments of mathematics and is not included in the primary mathematics teaching programme of the education faculty of universities. While Topology topics were not included in any level of formal education as of the year the research was started, it became possible to mention Topology topics in the curricula changed within the scope of the Turkish Century Education Model starting from the first, fifth and ninth grades in the 2024-2025 academic year. This situation is thought to show the importance of conducting the research for prospective mathematics teachers. The study group of the research consists of 25 prospective mathematics teachers studying in the Primary Mathematics Teacher Education programme of a state university in Kocaeli province in the academic year 2022-2023. Within the scope of this study, which was conducted as a case study, 5 activities lasting 7 weeks and involving different subtopics of Topology were carried out for prospective mathematics teachers. After the activities, activity performance scales were applied to the prospective mathematics teachers. The research data were collected with these activity performance scales and each scale was evaluated with a holistic grading scale. As a result of the evaluations, the performance of the prospective mathematics teachers within the scope of the activities involving topological topics was revealed.